Αναπτυξιακό μπουμ για την Κύπρο

Η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 3,5% σε ετήσια βάση έναντι 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.

Αναπτυξιακό μπουμ για την Κύπρο

Με ρυθμούς που πλησιάζουν αυτούς της προ κρίσης εποχής αναπτύσσεται το 2017 η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 3,5% σε ετήσια βάση έναντι 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.

Τις δεκαετίες πριν την κρίση η κυπριακή οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς κοντά στο 4%.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,9% έναντι ανάπτυξης 1% το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνει το Stockwatch.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: «ξενοδοχεία και εστιατόρια, λιανικό και χονδρικό εμπόριο, κατασκευές και μεταποίηση». Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας «χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες».

Το 2016 η Κύπρος πέτυχε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.  Η ΕΕ αναμένει για το 2017 επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας στο 2,5% ενώ το υπουργείο οικονομικών αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιβεβαιώνουν την πιο αισιόδοξη εκτίμηση των κυπριακών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v