Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Καλά νέα από EBA ενόψει stress test

Μόλις το 30% της ζημίας από τις νέες προβλέψεις θα επιβαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στην εξεταζόμενη, κατά το stress test, τριετία 2018-20. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών για την απόφαση της EBA και το… φρένο στην αισιοδοξία από τραπεζικά στελέχη.

Τράπεζες: Καλά νέα από EBA ενόψει stress test

Το πρώτο καλό νέο, ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, είχαν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες καθώς η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority - EBA) αποφάσισε να γίνει κλιμακωτά ο επιμερισμός των πρόσθετων προβλέψεων, λόγω ΔΠΧΑ 9, στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η EBA αποφάσισε να δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες πενταετή περίοδο προσαρμογής, ως προς τον επιμερισμό της ζημίας από τις νέες προβλέψεις στα εποπτικά τους κεφάλαια.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τίθεται σε ισχύ το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), αντικαθιστώντας το ΔΠΧΑ 39. Τράπεζες και επιχειρήσεις θα πρέπει πλέον να σχηματίζουν προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου όχι με βάση συντελεσθείσες αλλά αναμενόμενες ζημίες (Expected Credit Loss).

Για να διευκολύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν στον σχηματισμό των αναγκαίων προβλέψεων γρήγορα, η EBA αποφάσισε η απόσβεση της ζημίας από τα εποπτικά κεφάλαια να είναι οπισθοβαρής.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση, στη χρήση του 2018, θα επιβαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια μόλις το 5% της ζημίας από τις πρόσθετες προβλέψεις, λόγω υιοθέτησης του ΔΠΧΑ 9. Το 2019, η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 10%, το 2020 15% και το 2021 20%. Τη διετία 2022 και 2023, η επίπτωση θα είναι 25% ετησίως.

Έτσι, στην τριετία 2018-2020, ο επόπτης θα αφαιρέσει από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών το 30% της ζημίας από τις νέες προβλέψεις, ποσοστό που θα φθάσει στο 50% το 2020 και στο 100% το 2023.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον εποπτικό χειρισμό. Η λογιστική επίπτωση θα διενεργηθεί με τον σχηματισμό των προβλέψεων και θα επιβαρύνει κατά την πρώτη χρήση εφαρμογής ( 2018) απευθείας την καθαρή θέση, ενώ στις επόμενες χρήσεις θα περάσει από τα αποτελέσματα.

Αναλυτές και τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι εγχώριες τράπεζες θα επιδιώξουν να πάρουν στη χρήση του 2018 το σύνολο σχεδόν της ζημίας, ώστε να μην επιβαρύνουν σημαντικά τα αποτελέσματα των επόμενων ετών, δημιουργώντας κίνδυνο να μην μπορεί να συμψηφισθούν με φόρο εισοδήματος οι οριστικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις τους (Deferred Tax Credits- DTCs).

Ο κλιμακωτός επιμερισμός της ζημίας στα εποπτικά κεφάλαια είναι, σύμφωνα με αναλυτές, καλό νέο ενόψει της επικείμενης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test). Στην εξεταζόμενη, κατά την άσκηση προσομοίωσης, τριετία 2018-20, τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα μειωθούν μόλις κατά 30% από τη ζημία λόγω των πρόσθετων προβλέψεων.

«Αν στο stress test συνυπολογιστούν τα αναμορφωμένα εποπτικά κεφάλαια με τον παραπάνω μηχανισμό της EBA, το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών παραμένει ισχυρό» αναφέρει κλαδικός αναλυτής με τον οποίο συνομίλησε το Euro2day.gr.

Με δεδομένο πάντως ότι οι παράμετροι της άσκησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι είναι νωρίς να αποτιμηθεί το πώς θα λειτουργήσει η απόφαση της ΕΒΑ στον έλεγχο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v