Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα έκδοση ομολόγων εντός του έτους στοχεύει η κυβέρνηση

Πιθανή μια νέα κίνηση το φθινόπωρο, με έκδοση 3ετούς ομολόγου. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου και ο φόβος για επιβάρυνση του χρέους. Τα μηνύματα από το ομόλογο και ο στόχος για πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Σε νέα έκδοση ομολόγων εντός του έτους στοχεύει η κυβέρνηση

Το πρώτο βήμα απεξάρτησης από τον κλοιό των μνημονίων, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, σηματοδοτεί η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και η κυβέρνηση, όπως φάνηκε καθαρά από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σκέφτεται ήδη τα επόμενα βήματα.

Με τη χθεσινή κίνηση, η Ελλάδα ξεκινά να επανεμφανίζεται στις «οθόνες» των ιδιωτών επενδυτών που την απέκλεισαν από τον δανεισμό το 2010, ωθώντας τη χώρα στον δανεισμό από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Το κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η εμπιστοσύνη που ξεκινά να χτίζεται πάλι με τους επενδυτές να εδραιωθεί σε γερές βάσεις, κάτι που προϋποθέτει πως εδώ και στο εξής οι κυβερνώντες δεν θα παρεκκλίνουν από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί με την τρίτη αξιολόγηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατό για να δοθεί ένα ηχηρό σήμα στις αγορές. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν τη σημασία που θα έχει τυχόν ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υποσημειώνοντας όμως ότι πολλά θα κριθούν στην πράξη από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τον χρόνο σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. 

Επίσης, αναγνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει μια τακτική παρουσία στις αγορές καθώς το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να διατηρηθεί μια «τακτική επαφή» με τους επενδυτές αλλά και να γίνουν τα πρώτα βήματα εξομάλυνσης της λεγόμενης «καμπύλης των επιτοκίων».

Όπως δήλωσε και ο κ. Τσακαλώτος, το χθεσινό ομόλογο «δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρχει δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια».

Στόχος είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για να φθάσουμε σε μια κλίμακα επιτοκίων που ουσιαστικά θα στρώσει τον δρόμο για πλήρη επαναφορά της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές.

Δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές εντός του έτους

Η δεύτερη απόπειρα εξόδου δεν αποκλείεται να γίνει το φθινόπωρο, με ένα ομόλογο αναφοράς 3τούς διάρκειας, ωστόσο αρμόδιες πηγές δεν δεσμεύονται για συγκεκριμένη ημερομηνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η επόμενη έκδοση θα γίνει «όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι έχει σημασία όχι μόνο η πορεία της χώρας σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά και εξωγενείς παράγοντες όπως η διαμόρφωση των επιτοκίων απο τη FED και -κυρίως- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε σχέση με το tapering στο πρόγραμμα QE.

Οι ίδιες πηγές πάντως δεν κρύβουν ότι αποσκοπούν σε μια νέα έκδοση εντός του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες εκδόσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι μικρές, ώστε να μην επιβαρύνουν το χρέος, ενώ είναι πιθανό ότι το «προϊόν» τους θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή άλλου χρέους (όπως κάποια από τα ομόλογα που έμειναν από το PSI). 

Βέβαια ο δρόμος για πλήρη έξοδο της οικονομίας στις αγορές είναι μακρύς καθώς θα πρέπει να οικοδομηθεί σταδιακά η καμπύλη των αποδόσεων και πρακτικά η ελληνική αγορά ομολόγων, που υπέστη μεγάλο πλήγμα από το 2010 και μετά.

Εκτός από την κανονικότητα, ο δανεισμός από τις αγορές επιβάλλεται και για άλλον ένα λόγο. Την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους ακολουθούν και οι τράπεζες. H υψηλή ικανότητα δανεισμού ενός κράτους σημαίνει αυτόματα φθηνότερο δανεισμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τη διατραπεζική αγορά, ενώ ο πιο φθηνός δανεισμός εκ μέρους των τραπεζών συνεπάγεται και τη δημιουργία πτωτικών τάσεων στα επιτόκια δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v