Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχία των συναλλαγών μέσω POS

Το σύνολο των τερματικών σήμερα ξεπερνάει ήδη το μισό εκατομμύριο... μηχανάκια. Στόχος είναι να φτάσει τα 600.000 POS στο κλείσιμο της χρονιάς. Σε ποιους κλάδους τοποθετήθηκε η πλειοψηφία των τερματικών. Οι κινήσεις των τραπεζών.

Κυριαρχία των συναλλαγών μέσω POS

H αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα έχει οδηγήσει στην (ούτως ή άλλως υποχρεωτική πλέον) εγκατάσταση τερματικών POS όχι μόνο σε καταστήματα, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Σαν «συγκοινωνούντα δοχεία», τα POS και οι κάρτες λειτουργούν συμπληρωματικά και πολλαπλασιάζονται ταυτόχρονα, με την αύξηση της χρήσης τους από τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά, το σύνολο των τερματικών σήμερα ξεπερνάει ήδη το μισό εκατομμύριο... μηχανάκια, με στόχο να φτάσει τα 600.000 POS στο κλείσιμο της χρονιάς, καλύπτοντας πολύ περισσότερα φυσικά ή ηλεκτρονικά σημεία πώλησης.

Ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2017 εκτιμάται ότι χορηγήθηκαν περισσότερα από 100.000 POS, λόγω της υποχρέωσης ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών να τα αποκτήσουν, ενώ η μηνιαία πλέον παραγωγή έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή περίπου 15.000 POS στο σύνολο των τραπεζών.

Ανταγωνισμός

Στο μεταξύ, οι τράπεζες έχουν προσαρμόσει προς τα κάτω την τιμολόγηση των προμηθειών, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα POS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2016 ο αριθμός των τερματικών POS που είχαν τοποθετηθεί στην αγορά (τόσο φυσικών τερματικών σε καταστήματα, αλλά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο e-POS) ανερχόταν σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις σε 310.000. Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε, αγγίζοντας τα 550.000 τερματικά.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι πάνω από το 75% των νέων τερματικών τοποθετήθηκαν σε κλάδους που καθόρισε η πρώτη Υπουργική Απόφαση ως υπόχρεους να εγκαταστήσουν POS. Από αυτά, το 65% εγκαταστάθηκε σε μικρές επιχειρήσεις (π.χ. εστίασης, καταλυμάτων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων, φούρνων, συνεργείων κ.ά.) και το 35% χορηγήθηκε σε ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. ιατρούς, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, οδηγούς ταξί, υδραυλικούς κ.ά.).

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα 1 στα 2 τερματικά που τοποθετήθηκαν από την αρχή του χρόνου έχουν ενεργοποιηθεί έως σήμερα και χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές, ενώ από τα τερματικά που τοποθετήθηκαν μετά τον Μάιο (δηλαδή τους μήνες κοντά στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας) έχει ενεργοποιηθεί 1 στα 3.

Τα ποσοστά χρήσης σε αρκετές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών είναι ακόμα εξαιρετικά χαμηλά.

«Στηρίζουμε τους πελάτες μας»

«Η Eurobank παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις ανέπτυξε την καινοτόμο υπηρεσία "POSτώρα!" έτσι ώστε να παραδίδει επί τόπου στο κατάστημα τερματικά POS. Τοποθετήθηκε καίρια στην επερχόμενη αύξηση της ζήτησης και εξυπηρέτησε άμεσα τον ιδιαίτερα αυξημένο όγκο αιτημάτων που δέχτηκε όλη η αγορά από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, κατά την περίοδο λήξης της προθεσμίας υποχρεωτικής κατοχής POS, παραδόθηκε δεκαπλάσιος αριθμός τερματικών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017 συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της άμεσης κατοχής τερματικών από περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Με το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο εξυπηρέτησης "POSτώρα!" συνεχίζει και σήμερα να λειτουργεί και να στηρίζει τους πελάτες της».

Παντελής Μαραβέας
Επικεφαλής Μονάδας Προϊόντων
Καρτών, Δανείων Ιδιωτών Eurobank

«Περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης»

«Το 65%-70% των τερματικών που εγκαταστάθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και εξυπηρετούν συναλλαγές με κάρτες, ενώ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως στη διασκέδαση και την εστίαση, το ποσοστό αγγίζει το 90%. Δεδομένου ότι πρόκειται για την συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών, το ποσοστό κρίνεται ικανοποιητικό με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεως.

Ωστόσο, η χρήση των τερματικών για τη διενέργεια των συναλλαγών, επηρεάζεται καθοριστικά και από την επιθυμία του ίδιου του καταναλωτή για χρήση κάρτας, προφανώς λόγω των capital controls αλλά και για την εξυπηρέτηση στο κτίσιμο του αφορολογήτου του.

Εκτιμούμε ότι στην αγορά μέχρι το τέλος του 2017 θα υπάρχουν εγκατεστημένα περισσότερα από 600.000 POS, καλύπτοντας το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως αυτές ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομίας και Αναπτύξεως»

Θέκλα Πανταζή
Διευθύντρια Διευθύνσεως Αναπτύξεως
Εταιρικών Συνεργασιών Alpha Bank

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v