Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της γ' αξιολόγησης και ο... φόβος

Δύο είναι τα χρονικά διαστήματα για την επίσημη έναρξη της γ' αξιολόγησης. Σε σπριντ πρέπει να αποδυθεί η Αθήνα, ώστε να μην εκτροχιαστούν τα χρονοδιαγράμματα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της γ αξιολόγησης και ο... φόβος

Στο καλό σενάριο, αμέσως μετά τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο διάστημα 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, οι επικεφαλής των δανειστών θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα. Αυτό είναι το σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο κινείται το οικονομικό επιτελείο. Δεν είναι όμως το κυρίαρχο.

Το πρώτο χρονικό παράθυρο για την επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης ανοίγει στο διάστημα 16 έως 28 Οκτωβρίου. Αν λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση προαπαιτούμενων ή (και) σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα και τις διεργασίες κυβέρνησης στη Γερμανία, το χρονικό αυτό παράθυρο κλείσει, το επόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει στις 6 Νοεμβρίου.

Έναρξη της αξιολόγησης επί ελληνικού εδάφους στις 6 Νοεμβρίου διαμορφώνει εκ των πραγμάτων ένα απολύτως πιεστικό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο άτυπος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ο κατάλογος με τα 95 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να τσεκαριστούν από τους δανειστές είναι δύσκολος και ήδη τα τεχνικά κλιμάκια διαπιστώνουν καθυστερήσεις. Ορισμένες από αυτές μάλιστα, μνημονεύθηκαν και στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, με τον Μπενουά Κερέ στις επίσημες δηλώσεις του να αναφέρεται στις καθυστερήσεις έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών ακινήτων.

Αξιολόγηση στο δημόσιο, Ελληνικό, πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, επανυπολογισμός συντάξεων και εισφορών βρίσκονται ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντος των τεχνικών κλιμακίων όπου καταγράφονται καθυστερήσεις.

Όπως και στο παρελθόν, οι επικεφαλής των δανειστών δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα, αν δεν έχει γίνει ουσιαστική δουλειά. Αυτή τη φορά όμως δεν διακυβεύεται μόνο η έγκαιρη εκταμίευση μιας δόσης αλλά και τα επόμενα ορόσημα τα οποία θα κρίνουν την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε από την Εσθονία πως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα υπάρξουν τρία θέματα συζήτησης: αναφορικά με τη φύση της εξόδου, τη διευθέτηση του χρέους και τα εναπομείναντα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Όσο καθυστερούν αυτές οι συζητήσεις, τόσο το χειρότερο για την ελληνική οικονομία, η οποία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί και πάλι σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Η επάνοδος των τεχνικών κλιμακίων έφερε στο προσκήνιο και εστίες διαφωνιών αναφορικά με ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε ορισμένες δεν αποκλείονται διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να σβήσουν φωτιές πριν ανάψουν για τα καλά.

Παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να αποκλείονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες από τις διατάξεις νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Η δυνατότητα των μισθωτών να διεκδικούν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς από κακοπληρωτές εργοδότες θεωρείται, κατά τις πληροφορίες, από τους δανειστές πως θα πρέπει να υποκατασταθεί από ένα σχήμα εξωδικαστικού μηχανισμού ενώ και η αναγνώριση πλασματικών ετών σε αγρότες καθώς και η μείωση του πέναλτι συντάξιμων αποδοχών για την πρόωρη αποχώρηση από το δημόσιο σε 30% από 45% εγείρει ενστάσεις, το μέγεθος των οποίων θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, αρμόδιες πηγές επιμένουν πως θεωρείται μονομερής ενέργεια. Το επιχείρημα αυτό απορρίπτει κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας μάλιστα πως και εξαιτίας του ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους θα προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, αν μπει ένα τέτοιο θέμα στο τραπέζι.

Πηγές των δανειστών στο συγκεκριμένο ζήτημα κρατούν σε σχετικά χαμηλούς τόνους την γκρίνια.

Αντίθετα, «καυτή πατάτα» θεωρείται το θέμα των συμβασιούχων στο δημόσιο (52.000 αντί για τις προβλεπόμενες 47.000) σε συνδυασμό με τα μη μισθολογικά ωφελήματα τα οποία προβλέφθηκαν στις διατάξεις νόμου αναφορικά με τους συμβασιούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v