Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικός κλάδος: Τα «ανοιχτά μέτωπα» του 2018

Παρά το γεγονός ότι το 2018 αναμένεται να είναι μια χρονιά αυξημένης παραγωγής, κάθε άλλο παρά απουσιάζουν τα «ανοιχτά μέτωπα» και οι προκλήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ασφαλιστικός κλάδος: Τα «ανοιχτά μέτωπα» του 2018

Αυξημένη παραγωγή μέσα στο 2018 προβλέπουν οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, παρά το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και παρά τις συνεχιζόμενες δυσχέρειες στο μέτωπο των εγχώριων επιχειρήσεων.

«Η αλήθεια είναι το 2015 είχαμε χτυπήσει τον πάτο του βαρελιού, καθώς ζήσαμε μια χρονιά με τρεις έκτακτες προσφυγές στις κάλπες και την επιβολή καθεστώτος κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls). Παρ' όλα αυτά, η αύξηση της παραγωγής κατά τη διετία 2016-2017 ήταν αναιμική, με αποτέλεσμα κατά την πενταετία 2014-2017 να κινούμαστε σε ένα στενό εύρος παραγωγής μεταξύ 3,8 και 4,2 δισ. ευρώ.

Τα νούμερα άλλωστε είναι απογοητευτικά, όταν συγκρινόμαστε με το εξωτερικό: Στο 2,2% επί του ΑΕΠ η ελληνική παραγωγή έναντι 7,4% στην Ευρώπη (υπολογίζονται 32 χώρες), στο 7,2% επί του ΑΕΠ οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας, στο 61% στην Ευρώπη» δηλώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.

Ο Πάνος Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas, υποστηρίζει πως «δυστυχώς και το 2018 θα βαδίσουμε στα ίδια μονοπάτια της υψηλής φορολογίας, που αφαιρεί πόρους από την ανάπτυξη. Θα βαδίσουμε σε ένα ίσως λιγότερο σκοτεινό αλλά σαφώς αντιαναπτυξιακό περιβάλλον, που αφήνει όμως κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση στο μέλλον. Έτσι, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, η παραγωγή ασφαλίστρων το 2017 φαίνεται να σημειώνει μικρή άνοδο κατά 1,5%-2%, τάση η οποία θα συνεχιστεί και το 2018 πιο δυναμικά».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βοτσαρίδης, CEO της Interlife, δήλωσε στο Euro2day.gr πως «δεν περιμένουμε πολλές αλλαγές το 2018 όσον αφορά τα γνωστά προβλήματα της επιχειρηματικότητας, θέματα φορολογίας, έλλειψης κινήτρων επιχειρηματικότητας, απουσίας τραπεζικής πίστωσης κ.λπ.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι που υπόσχονται θετικές εξελίξεις: Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας π.χ. κινείται ανοδικά, δεδομένου ότι ανταποκρίνονται και οι πολίτες, οι οποίοι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας. Αντίστοιχα, οι ασφαλιστικές εταιρίες αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα προγράμματά τους, ώστε τα πακέτα αυτά να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, που εγκαταλείπουν ταχύτατα -εάν βέβαια, έχουν τη δυνατότητα- το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο νοσεί βαρέως. Κατά τα άλλα, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου εν γένει, εφόσον η οικονομία προχωρήσει ομαλά και δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις ή καθυστερήσεις, όπως τις προηγούμενες χρονιές».

Τα ανοιχτά μέτωπα

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για κάπως καλύτερο ύψος παραγωγής μέσα στο 2018 δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετά «ανοιχτά μέτωπα», για τα οποία αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις μέσα στην επόμενη χρονιά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Ο τρόπος προσαρμογής της αγοράς στο νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως η Οδηγία IDD για τους διαμεσολαβητές, τα PRIIPS (πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων σε πελάτες λιανικής) και ο Κανονισμός για τον νέο τρόπο τήρησης των προσωπικών δεδομένων.

• Η επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων, μέσα από την τελικά υπερπήδηση των εμποδίων στη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΕΑΕΕ.

• Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

• Η δρομολόγηση των αποζημιώσεων προς τους ασφαλισμένους-δικαιούχους πελάτες των πρώην Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value και International Life.

• Τα αιτήματα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προς την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα ΣΔΙΤ μεταξύ δημοσίου και ασφαλιστικών εταιρειών στα θέματα της υγείας (εκμετάλλευση κρατικών νοσοκομείων), τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στο συνταξιοδοτικό μέσω του δεύτερου πυλώνα και την ομαδική κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι βασικοί στόχοι της ΕΑΕΕ

Οι έξι κυριότερες πρωτοβουλίες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών που ξεκίνησαν μέσα στο 2017 για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιρειών (πολλά πράγματα αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στο 2018) είναι:

• Η δημιουργία ενιαίου μητρώου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018 (ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο ασφαλιστής του).

• Η δημιουργία δείκτη κόστους υπηρεσιών υγείας (ο αντίστοιχος δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ θεωρείται ακατάλληλος) προκειμένου οι όποιες μεταβολές τιμολογίων στα ασφάλιστρα των καλύψεων υγείας να είναι επαρκώς αιτιολογημένες. Τα πρώτα στοιχεία αναμένονται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.

• Η διεύρυνση του θεσμού του «Φιλικού Διακανονισμού», έτσι ώστε να ενταχθεί σ’ αυτόν τόσο το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα με τη μορφή των ΕΠΥ (Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών). Στόχος είναι κάθε οδηγός να αποζημιώνεται από την ίδια την εταιρεία την οποία επέλεξε.

• Οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τις εταιρείες οδικής βοήθειας, έτσι ώστε να τηρούνται από αυτές κάποια ελάχιστα επίπεδα προδιαγραφών και να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

• Η επέκταση της χρήσης της διαμεσολάβησης στην επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν με πελάτες, όσο το δυνατόν πιο δίκαια και πιο σύντομα.

• Η υλοποίηση κινήσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας και την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v