Γκρίνιες στην Κύπρο για την ανάπτυξη

Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ανάκαμψη η οποία είναι αποτέλεσμα μη σταθερών παραγόντων, όπως είναι η τουριστική κίνηση και η «πώληση» διαβατηρίων, λέει η αντιπολίτευση. Πώς απαντά η κυβέρνηση.

Γκρίνιες στην Κύπρο για την ανάπτυξη

Τη θέση ότι η οικονομία αναπτύσσεται λόγω μη σταθερών παραγόντων εκφράζουν κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους την Δευτέρα, με τον ΔΗΣΥ να υποστηρίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η οικονομία επιβάλλεται να στηριχθεί σε ποιοτικούς παράγοντες που θα επιφέρουν σταθερή και ανοδική ανάπτυξη.

«Είναι γεγονός πως η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει μικρή ανάκαμψη η οποία όμως είναι αποτέλεσμα μη σταθερών παραγόντων, όπως είναι η τουριστική κίνηση και η «πώληση» διαβατηρίων. Τομείς δηλαδή που επηρεάζονται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες που είναι ασταθείς και δεν μπορούν να προσφέρουν μακροοικονομική σταθερότητα», σημειώνει.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό οικονομικής ανάπτυξης, στηριζόμενοι κυρίως σε ποιοτικούς παράγοντες και αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η Κύπρος.

«Την ίδια στιγμή οφείλουμε να συμβάλουμε και στη βελτίωση των μισθών κυρίως του ιδιωτικού τομέα, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων που παραβιάζονται κατά κόρων», καταλήγει.

Οι θετικοί αριθμοί δεν αρκούν

Πυρά για την κατάσταση της οικονομίας εξαπολύει και το Κίνημα Οικολόγων σημειώνοντας ότι οι θετικοί αριθμοί δεν αρκούν για να σημάνουν την επιστροφή στην πραγματική ανάπτυξη.

«Τα πρόσφατα στοιχεία που αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας, της τάξης του 3,6% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ασφαλώς αποτελούν μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Οι θυσίες των εργαζομένων και ο γολγοθάς των αδικημένων, τουλάχιστον δεν έγιναν επί ματαίω. Οι αριθμοί τουλάχιστον φαίνεται να ευημερούν. Οι άνθρωποι όμως δεν ευημερούν. Για εμάς πραγματική ανάπτυξη υπάρχει όταν μειώνεται το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων και εμπεδώνεται ένα κράτος πρόνοιας που να προσφέρει άνετη και ασφαλή ζωή σε όλους και όχι μόνο στους κάθε λογής προνομιούχους», σημειώνει.

«Γι αυτό δε μπορούμε καλυπτόμενοι πίσω από τους θετικούς αριθμούς να μη θίγουμε την ουσία του ζητήματος, που είναι το αναπτυξιακό πρότυπο που επέλεξαν και πάλιν οι κυβερνώντες για την Κύπρο. Επίσης πρόσφατα ήταν τα στοιχεία που έδειχναν υπερδιπλασιασμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και τα οποία μάλλον δεν απασχόλησαν το Υπουργείο Οικονομικών στο βαθμό που θα έπρεπε», προσθέτει.

«Επιτέλους, πρέπει να συζητήσουμε σε μια συγκεκριμένη βάση και να συνομολογήσουμε ποια είναι τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα και το πώς αυτά θα ενισχυθούν μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Ασφαλώς το ποιοτικό τουριστικό μας προϊόν είναι σημαντική παράμετρος, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Οφείλουμε να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτόμο, έξυπνη και φιλική στο περιβάλλον παραγωγή τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στη μεταποίηση. Διαφορετικά, η επιστροφή στον άκρατο καταναλωτισμό επενδεδυμένη μάλιστα από μια επίπλαστη αίσθηση ανάπτυξης, θα μας οδηγήσει σε νέες δραματικές εμπειρίες, ανάλογες όσων ζήσαμε. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», τονίζει.

Σταθερή η ανάκαμψη

Τα πυρά των κομμάτων αντέκρουσε το κυβερνών κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επισημαίνοντας ότι η Κύπρος μπαίνει σταθερά και με επιταχυνόμενο ρυθμό σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «είναι θετικό ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να προβληματίζεται για την αναπτυξιακή διαδικασία που έχει αποκατασταθεί στην Κύπρο, σε αντίθεση με άλλες μηδενιστικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις οποίες έχουμε συνηθίσει».

«Η κυπριακή οικονομία έχει πάντως επιστρέψει σαφώς σε μια αναπτυξιακή τροχιά η οποία εδώ και τρία χρόνια είναι επιταχυνόμενη. Θα πρέπει, συνεχίζοντας τις σωστές πολιτικές, να την κατοχυρώσουμε και να τη βελτιώνουμε διαρκώς», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, η κυπριακή οικονομία δεν παρουσιάζει μικρή ανάκαμψη όπως λέει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, αλλά η Κύπρος είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη. «Στη διάρκεια του 2016, όταν η Ευρωζώνη είχε για πρώτη φορά από το 2008 ταχύτερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ, η ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν κατά μία τουλάχιστον μονάδα μεγαλύτερη από το μέσο όρο των εταίρων μας στην Ευρωζώνη. Φέτος αναμένεται να έχει ρυθμό υπερδιπλάσιο από τον μέσο της ευρωζώνης», σημειώνει.

Τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο δεν είναι συγκυριακή, αφού το 2017 με αναμενόμενο ρυθμό στην περιοχή του 4% είναι και ο τρίτος συνεχόμενος χρόνος.

«Έχοντας επανέλθει το 2015 μετά από τρία χρόνια βαθειάς ύφεσης, η οικονομική ανάπτυξη είναι από τότε επιταχυνόμενη. Το 2017 καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον του 2015. Η ανάπτυξη δεν είναι απλώς «αποτέλεσμα μη σταθερών παραγόντων», όπως προβάλλεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Διότι, ο τουρισμός, για παράδειγμα, που αναφέρεται στην ανακοίνωση (ως «μη σταθερός») υπήρξε πάντοτε ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και αυτό το ρόλο παίζει και για την έξοδο από την κρίση σε τροχιά ανάπτυξης και πάλι. Το ζήτημα είναι τομείς όπως η τουριστική βιομηχανία να συνεχίσουν να βελτιώνονται και να σταθεροποιηθούν ποιοτικά χαρακτηριστικά πάνω στην ευνοϊκή συγκυρία των τελευταίων χρόνων. Γι’ αυτό και η κυβερνητική πρόταση για αναβάθμιση των δομών και των σχεδιασμών μέσα από τη δημιουργία καθ’ υλην αρμόδιου υφυπουργείου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v