Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει το κλίμα για οικονομία και επενδύσεις

Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο Euro2day.gr για τα νέα δεδομένα σε μετοχές, καταθέσεις και ομόλογα. Περισσότερες «αποδείξεις» ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος. Κέρδη… κατά λάθος καταγράφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Αλλάζει το κλίμα για οικονομία και επενδύσεις

Κλίμα αισιοδοξίας για το οικονομικό μέλλον της χώρας επιχειρεί να «περάσει» η κυβέρνηση, ενόψει της διαφαινόμενης θετικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους δανειστές και παρά το αρνητικό ξεκίνημα που έδειξε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ενδεικτικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιώργου Σταθάκη στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΒΑΠ, πως «κοινός παρονομαστής είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και πως από το 2017 ξενικά μια ποιοτική ανάκαμψη, βασιζόμενη στις εξαγωγές και στον τουρισμό».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε επίσης για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για διευθέτηση του δημόσιου χρέους που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει εκ νέου στις αγορές και στις επιχειρήσεις της να χρηματοδοτηθούν με καλύτερους όρους.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματικός κόσμος επιβεβαιώνει την πρόσφατη βελτίωση του κλίματος, ωστόσο διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για το αν η οικονομία μπορεί να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς στο μέλλον.

«Απαιτείται η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτό χρειάζεται μια σειρά από γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες» υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «οι επιχειρηματίες χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις προκειμένου να πειστούν ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Μπορεί βέβαια να πιστεύουν πως λίγο-πολύ τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά φοβούνται πως θα βιώσουμε μια μακρά περίοδο στασιμότητας».

Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου, ερωτώμενος για το πώς βλέπει την οικονομική κατάσταση της χώρας, απάντησε ότι λόγω του ότι κάποια θέματα κλείνουν στο εξωτερικό (θετική έκβαση γαλλικών εκλογών) και λόγω της διαφαινόμενης σύγκλισης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, φαίνεται ότι δεν θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες. «Το περιβάλλον δεν δείχνει ότι βαδίζουμε σε ύφεση αλλά μάλλον σε σταθεροποίηση ή και ελαφρά ανοδική πορεία», σημείωσε.

Ο κ. Σωτήρης Χατζίκος, διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής, θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, μια σχετική σταθεροποίηση της οικονομικής πορείας, με ανοδικές εξάρσεις κατά διαστήματα, σενάριο στο οποίο βασίζεται και ο σχεδιασμός της εισηγμένης εταιρείας.

Το μετοχικό ράλι

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή κλίματος έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου παρατηρείται αξιοσημείωτη άνοδος τιμών στην πλειονότητα των μετοχών.

Ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, δηλώνει στο Euro2day.gr: «Η τελευταία χρηματιστηριακή άνοδος οφείλεται σε δύο λόγους.

Πρώτον, στη μεταστροφή της ψυχολογίας των ξένων και των εγχώριων επενδυτών μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Αυτή η μεταστροφή συνέβαλε στη μεγάλη υποχώρηση των spreads στα κρατικά ομόλογα, πράγμα που βοήθησε πολύ τις αποτιμήσεις των αναλυτών για τις μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Και δεύτερον, στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών που ήταν πολύ ικανοποιητική για το 2016, αφήνοντας παράλληλα υποσχέσεις και για τη φετινή χρονιά».

Ακίνητα: Τι αλλάζει σε τιμές και ΑΕΕΑΠ

Η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έρχεται να ενισχύσει την προϋπάρχουσα τάση σταθεροποίησης των τιμών στον χώρο των ακινήτων, με παράγοντες της αγοράς να μην αποκλείουν κάποια ανάκαμψή τους μεσοπρόθεσμα, τουλάχιστον στα εμπορικά ακίνητα, ή έστω σε εκείνα που αγοράζονται από ξένους.

«Την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν αγορές ποιοτικών επαγγελματικών ακινήτων που είναι νοικιασμένα μακροπρόθεσμα σε αξιόπιστους πιστωτές, με απόδοση ενοικίου (yield) από 8% έως και 11%. Οι αποδόσεις αυτές είναι διπλάσιες σε σχέση με την Ευρώπη και η απόκλιση αυτή οφειλόταν στον κίνδυνο ενός GREXIT. Όσο ο κίνδυνος αυτός απομακρύνεται, τόσο και οι τιμές αυτών των ακινήτων θα μπορέσουν να ανακάμψουν» δηλώνει γνωστός παράγοντας του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις ΑΕΕΑΠ, όλα δείχνουν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα ενταθεί το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε νέα ακίνητα, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα σημαντικό αριθμό εναλλακτικών τοποθετήσεων.

Παράλληλα, το γεγονός ότι κάποιες ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται πλέον με premium (και οι υπόλοιπες με περιορισμένο discount), επιδρά καταλυτικά τόσο στην υποβολή αιτήσεων για ίδρυση νέων εταιρειών του συγκεκριμένου τύπου (φημολογείται έντονα η περίπτωση της Alpha Bank, ενώ το θέμα εξετάζεται και από την Κλουκίνας-Λάππας), όσο και στην αναζήτηση τρόπων διεύρυνσης της μετοχικής διασποράς (σε Trastor και Εθνική-Πανγαία). Πιθανολογείται, τέλος, και μια κίνηση της Eurobank για περιορισμό της μετοχικής θέσης (20%) που κατέχει στην Grivalia.

Η… εκδίκηση των καταθέσεων

Οι τελευταίες εξελίξεις απομακρύνουν τόσο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, όσο και εκείνο του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων (bail in). Τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν πως ένα μέρος των καταθέσεων που είναι σήμερα τοποθετημένο σε «θυρίδες και στρώματα» θα επιστρέψει στα γκισέ των τραπεζών και πως οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να περάσουν χωρίς μεγάλα προβλήματα και τα επόμενα stress tests.

«Μπορεί οι εγχώριοι καταθέτες να κινδύνεψαν πολλές φορές με… καρδιακή προσβολή, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να βγουν τελικά οι περισσότερο κερδισμένοι. Αν κάποιος πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μπορούσε με τις καταθέσεις του να αγοράσει ένα διαμέρισμα, τώρα μπορεί να αποκτήσει δύο τέτοια διαμερίσματα, όχι μόνο γιατί καρπώθηκε σωρευτικές αποδόσεις γύρω στο 30%-35%, αλλά και γιατί στο ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά από παράγοντα της αγοράς.

Κέρδη… κατά λάθος για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Κέρδη… κατά λάθος καταγράφουν (και) φέτος πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς εξαιτίας των capital controls αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν μέρος των αποθεματικών τους σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Η ουσία είναι πως εξαιτίας της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων από τον Ιούνιο του 2015, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς τίτλων του εξωτερικού και έτσι ένα τμήμα των πρόσθετων αποθεματικών που σχημάτισαν κατά την τελευταία διετία το έχουν τοποθετήσει σχεδόν αναγκαστικά σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

Μάλιστα, είχαν εκδηλωθεί κατά καιρούς διαφόρων ειδών διαμαρτυρίες από παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου προς τις αρμόδιες αρχές, επειδή δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα αποθεματικά τους με τον τρόπο που επιθυμούσαν και που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πελατών τους. Είναι επίσης γνωστό πως ο Όμιλος ERGO, προκειμένου το καλοκαίρι του 2016 να ολοκληρώσει την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, είχε λάβει ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για δυνατότητα «ευχερέστερης διαχείρισης» των αποθεματικών της εξαγορασθείσας εταιρείας.

Ωστόσο, η διαφαινόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης έχει μειώσει κατακόρυφα τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες από τα επίπεδα του 7%-7,5% που βρίσκονταν πριν από κάποιους μήνες, σήμερα έχουν κατρακυλήσει στο 5,7%. Αυτό με τη σειρά του έχει ανεβάσει δραστικά τις τιμές των τίτλων, προς όφελος και όσων ασφαλιστικών εταιρειών είχαν σημαντικές θέσεις σ’ αυτά.

Περισσότερο ωφελημένες μάλιστα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες που «παραδοσιακά» είχαν τοποθετημένο το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Μάλιστα, υπουργός της κυβέρνησης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων θα μπορούσαν να… «ξεκινούν από το 4% μετά το Eurogroup της 22ης Μαΐου, ή έστω λίγες ημέρες αργότερα». Κάτι τέτοιο ωστόσο θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη, καθώς αρκετές φορές διαγράφηκαν θετικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να έχουν συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v