Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στην 5ετία η ζημία από νέες προβλέψεις λόγω IFRS 9

Οριστικοποιήθηκε από τον επόπτη ο χρόνος προσαρμογής. 20% ανά έτος η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια. Ο διαχωρισμός για τις πρόσθετες προβλέψεις σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 2017 θα μάθει τον λογαριασμό η αγορά.

Τράπεζες: Στην 5ετία η ζημία από νέες προβλέψεις λόγω IFRS 9

Διάστημα προσαρμογής πέντε ετών θα έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, για να επιμερίσουν στα εποπτικά τους κεφάλαια τη ζημία που θα επέλθει από το γεγονός ότι θα σχηματίζουν, πλέον, προβλέψεις για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου.

Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που έχει καταγράψει το Euro2day.gr από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τίθεται σε ισχύ το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (IFRS 9), αντικαθιστώντας το IFRS 39.

Τράπεζες και επιχειρήσεις θα πρέπει, πλέον, να σχηματίζουν προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου, όχι με βάση συντελεσθείσες αλλά αναμενόμενες ζημίες (Expected Credit Loss). Το νέο μοντέλο απομείωσης θα εφαρμοστεί για χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού, τα οποία δεν επιμετρώνται στην εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμάτων (δάνεια, απαιτήσεις από μισθώσεις, ομόλογα, συμβόλαια χρηματοοικονομικής εγγύησης και δανειακές δεσμεύσεις)

Πρόκειται για κομβικής σημασίας μετάβαση, που θα «φορτώσει» τις τράπεζες με νέες προβλέψεις, αυτή τη φορά για τυπικώς ενήμερα δάνεια. Στο παραπάνω πλαίσιο, η εποπτική αρχή αποδέχθηκε να υπάρξει τμηματικός επιμερισμός της ζημίας στα εποπτικά κεφάλαια.

Τη ζημία, δηλαδή, που θα εγγράψουν στην καθαρή τους θέση, το 2018, από τον σχηματισμό νέων προβλέψεων, θα μπορούν να την «περάσουν» τμηματικά, εντός 5ετίας, στα εποπτικά τους κεφάλαια. Οι πρόσθετες προβλέψεις για υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα εποπτικά κεφάλαια της χρήσης 2018 και δεν θα μπορούν να επιμεριστούν στην 4ετία 2019-22.

Αντίθετα, η επιβάρυνση που θα έχουν οι τράπεζες στη χρήση του 2018 από τις νέες προβλέψεις για αναμενόμενες ζημίες τυπικώς ενήμερων δανείων θα μπορεί να επιμερισθεί στα εποπτικά κεφάλαια σε περίοδο πέντε ετών (2018-22). Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν σταδιακά τις επιπτώσεις της μετάβασης.

Αναλυτές και τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι εγχώριες τράπεζες θα επιδιώξουν να πάρουν στη χρήση του 2018 το σύνολο σχεδόν της ζημίας, ώστε να μην επιβαρύνουν σημαντικά τα αποτελέσματα των επόμενων ετών, δημιουργώντας κίνδυνο να μην μπορεί να συμψηφισθούν με φόρο εισοδήματος οι οριστικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις τους (Deferred Tax Credits - DTCs).

Το ύψος των νέων προβλέψεων θα το μάθει η αγορά όταν δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις της τρέχουσας χρήσης, καθώς προβλέπεται στα μεταγενέστερα γεγονότα να υπάρχει ξεχωριστή σημείωση, όπου η τράπεζα θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για το κόστος που σηματοδοτεί η μετάβαση από 1.1.2018 στο IFRS 9.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v