Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα και τα μέτωπα για το Ελληνικό

Η ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις χθεσινές εξελίξεις και το «μήνυμα» προς τον επενδυτή. Η κήρυξη μικρού αρχαιολογικού χώρου και οι ενστάσεις για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Τα επόμενα βήματα και τα μέτωπα για το Ελληνικό

«Κατ’ αρχάς ικανοποιημένη» εμφανίζεται η κυβέρνηση από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικής ζώνης στο Ελληνικό.

Σε πρώτη φάση -και εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης του επενδυτή-, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν (με νόημα) ότι με τη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΚΑΣ «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».

Της συνεδρίασης του Συμβουλίου είχαν προηγηθεί «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο για τις εναλλακτικές κινήσεις που συζητήθηκαν στο Μαξίμου, στην περίπτωση που είχαμε χθες άλλη μία αναβολή της συζήτησης ή την κατάληξη σε απόφαση που πρακτικά θα ακύρωνε την επένδυση.

Η πιο σημαντική κίνηση θα ήταν η προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου στο ΣτΕ, με επίκληση τις «σκόπιμες κωλυσιεργίες» ή την άνευ επαρκούς αιτιολόγησης κήρυξη «γιγαντιαίας» αρχαιολογικής ζώνης.

Εντέλει, τόσο η πραγματοποίηση της συνεδρίασης όσο και η απόφαση για τα 280 στρέμματα έστειλαν στα συρτάρια τα «plans B», ενώ από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι η κατάληξη δεν θα προσκρούσει σε αντιρρήσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης της LAMDA Development, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η χθεσινή απόφαση δεν παραβιάζει το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη ανάμεσα στον επενδυτή και στο ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, εκτός από το θέμα της αρχαιολογικής ζώνης, η οποία τελικά ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, το ΚΑΣ εξέφρασε χθες ενστάσεις και για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ελληνικού.

Οι παρατηρήσεις του εστιάζονται στους όρους δόμησης της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, στο ύψος των κτιρίων που σχεδιάζονται κ.λπ. Το ΚΑΣ ενέκρινε το σχέδιο και τη ΣΜΠΕ, υπό τον όρο πως θα μείνει αδόμητη η κορυφή Χασανίου καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Κοσμά, το λατομείο καθώς και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου. Παράλληλα προχώρησε σε σύσταση για μείωση του ύψους στα ψηλά κτίρια στο σύνολο του ακινήτου. Τόσο το επενδυτικό σχήμα, όσο και η υπόλοιπη αγορά που παρακολουθούσε τις τελευταίες εβδομάδες «τη μάχη του ΚΑΣ» αναμένουν, βέβαια, την τελική απόφαση που θα υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η υπόθεση των αρχαίων δεν είναι εξάλλου η μοναδική εκκρεμότητα του Ελληνικού καθώς ακόμα και σήμερα είναι άγνωστη η τύχη της προσπάθειας μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ), της αποχώρησης άλλων νόμιμων ή παράνομων χρηστών κ.α.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο εντός του πρώην αεροδρομίου κ.ά. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να γίνει και το περίφημο «οικονομικό κλείσιμο» και να εισπραχθεί η πρώτη δόση του τιμήματος.

Το επενδυτικό σχήμα εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλούς τόνους, καθώς θα πρέπει τώρα να αξιολογήσει τις επιπτώσεις από τις προτάσεις του ΚΑΣ και, φυσικά, να περιμένει την τελική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Η απόφαση είναι απαραίτητη, ώστε να προχωρήσει το υπό έγκριση σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε τελικά να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Δείτε περιοχές που ανακηρύχθηκαν ως «αρχαιολογική ζώνη»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v