Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΑΣ: 280 στρέμματα η αρχαιολογική ζώνη στο Ελληνικό

Την πρόταση για κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου περίπου 280 στρεμμάτων από την έκταση του Ελληνικού χωρίς περιορισμούς δόμησης ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το εμπορικό κέντρο και η αντίδραση της κυβέρνησης.

ΚΑΣ: 280 στρέμματα η αρχαιολογική ζώνη στο Ελληνικό

Με ψήφους 15-1 ανακηρύχθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σύμφωνα με πληροφορίες, αρχαιολογική ζώνη τμήμα περίπου 280 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για έκτασή που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, σημείο που σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει «εμπλοκές». 

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν, πάντως, πως δεν πρόκειται για την περιοχή του εμπορικού κέντρου, αλλά για τμήμα του ακινήτου που προορίζεται για την κατασκευή κατοικιών καθώς και κτιρίων γραφείων.

Με βάση τις πληροφορίες η πρόταση που εγκρίθηκε είναι η κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης χωρίς μάλιστα περιορισμούς δόμησης, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο που υπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής αν βρεθούν αρχαία.

Κατ’ αρχήν ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση με την εξέλιξη στο ΚΑΣ. Όπως εκτιμούν γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

Στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθούν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v