Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταίος γύρος για το Staff Level Agreement

«Σκανάρισμα» του τελικού κειμένου της συμφωνίας επιχειρείται σήμερα μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών. Στόχος να σφραγιστεί το SLA που θα επικυρώσει το Eurogroup της Δευτέρας. Το ντιλ στην ενέργεια και η συζήτηση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Τελευταίος γύρος για το Staff Level Agreement

Ενας ακόμα κύκλος επαφών σήμερα το μεσημέρι με τους δανειστές με στόχο να φύγουν από το τραπέζι οι τελευταίες εκκρεμότητες και να υπάρξει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) η οποία θα οδεύσει για επικύρωση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Χθες υπήρξε μαραθώνιος συναντήσεων με τους υπουργούς με τα περισσότερα θέματα να κλείνουν οριστικά, σημαντικότερο όλων αυτό της ενέργειας και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το κλίμα αισιοδοξίας είναι παραπάνω από εμφανές μεταξύ της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΕ πως «έως τώρα αυτή η αξιολόγηση εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν «διάβολοι» που πιθανώς να κρύβονται στις λεπτομέρειες, ούτε και πως πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι υπάρχει ένα «βουνό» προαπαιτούμενων τα οποία απορρέουν από το SLA και θα πρέπει να υλοποιηθούν-ψηφιστούν από την ελληνική πλευρά για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου, στο πρώτο Eurogroup της επόμενης χρονιάς.

Το αγκάθι των επιδομάτων

Ένα, ενιαίο επίδομα τέκνων που θα στηρίζει την ισότητα  και θα οδηγεί στην βελτίωση της φτώχειας, με νέα εισοδηματικά κριτήρια θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί  από τον Ιανουάριο του 2018, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των οικογενειακών παροχών.

Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών, με αρκετά σημεία βέβαια, τεχνικά αλλά και άκρως ουσιαστικά, να παραμένουν ανοικτά.

Στην πράξη, η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση του επιδόματος των 500 ευρώ για το τρίτο παιδί που λαμβάνουν σήμερα τρίτεκνοι και πολύτεκνοι και την θεσμοθέτηση ενός ενιαίου επιδόματος τέκνων, για όλες τις οικογένειες με παιδιά. Μάλιστα, ο συνολικός προϋπολογισμός για την στήριξη της οικογένειας, όπως «κλείδωσε» κατά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να αυξηθεί το 2018 σε 810 εκατ. ευρώ από 650 εκατ. ευρώ φέτος.

Τα επιπλέον 160 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις εξοικονομήσεις των υπουργείων  στο πλαίσιο της επισκόπησης δαπανών και δίνουν σημαντική ανάσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που διεκδικούσε όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα από τα συνολικά 320 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται, προκειμένου αφενός να αυξήσει το ποσό που λαμβάνουν οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, αφετέρου να μην μειώσει δραματικά το ύψος της τελικής παροχής προς αυτούς που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος τέκνων, το οποίο θα είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες. Θα ξεκινάει από περίπου 60 ευρώ το μήνα για ένα παιδί και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, αλλά και εισοδηματικά κριτήρια. Αυτές οι «προβολές» των σεναρίων μένουν να ολοκληρωθούν ώστε να «κλειδώσει» και η οριστική συμφωνία των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι, για το 2019, και εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει αύξηση  κατά 50% του επιδόματος για το πρώτο παιδί (από 40 ευρώ στα 60 ευρώ το μήνα), αύξηση κατά 85% για το δεύτερο παιδί (από 54 ευρώ στα 100 ευρώ το μήνα) και αύξηση κατά 188% για το τρίτο παιδί (από τα 26 ευρώ στα 75 ευρώ το μήνα). Βέβαια, ο συνολικός προϋπολογισμός για το επίδομα τέκνων το 2019 έχει συμφωνηθεί σε 910 εκατ. ευρώ, ήτοι 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από το ποσό που έκλεισε κατά την χθεσινή συνάντηση.

Από χθες το απόγευμα, σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών προβάλλουν όλα τα πιθανά σενάρια με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει  το ύψος του ενιαίου επιδόματος για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους να μην απέχει από το σύνολο των παροχών που λαμβάνουν σήμερα.

Να σημειωθεί ότι, στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των οικογενειών με την εξασφάλιση πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές παροχές. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018, η παροχή σχολικών γευμάτων και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ενισχυθούν με επιπλέον, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές που θα «κλειδώσουν» πιθανότατα σήμερα, θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα και να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Εντός του Ιανουαρίου του 2018 θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, με την υποχρέωση για εθνική εφαρμογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης στην αναπηρία έρχεται νωρίτερα, τον Μάιο του 2018, καθώς οι δανειστές επιθυμούν κλείσουν όλα τα μέτωπα πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ όχι μόνο την έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2018 αλλά και ενδιάμεσους στόχους, όπως την έκδοση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν υποβληθεί το 2016 έως τον Μάρτιο του 2018 παράλληλα με το 30% των αιτήσεων του 2017. Παράλληλα, συμφωνήθηκε έως το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο των επανυπολογισμών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, με το υπουργείο να επισημαίνει ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποχρέωσης.

«Κλειδωμένη» είναι τέλος, στο μέτωπο των εργασιακών προαπαιτούμενων, η ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για την λήψη απόφασης για απεργία στα  πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, η οποία σήμερα είναι στο 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και θα οριστεί στο 1/2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v