Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση για την ενέργεια

Market test την προσεχή εβδομάδα για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Ιούνιο ξεκινά ο διαγωνισμός από την Επιχείρηση. Βρέθηκε λύση και για το Φυσικό Αέριο. Νέος γύρος επαφών το Σάββατο για το σκανάρισμα του τελικού κειμένου της συνολικής συμφωνίας.

«Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση για την ενέργεια

Με συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα θέματα της ενέργειας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10:00 η μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Πηγές της ελληνικής πλευράς σημείωναν ότι το Σάββατο θα γίνει ένα «πέρασμα» του κειμένου της συμφωνίας.

Σε αυτό θα επιχειρηθεί να κλείσουν και οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα των κοινωνικών επιδομάτων (σ.σ. δεν έγινε τελικά νέο ραντεβού κουαρτέτου-ηγεσίας υπουργείου Εργασίας) αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης να πάρει παράταση η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Αναφορικά με τα θέματα της ενέργειας ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης τόνισε ότι «έκλεισαν απόψε».
Σήμερα υπήρξε συμφωνία με την DG Comp και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει το market test για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, σημείωσε.

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Τη διαδικασία θα κάνει η ΔΕΗ, η οποία θα προσλάβει σύμβουλο για το σκοπό αυτό, ενώ η επιχείρηση θα κάνει επίσης την αποτίμηση και την διαδικασία απόσχισης.

Κατά τον Γ. Σταθάκη, διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς καθώς «Οι θέσεις εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας».

Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου η ΔΕΗ μπορεί ελεύθερα να αναζητήσει επενδυτή, ενώ αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ να απαντήσει για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας.

Στο θέμα του φυσικού αερίου θα προχωρήσει το σχέδιο των τριών εταιρειών (δηλαδή ΔΕΠΑ, Shell και ENI), με βάση το οποίο η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης και θα μείνει στην ΕΠΑ Αττικής στην οποία πιθανότατα θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό από αυτό που έχει σήμερα (51%).

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι έκλεισαν τα υπόλοιπα ενεργειακά, δηλαδή ζητήματα που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τη χρέωση προμηθευτή και τα ΑΔΙ (σ.σ. μεταβατικός μηχανισμός ευελιξίας που αφορά μονάδες υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου).

Τέλος, σήμερα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Νωρίτερα έγινε συζήτηση για τις αγορές προϊόντων και τις εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ. Εχει γίνει ήδη πολύ δουλειά και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα κλείσει το επόμενο διάστημα, είπε αρμόδια κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι έπεσαν και ορισμένες αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο.

Υπάρχει μια πρόταση του υπουργείου Οικονομίας που έχει σταλθεί στους Θεσμούς. Υπάρχει μια κατ’ αρχήν έγκριση από τους τελευταίους, αλλά για το θέμα θα υπάρξει ανταλλαγή emails.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v