Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test για φόρους, προϋπολογισμό και νέα μέτρα

Στην οδό Νίκης ο Ντάισελμπλουμ την επομένη των γερμανικών εκλογών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα βλέμματα για τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το νέο τοπίο για χρέος και «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο.

Crash test για φόρους, προϋπολογισμό και νέα μέτρα

Ένα νέο σκηνικό προκλήσεων για την ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Η απουσία των Σοσιαλιστών του Μάρτιν Σουλτς από την επόμενη κυβέρνηση, η διαφαινόμενη συμμετοχή των Φιλελευθέρων και η άνοδος της ακροδεξιάς περιορίζει τις προσδοκίες αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και φέρνει σε πρώτο πλάνο τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας, τον οποίο προδιέγραψε ήδη με δηλώσεις του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ακόμα και στο σενάριο «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρόεδρος του Eurogroup θα βρεθεί σήμερα (στις 3.00 το μεσημέρι) για μία ακόμα φορά στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης. Η προηγούμενη επίσκεψή του, τον Ιανουάριο του 2015, είχε ταυτιστεί με την απαρχή ενός εφιαλτικού εξαμήνου, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να δίνει τον τόνο οριακών διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα από το Grexit.

Σήμερα, το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό. Το Grexit δεν βρίσκεται στο τραπέζι, αντίθετα οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην επόμενη μέρα της εξόδου από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση 113 προαπαιτουμένων, με τα 95 εξ αυτών να συμπιέζονται στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις οδηγίες που έχει δώσει στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, στόχος τουλάχιστον φιλόδοξος, αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου (κάτι λιγότερο από δέκα μήνες κάθε φορά).

Το πρώτο μήνυμα Ντάισελμπλουμ, αναμφίβολα θα αφορά την επιτάχυνση και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι διατυπώσεις του επικεφαλής του Eurogroup (η θητεία του ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους αλλά έχει δηλώσει πως θέλει να παραμείνει) σχετικά με το θέμα του χρέους, τυχόν πρόσθετων μέτρων και τις μελλοντικές υποχρεώσεις της χώρας μετά το τρίτο Μνημόνιο, εφόσον όλα πάνε καλά.

Μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο πρόεδρος του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο συνέδριο του Economist, ενώ θα συναντήσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κρίσιμη μέρα

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και τα νεότερα στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Αύγουστο. Η ανάλυση των στοιχείων για τα έσοδα θα δείξει κατά πόσο τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών για συγκυριακή υστέρηση (1,7 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο) έχουν πραγματική βάση ή το πρόβλημα είναι βαθύτερο, φέρνοντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018. Η υστέρηση συνδέθηκε κυρίως με την καθυστέρηση της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (τον Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο), από την οποία το οικονομικό επιτελείο είχε προϋπολογίσει εισπράξεις 1 δισ. ευρώ.

Το επόμενο κρας τεστ για τα έσοδα έρχεται στο τέλος της εβδομάδας. Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, πηγές από τις οποίες οι εισπράξεις θα πρέπει να ξεπεράσουν αρκετά τα 2 δισ. ευρώ, ώστε να επέλθει εξισορρόπηση στα έσοδα, εφόσον βέβαια και στους υπόλοιπους κρίσιμους κωδικούς, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ, η εικόνα είναι θετική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v