Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστερήσεις στο χρέος ξορκίζει η Αθήνα

Παραμένουν οι διαφορές Λαγκάρντ-Σόιμπλε για το χρέος, αλλά «οι συζητήσεις συνεχίζονται». Το Μαξίμου ετοιμάζεται για την ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, πιθανότατα στις 12 Μαΐου. Δια στόματος Τσίπρα «η επόμενη ημέρα».

Καθυστερήσεις στο χρέος ξορκίζει η Αθήνα

Όσο βέβαιο θεωρείται το κλείσιμο του Staff Level Agreement ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, τόσο επισφαλές παραμένει το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Κι αν για το πρώτο θέμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βγήκε λευκός καπνός από τις χθεσινές συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, για το δεύτερο τα ερωτηματικά παραμένουν.

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, ο Β. Σόιμπλε δεν εμφανίσθηκε «πρόθυμος» να πλησιάσει τις θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση. Χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επισημαίνει, ότι δεν θα σημειωθεί πρόοδος σήμερα, δεύτερη ημέρα της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας γίνονται όλες οι σχετικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων απασχολεί το Μαξίμου, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μέσω της WSJ: «Η σύγκρουση μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικονομία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ συνεργάτες του σημειώνουν ότι «το end-point της διαπραγμάτευσης ΔΝΤ-Βερολίνου για το χρέος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων».

«Αν όχι στις 22 Μαΐου…»

Το συμπέρασμα πάντως από τα διαδοχικά τετ α τετ που είχε χθες ο κ. Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι πως η απόφαση για το χρέος θα ληφθεί «αν όχι μέχρι τις 22 Μαΐου, σίγουρα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στη λήξη των ομολόγων (Ιούλιο) με τη συνολική συμφωνία ανοικτή.

Οπως σημείωσε και χθες το Euro2day.gr, η πλευρά Σόιμπλε φέρεται να διαβεβαιώνει πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να οδεύσει στις γερμανικές εκλογές με το «βάρος» της ελληνικής εκκρεμότητας.

Ψηφοφορία στις 12 Μαΐου

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου εργάζεται πυρετωδώς για τη νομοθέτηση των προαπαιτουμένων -σε μία επιπλέον προσπάθεια να μη χρεωθεί έστω και στο ελάχιστο την όποια καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το τριήμερο 10-11-12 Μαΐου, για να ψηφισθεί το βράδυ της τρίτης ημέρας (σ.σ. Παρασκευή).

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις διαφαίνεται η πρόθεση να περιληφθούν σε διαφορετικά άρθρα τα μέτρα και τα θετικά αντίμετρα, ώστε να διευκολυνθεί το «ναι» στα δεύτερα από την αντιπολίτευση, «ή να εκτεθεί επιλέγοντας το ‘όχι’».

Υπό συζήτηση παραμένει το ενδεχόμενο συνέντευξης Τύπου του κ.Τσίπρα, μέσω της οποίας θα σηματοδοτήσει το πέρασμα από την πολύμηνη διαπραγμάτευση στον επενδυτικό-αναπτυξιακό μαραθώνιο, «καθώς στο τέρμα του θα κριθούμε ως κυβέρνηση».

O κύκλος των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου κλείνει απόψε στην Ουάσιγκτον με τα διαδοχικά τετ α τετ που θα έχει με τον Andy Baukol, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v