Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλύτερες μέρες» βλέπει η Μοτοδυναμική

Τι δήλωσαν ο πρόεδρος και ο CEO της εισηγμένης κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Η επιστροφή κεφαλαίου, οι ανοδικές προβλέψεις και η φετινή πορεία της αγορά στους κλάδους των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών.

«Καλύτερες μέρες» βλέπει η Μοτοδυναμική

Την αισιοδοξία του για μια καλύτερη φετινή χρονιά εξέφρασε η διοίκηση της Μοτοδυναμικής στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, παρά το γεγονός ότι το 2016 ήταν μια σαφώς ικανοποιητική οικονομική χρήση (πωλήσεις στο +9%, υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών στα 943 χιλ. ευρώ, μείωση του καθαρού δανεισμού στα 6 εκατ. ευρώ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Σωτήρης Χατζίκος περιέγραψε ως δύσκολο το πρώτο τετράμηνο του 2017 για την αγορά, σημειώνοντας πως «δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε, αλλά είμαστε χαρούμενοι γιατί τα νούμερά μας υπερβαίνουν τα αντίστοιχα περυσινά. Νομίζω γενικότερα, ότι φέτος θα υπερβούμε την επίδοση του 2016».

Ειδικότερα τώρα:

Η αγορά των δικύκλων ξεκίνησε το πρώτο τετράμηνο με πολύ μεγάλη πτώση, για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω του κλίματος γενικότερης αβεβαιότητας στην οικονομία που οδήγησε σε μια υποχώρηση κατά περίπου 15%. Η απώλεια αυτή ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς. Και δεύτερον, επειδή οι εισαγωγείς έσπευσαν να πουλήσουν στα τέλη του 2016 μοντέλα που δεν θα επιτρεπόταν να διατεθούν το 2017 (οπότε τα δίκτυα διαθέτουν φέτος τα αυξημένα αποθέματα που συσσώρευσαν στα τέλη του 2016). Από την πλευρά της πάντως, η Μοτοδυναμική ευνοείται από τα νέα μοντέλα της Yamaha που θα λανσαριστούν φέτος στην καρδιά της φετινής σεζόν.

Στο κομμάτι των αυτοκινήτων, η Μοτοδυναμική δραστηριοποιείται μέσω της Porsche, οι πωλήσεις της οποίας ήταν πολύ δυνατές στα τέλη του 2016 και με την ίδια ορμή συνέχισαν κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο. Όλα δείχνουν πως η σχετική επίδοση θα είναι ανώτερη από την περυσινή. Σε ότι αφορά τη συνολική αγορά αυτοκινήτων, η πολύ μεγάλη άνοδος του πρώτου τετραμήνου είναι συγκυριακή, πλην όμως εκτιμάται πως οι φετινές πωλήσεις θα είναι περισσότερες από τις περυσινές.

Στο εξωτερικό, μεγαλύτερο ενδιαφέρον ανάπτυξης παρουσιάζει η Ρουμανία, ενώ περισσότερα πράγματα αναμένονται φέτος για τη Μοτοδυναμική από δύο νέες σχετικά δραστηριότητες:

Πρώτον, αυτή της ενοικίασης σκαφών σε επαγγελματίες που με τη σειρά τους τα ενοικιάζουν στους τελικούς χρήστες.

Και δεύτερον, η δραστηριοποίηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα από ένα e-shop που συνεχώς διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων του (διατίθενται και προϊόντα άλλων εταιρειών).

Ο κ. Πάρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας, επανέλαβε το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στο μέτωπο των εξαγορών και των απορροφήσεων.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς συνδυάζεται μια εταιρεία που επιθυμεί να επεκταθεί μέσω εξαγορών, να αποφασίζει επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε χθες, ανέφερε: «Εμείς θέλουμε η εταιρεία να ανταμείβει τους μετόχους της σε τακτική βάση, γιατί κάτι τέτοιο αναβαθμίζει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τη μετοχή και την εταιρεία. Αν τώρα προκύψει μια ευκαιρία -πράγμα όχι πολύ εύκολο για διαφόρους λόγους- μπορούμε να ανταποκριθούμε μέσα από την αύξηση του χαμηλού μας δανεισμού. Αν τώρα κάποια στιγμή στο μέλλον εντοπίσουμε κάτι το πολύ μεγαλύτερο που θα είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα της εταιρείας, τότε θα καλέσουμε τους μετόχους μας σε ΑΜΚ. Τέτοια πρόθεση πάντως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Χατζίκος επεσήμανε ότι το ποσό της διανομής δεν είναι υψηλό και πως μια εμπορική εταιρεία όπως η Μοτοδυναμική θα πρέπει να θεωρείται ως «μετοχή μερίσματος» (dividend stock).

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση ψήφισε μεταξύ άλλων:

• Τη δυνατότητα λήψης κοινού ομολογιακού δανείου έως 5 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να υποκατασταθούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις με μακροπρόθεσμες.

Τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό είτε να ακυρωθούν, είτε να διανεμηθούν στο προσωπικό (έως 600.000 μετοχές σε εύρος τιμών από 0,2 έως 2,0 ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v