Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση «τόσο όσο» για το χρέος σπρώχνει ο Σόιμπλε

Ενα σκαλί πιο πάνω από την προηγούμενη προσπαθεί να κλείσει τη συμφωνία ο Ντάισελμπλουμ ενόψει Eurogroup. «Ναι» στην αποσαφήνιση μέτρων, «όχι» στην ποσοτικοποίηση λέει η Γερμανία. Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ως τη Δευτέρα.

Λύση «τόσο όσο» για το χρέος σπρώχνει ο Σόιμπλε

Μία απόφαση για το χρέος που θα είναι «τόσο όσο» ώστε να ικανοποιεί και το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σβήνει-γράφει ο πρόεδρος του Eurogroup σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

«Το κείμενο που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – γράφεται, αναμένεται να είναι ένα σκαλί πιο πάνω από την προηγούμενη συμφωνία» αναφέρουν διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Οπως αναφέρει η πηγή, η Γερμανία δέχεται την επιμήκυνση δανείων, όχι όμως το πάγωμα των επιτοκίων (γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοιμπλε, οι δανειστές θα χάσουν χρήματα) και την κλιμακωτή επιμήκυνση του χρέους σε τρία στάδια, 2030-2040-2050 που θα συνδέεται απαραιτήτως με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων.

Το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ είναι αντίθετοι σε τέτοια λύση-σύνδεση καθώς αυτόματα θα υπονομεύσει όχι μόνο την επίτευξη των στόχων αλλά και την αξιοπιστία της όλης απόφασης.

Ετσι αναμένεται και νέος γύρος ανεπίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας και Ντάιζελμπλουμ ώστε η λύση χρέους που θα φωτογραφηθεί να περιλαμβάνει την λεπτομερειακή αναφορά της πρώτης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους – στην οποία συμφωνεί η Γερμανία όμως ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι η ποσοτικοποίηση τους πρέπει να γίνει το 2018.

Αυτό βρίσκει αντίθετο όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά κυρίως την ΕΚΤ η οποία χθες –διόλου τυχαία– έριξε μέσω του Μπ. Κερέ προειδοποιητική βολή σε όλες τις πλευρές ότι τα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι «καθαρά» ως προς τη βιωσιμότητα και ότι μόνο έτσι θα μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – που είναι και το κύριο ζητούμενο.

Πάντως υπάρχει και η εναλλακτική που έχει προτείνει η κ. Λαγκάρντ στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ τον Απρίλιο, να απαριθμήσει η Γερμανία όλα τα μέτρα για το χρέος σε εσωτερικό έγγραφο, με το οποίο θα δεσμεύεται και το οποίο θα παρουσιαστεί στο ΔΣ το ΔΝΤ ώστε να λάβει θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Το περίεργο είναι ότι ακόμα και στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τρίτη στο Στρασβούργο, ο επίτροπος Μοσκοβισί, όταν ενημέρωσε για την Ελλάδα, είπε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, όμως ανέφερε ελάχιστα για την πορεία των συζητήσεων που αφορούν το χρέος.

Το Eurogroup της Δευτέρας

Πάντως όλες οι πλευρές συμφωνούν σε ένα στοιχείο: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και το EwG πριν, θα μελετήσουν εάν όλα τα μέτρα και οι υπουργικές αποφάσεις έχουν ληφθεί κανονικά από την ελληνική κυβέρνηση (primary and secondary legislation).

Υπενθυμίζεται ότι το deadline που έχει δοθεί για το χρέος δεν είναι η Δευτέρα, αλλά τα μέσα Ιουνίου. Εαν όλα πάνε καλά, τότε το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να πάρει θετική απόφαση για συνδρομή στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα τρίτο μικρό δάνειο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι πρέπει να ικανοποιηθεί και η ΕΚΤ από το αποτέλεσμα ώστε να μπει η Ελλάδα στο QE. Εαν υπάρξει εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, αφού πλέον πρόκειται για πολιτική απόφαση, τότε η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αργήσει μήνες.

Αυτό που απεύχονται οι Βρυξέλλες είναι μια «νίκη» της στρατηγικής Σόιμπλε που θέλει να δείξει στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα χάσουν χρήματα από την ρύθμιση για το ελληνικό χρέος και να συρθούμε με αστερίσκους μέχρι μετά τις γερμανικές εκλογές...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v