Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GS1 Association-Greece: Πρόσκληση στις εταιρείες να υιοθετήσουν έγκυρα barcodes

Αν και έχουν υιοθετηθεί σχεδόν καθολικά από τη δεακετία του '80, στην Ελλάδα του 2017, κυκλοφορούν προιόντα που δεν φέρουν έγκυρο barcode. Η ανώνυμη εταιρία και ο μη κερδοσκοπικός μηχανισμός.

GS1 Association-Greece: Πρόσκληση στις εταιρείες να υιοθετήσουν έγκυρα barcodes

Τη στρέβλωση που διατηρείται στην ελληνική αγορά, βάσει της οποίας προϊόντα κυκλοφορούν στο λιανεμπόριο με μη έγκυρα barcodes, επιχειρεί να άρει το μη κερδοσκοπικό σωματείο «GS1 Association – Greece», το οποίο από το 2011 και μετά διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης έγκυρων προτύπων και κωδικών barcodes.

Αν και η χρήση έγκυρων barcodes- δηλαδή των ειδικών σημάνσεων που συνδέουν το προϊόν με τον προμηθευτή και επί της ουσίας βοηθούν την ιχνηλασιμότητα αλλά και τη διαχείριση των αποθηκών και των ραφιών στο λιανεμπόριο- δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική εν τούτοις, θεωρείται πλέον εντελώς απαραίτητη για την παρουσία των προϊόντων στους οργανωμένους χώρους λιανεμπορίου αλλά και για την προώθηση τους στις εξαγωγές.

Έως το 2008 το όλο ζήτημα έκδοσης barcode διαχειριζόταν Ανώνυμη Εταιρία, η οποία σήμερα λειτουργεί με την επωνυμία 520 BARCODE HELLAS. Ωστόσο κρίθηκε έκπτωτη από τον παγκόσμιο οργανισμό GS1, καθώς λειτουργούσε εκτός καταστατικού (ως ανώνυμη εταιρία και όχι ως μη κερδοσκοπικό σωματείο με “μετόχους” τα μέλη της). Η μετάβαση ωστόσο αυτή -από τη μια εταιρία σ'έναν νέο οργανισμό- έχει επιτρέψει το φαινόμενο, στο ράφι των σούπερ μάρκετς, να βρίσκονται πλάι-πλάι προϊόντα με έγκυρα και με έγκυρα barcodes.

Η πρόεδρος του GS1 Greece, κ. Μαρία Κόντου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr, υποστήριξε ότι η “χαλαρή” μετάβαση της αγοράς, επιλέχθηκε ώστε να μην δημιουργηθεί αναστάτωση σε προμηθευτές και λιανικά δίκτυα. Σήμερα, η GS1 έχει 4.000 μέλη, το σύνολο των ελληνικών οργανωμένων δικτύων λιανικής, το σύνολο των πολυεθνικών αλλά και την πλειονότητα των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Όλοι οι παραπάνω σχηματισμοί έχουν προμηθευτεί έγκυρα barcodes ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αριθμούς barcodes που εκδόθηκαν πριν το 2008 από την εταιρία «520 BARCODE HELLAS A.E.» (τότε γνωστή ως «GS1 HELLAS A.E.») και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει μέλη του μοναδικού, ελληνικού φορέα GS1, δηλαδή του« GS1 Association – Greece», αυτοί οι κωδικοί barcode δεν γίνονται δεκτοί σε οιαδήποτε τωρινά ή μελλοντικά μητρώα και υπηρεσίες που λειτουργεί ο GS1 (GEPIR, GDSN, Cloud κα).

Η Γενική Συνέλευση των μελών του GS1 Association - Greece αποφάσισε να υιοθετήσει μία καινούρια πολιτική συνδρομών για τις επιχειρήσεις, που θα εγγραφούν μέλη του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 και ήδη χρησιμοποιούν κωδικούς δομής GS1, παρέχοντας δωρεάν σε αυτές, την εγγραφή και την πρώτη ετήσια συνδρομή. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία σε περισσότερες επιχειρήσεις να εισέλθουν στην εν λόγω κωδικοποίηση.

Σημειώνεται ότι δεδομένης της διεθνώς αναγνωρισμένης συμβολής των πρότυπων GS1 στην αναγνωρισιμότητα, ασφάλεια και ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε τη συνεργασία με το GS1 Association – Greece για την έκδοση νέων barcodes στις ταινίες φορολογίας των καπνικών προϊόντων, οι οποίες κυκλοφορούν ήδη στην αγορά από τον Φεβρουάριο του 2017, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v