Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία: Τουλάχιστον πέντε deals την επόμενη διετία

Ποιες κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ενδέχεται να αλλάξουν χέρια, μετά τις Metropolitan και Iaso General. To «πωλητήριο» στα δάνεια της Euromedica, η υποχρέωση πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν και οι εξελίξεις για Υγεία, Ευρωκλινική και Ιασώ.

Υγεία: Τουλάχιστον πέντε deals την επόμενη διετία

Σε ριζική αναδιάρθρωση αναμένεται να οδηγηθεί, την επόμενη διετία, ο κλάδος ιδιωτικών κλινικών, υπό το βάρος των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων, του χαμηλού βαθμού απασχόλησης της υφιστάμενης δυναμικότητας και των παρενεργειών που προκαλεί η συνεχής αλλαγή κανόνων, ως προς το ύψος των περικοπών και των εκπτώσεων, από πλευράς ΕΟΠΥΥ.

Το πρώτο δείγμα της αλλαγής σελίδας έχει ήδη δοθεί. Η CVC Capital Partners, σε συνεργασία με τους κ. κ. Θεοχαράκη και Σπυρίδη, μετά την απόκτηση της Metropolitan υπέγραψε κατ' αρχάς συμφωνία με το Ιασώ για την εξαγορά της γενικής κλινικής Iaso General. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι εισέρχονται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, με την CVC Capital να διενεργεί due diligence στην Iaso General.

Η είσοδος της CVC Capital στις γενικές κλινικές, αφενός, αποτυπώνει το ενδιαφέρον των private equity funds να επενδύσουν στην αναδιάρθρωση του κλάδου υγείας, αφετέρου, βάζει μια τιμή αναφοράς στο τραπέζι, ως προς το πού αποτιμάται η αξία των κλινικών, με βάση τις επιδόσεις λειτουργικής κερδοφορίας (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων -– EBITDA) ή τη συνολική τους αξία (enterprise value).

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος από την πλευρά των funds είναι ότι υπογράφηκαν περίπου 30 συμβάσεις εμπιστευτικότητας (ΝDAs) για το project πώλησης των δανείων της Euromedica. Η Deutsche Bank, που έχει αναλάβει να τρέξει τη διαδικασία, άνοιξε το data room, δεν έχει οριστεί, όμως, ακόμη το πότε θα υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές.

Το ύψος των ενδεικτικών προσφορών, σε σχέση με τις ειδικές προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες για τα δάνεια της Euromedica θα παίξει κομβικό ρόλο στο αν θα συνεχισθεί και πώς ο διαγωνισμός.

Στο τέλος του 2016 ο δανεισμός της Euromedica ανερχόταν σε 408 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 397,5 εκατ. ευρώ), με το ύψος των ληξιπρόθεσμων δανείων να ανέρχεται σε 354,7 εκατ. ευρώ! Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (σ.σ. προς προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφορία κ.ά.) κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε 416,5 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση 198.5 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς αποφασίζει για την πώληση Ντυνάν - Υγεία...

Στον κλάδο των γενικών κλινικών, τα «κλειδιά» των εξελίξεων βρίσκονται στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα δεσμεύεται από το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει υπογράψει, να πουλήσει ως τα μέσα του 2018 το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο είχε αποκτήσει προ περίπου τριετίας, μέσω πλειστηριασμού, με επισπεύδουσα την ίδια.

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς, ως μέτοχος και πιστωτής του ομίλου MIG, θα έχει λόγο στις αποφάσεις της τελευταίας για τον υπο-όμιλο Υγεία. Καθοριστική θα είναι η στάση της συγκεκριμένης τράπεζας και για την επόμενη ημέρα της μαιευτικής κλινικής Ρέα, καθώς αποτελεί τον μοναδικό πιστωτή της.

Το ερώτημα είναι αν Πειραιώς και MIG επιλέξουν τακτική αντίστοιχη με αυτή που προκρίθηκε στην περίπτωση των ακτοπλοϊκών Attica Group και Hellenic Seaways. Αν, δηλαδή, αποφασίσουν να πουλήσουν «πακέτο» τον όμιλο Υγεία με το Ερρίκος Ντυνάν. Πρόκειται για κίνηση, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, αλλά προς το παρόν «σκοντάφτει» σε σειρά εμποδίων.

…και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η Ρέα

Υπάρχει, τέλος, η μικρή πιθανότητα η Πειραιώς να επιλέξει να ομαδοποιήσει ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στον χώρο των κλινικών. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως η περίμετρος να περιλαμβάνει και τη μαιευτική κλινική Ρέα, η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της με το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να διαθέτει υψηλό δανεισμό αποκλειστικά σχεδόν από την Πειραιώς.

Η Ρέα εμφάνιζε στο τέλος του 2016 καθαρό δανεισμό 55,6 εκατ. ευρώ, με EBITDA (σ.σ. μετά την πρόβλεψη για clawback και rebate) 9,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε πάρει ομολογιακό δάνειο ύψους 64 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, το οποίο έχει μειωθεί στα 57 εκατ., ενώ πέρυσι υπέγραψε με την τράπεζα τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των υπολειπόμενων δόσεων.

Πώληση της Ευρωκλινικής σε ορίζοντα διετίας

Αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωκλινικής καλούνται να πάρουν οι επενδυτές που έβαλαν κεφάλαια στο fund South Eastern European Fund (SEEF). Η διάρκεια του SEEF λήγει και αν δεν παραταθεί, όπως επιχειρείται, για μια διετία, η Global Finance, ως διαχειριστής, θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία πώλησης του ομίλου Ευρωκλινικής καθώς και των υπόλοιπων συμμετοχών του (ICAP, Biofarma κ.ά.).

Όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να παραταθεί για μια διετία η «ζωή» του SEEF, εξέλιξη για την οποία, αφενός, απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον του 75% των μεριδιούχων του, αφετέρου, η συγκρότηση ομάδας νέων και παλαιών επενδυτών, που είναι διατεθειμένοι να βάλουν «φρέσκο» χρήμα, προκειμένου να εξαγοράσουν τα μερίδια όσων επιθυμούν να αποεπενδυθούν.

Στόχος είναι η Ευρωκλινική να παραμείνει υπό τον έλεγχο του fund, έως ότου ολοκληρωθεί, όπως εκτιμάται, ένα σημαντικό μέρος της αναδιάρθρωσης του κλάδου υγείας στην Ελλάδα. Ακόμη και έτσι, όμως, ο όμιλος Ευρωκλινική παραμένει προς πώληση καθώς το fund θα πρέπει να αποεπενδυθεί σε ορίζοντα διετίας.

Αποφάσεις καλούνται να πάρουν και οι ιατροί-μέτοχοι του Ιασώ και για άλλες θυγατρικές ή συμμετοχές του ομίλου, με γνώμονα την προστασία της βασικής δραστηριότητας του ομίλου, που παραμένει σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας η μαιευτική κλινική.

Τέλος, εντολή διερεύνησης αγοραστών έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλη χρηματιστηριακή (Axia) από ιδιοκτήτη εύρωστου οικονομικά ομίλου υγείας, με μικρό δανεισμό και ζηλευτά επίπεδα ελεύθερων ταμειακών ροών. Με δεδομένο, όμως, ότι έχουν προηγηθεί ανάλογα εγχειρήματα στο παρελθόν, χωρίς επιτυχή κατάληξη, λόγω των υψηλών απαιτήσεων του πωλητή, η αγορά το παρακολουθεί με σχετική επιφύλαξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v