Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Καμία απόφαση για χρέος πριν το 2018

Ανοικτός σε περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά όχι σε αποφάσεις ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Δυσκολότερο θέμα να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα, τονίζει. Τεχνικές λύσεις στο τραπέζι, δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Σόιμπλε: Καμία απόφαση για χρέος πριν το 2018

Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και είναι πολύ σημαντικό βήμα. Θα πάρουμε την έκθεση από τους θεσμούς και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εξέφρασε την ελπίδα «να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία». Συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που είχαμε αποφασίσει τον Μάιο του 2016.

Όπως είπε, το θέμα της δόσης μπορεί να μην κλείσει σήμερα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας.

Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταιριάζει με τη δική μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση που δεν θα βγάζει το ΔΝΤ από τους κανονισμούς του, συμπλήρωσε.

Ο Β. Σόιμπλε στάθηκε στα όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο σοσιαλιστής Π. Γκάμπριελ, και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις πέραν από αυτό που υπάρχει και τις εντολές του κοινοβουλίου, δείχνοντας ότι επιμένει στην στρατηγική τόσο όσο, για την οποία έγγραψε το Euro2day.gr την Παρασκευή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούν να περιλαμβάνουν επέκταση των λήξεων και κάτι με τα επιτόκια, όπως είπε. Ισως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του κοινοβουλίου.

Εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία με τη γαλλική πλευρά για το τι πρέπει να γίνει, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπολογιστούν ποσοστά ανάπτυξης για μετά από σαράντα χρόνια και αυτό δεν είναι εύκολο. Για 3 ως 5 χρόνια μπορούμε κάτι να προβλέψουμε. Κατέληξε λέγοντας ότι έχουν επενδυθεί πολλά και καλή θέληση για την επιτυχία της Ελλάδας. 

Η συνάντηση με Λεμέρ

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος, ανέφερε νωρίτερα ο νέος Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως είπε, στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. 

Η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές βήμα βήμα και οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευθούν τη χώρα, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες» και «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Στόχος, υπογράμμισε, είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Ο Σόιμπλε επέμεινε στη θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το υφιστάμενο πρόγραμμα, μετά το αίτημα του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για ξεκάθαρη δέσμευση της ευρωζώνης περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «δεν θα διαπραγματευθούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα, που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα». «Στο τέλος του προγράμματος, το 2018, θα υλοποιήσουμε πρόσθετα μέτρα για το χρέος, αν χρειαστεί», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον ενημέρωσε ότι το Παρίσι θα στηρίξει το σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους. «Ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα», αναφέρει εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. 

Ομάδα εργασίας για ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσαν Σόιμπλε-Λεμέρ

Τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση με τον Μπρουνό Λεμέρ.

«Η ομάδα εργασίας θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της ως τον Ιούλιο», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες πρέπει να κινηθούν στην πρώτη γραμμή για την ενίσχυση της ένωσης.

Ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα συνεργαστεί με τον Σόιμπλε προς όφελος της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρώπης.

«Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τη θεσμική σύγκλιση στην Ευρώπη» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα εξετασθούν τρόποι συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επενδύσεων.

Αναφορικά με το γαλλικό έλλειμμα, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις μείωσής του. «Είναι καλό για τη χώρα να έχει σε τάξη τα οικονομικά της», τόνισε.     

 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v