Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκληρό» μήνυμα κομίζει ο Ντάισελμπλουμ

Τι θα πει στην κυβέρνηση τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, πίσω από τις κλειστές πόρτες. Γιατί είναι «αδιάφορη» για την Ελλάδα η συνεδρίαση του οργάνου τον Οκτώβριο. Η μοιρασιά των θέσεων στη «νέα Ευρώπη». Το σκηνικό που στήνεται για τη σύνοδο του ΔΝΤ και ο ρόλος της ΕΚΤ. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

«Σκληρό» μήνυμα κομίζει ο Ντάισελμπλουμ

Βερολίνο, ανταπόκριση

Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δύο λόγους -αλληλένδετους- όταν αποφάσιζε να προγραμματίσει το ταξίδι του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Μία μόλις μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, ο μηχανισμός επιτήρησης ξεκινάει «δουλειά» και η ρητορική θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει, παραμένοντας όμως ως επί το πλείστον θετική και με ισχυρές δόσεις success story, ώστε να βοηθηθεί η δεύτερη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, πίσω από τις κλειστές πόρτες, το μήνυμα που θα φέρει μαζί του ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι σκληρό αλλά γνωστό για εμάς: implementation, implementation, implementation, δηλαδή, εφαρμόστε άμεσα όλα τα prior actions, γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή χαραμάδα ανοχής.

Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα το μήνυμα έρχεται από τον γαλλογερμανικό άξονα, που σιγά σιγά επιβάλλει τις πρωτοβουλίες του χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, ούτε καν από την Κομισιόν.

Γερμανός διπλωμάτης ισχυρίζεται ότι και ο Ε. Μακρόν είναι πλέον της άποψης ότι περισσότερες ελαφρύνσεις χρέους μπορούν να αποφευχθούν, ακόμα και αν υπάρχει επίσημη απόφαση για εξέταση του θέματος με τον τερματισμό του προγράμματος.

Η φράση «αν χρειαστεί» αναμένεται να μας στοιχειώσει σαν χώρα τότε, καθώς η Γερμανία, από τώρα, θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί.

Κατά το νέο «σχέδιο Χ» αναδιάρθρωσης της ευρωζώνης, έχει αρχίσει σιγά σιγά να επικρατεί σε κάποιους κύκλους η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επιπρόσθετες αποφάσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις τόσο το 2018 και το 2019, όσο και το 2020, «αντισταθμίζοντας» (offsetting) τις απαιτήσεις για αίτημα νέας ελάφρυνσης χρέους.

«Μουσικές καρέκλες»

Η συγκυρία της αποδέσμευσης όλων των σημαντικών θέσεων της ΕΕ το 2019 δεν είναι καλή για τη χώρα μας. Και αυτό γιατί η κα Μέρκελ και ο κ. Μακρόν έχουν αρχίσει από τώρα τις διαπραγματεύσεις για το ποιος θα πάρει τι, με την καγκελάριο να θεωρεί ότι ήρθε η ώρα της Γερμανίας να λάβει μία εκ των μεγάλων θέσεων.

Σε αυτό το πλάνο μπαίνει και ο «υπηρεσιακός» πλέον πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει θορυβεί με τις κινήσεις του Πιερ Μοσκοβισί.

Οι πρωτοβουλίες και η προεκλογική εκστρατεία για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup, του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 μήνες. Μέχρι τώρα με λίγες πιθανότητες όμως. Τις τελευταίες δύο φορές μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί ήρθε χωρίς την «έγκριση» Γιούνκερ, ενώ η συνέντευξή του πριν από ένα μήνα σε ιταλική εφημερίδα στην οποία υποστήριξε ότι η ΕΕ έκανε, ουσιαστικά, πειράματα στην Ελλάδα και εφάρμοσε ό,τι μέτρο μπορούσε να φανταστεί κανείς, εξόργισε σχεδόν όλους στην ΕΕ (και τον Μακρόν).

Ο κ. Μοσκοβισί παίζει το χαρτί του σοσιαλιστή δημοκράτη που θέλει να βάλει τέλος στη λιτότητα. Εχει σχεδόν «αποκοπεί» από την υπόλοιπη Κομισιόν και ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να αγκιστρωθεί στο άρμα της κας Μέρκελ και γι’ αυτό η γραμμή θα παραμείνει σκληρή.

Επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μέσα στο καλοκαίρι, όπου συναντήθηκαν δύο φορές, Μέρκελ και Μακρόν αποφάσισαν ότι αυτό που χρειάζονται τώρα από την Ελλάδα είναι επενδύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, στο επίκεντρο έρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά αυτές που ενδιαφέρουν επιχειρηματικούς ομίλους Γερμανίας και Γαλλίας. Η στόχευση είναι να προχωρήσουν τα θέματα αυτά γρήγορα και πάντως πριν προκύψει πιθανή αναταραχή στις σχέσεις με την Αθήνα, αν φανεί στην πορεία ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα άλλη ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.

Ηδη το έχουμε πάθει μια φορά. Η απόφαση του 2012, που έλεγε σαφώς ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επιμήκυνση των δανείων μόλις πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, επί της ουσίας αναβλήθηκε για αργότερα -το 2018, αν χρειαστεί- με την απόφαση του 2017.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, εκτός από τις επιδιώξεις για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις (που ενδιαφέρουν και ολλανδικές εταιρείες), αναμένεται να εξηγήσει ότι η πίεση για διαρθρωτικές αλλαγές τώρα έχει να κάνει και με την έναρξη του tapering της ΕΚΤ, πιθανότατα τον Οκτώβριο, που θα σημάνει την αρχή του τέλους για τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιούργησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι, που εδώ και μήνες έχει προειδοποιήσει τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις, όσο υπάρχει το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα.

Σκηνικό ρίξης με το ΔΝΤ

Πάντως, όπως μας πληροφόρησε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, ούτε στο Eurogroup του Οκτωβρίου αναμένεται κάτι ιδιαίτερο για την Ελλάδα καθώς η «μάχη» θα αρχίσει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον στις 13-15 Οκτωβρίου. Και η ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται να διασταυρώσουν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους για το θέμα Ελλάδα και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την «τροχιά» που θα πάρει η χώρα μας μετά το τέλος του προγράμματος.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το γεγονός πως αρκετοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το πρόγραμμα δεν θα τελειώσει στα μέσα του 2018, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά θα τραβήξει άλλους περίπου 6 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v