Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Υψηλές ταχύτητες με ώθηση από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Τα κέρδη Alphabet και Microsoft δίνουν φόρα στις μετοχές. Ράλι για τον Nasdaq. Οι δείκτες δεν πτοούνται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που παραμένει κραταιός αλλά δεν αλλάζει το βασικό σενάριο της Fed. Ενισχύονται πετρέλαιο και χρυσός.

Wall Street: Υψηλές ταχύτητες με ώθηση από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Ανοδικά πρόσημα κυριαρχούν στη Wall Street, με φούρια από τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Alphabet και Microsoft, αλλά και υπό το φίλτρο των νέων δεδομένων που ανακοινώθηκαν σε σχέση με τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Ο Dow Jones κερδίζει 0,57% στις 38.302 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 1,25% στις 5.111 μονάδες και ο Nasdaq κάνει ράλι με 2,29%, στις 15.969 μονάδες.

Τα κέρδη καταγράφονται στη σκιά των στοιχείων δομικού πληθωρισμού και προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 2,8% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, πιο ψηλά από τις προβλέψεις. Οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8%, επίσης πάνω από τις εκτιμήσεις. Αν και ακόμα ισχυρός, ο δείκτης προσωπικών δαπανών δεν δείχνει ικανός να διαβρώσει περαιτέρω το σενάριο για περικοπές επιτοκίων φέτος.

Οι μετοχές της Alphabet σημειώνουν άλμα 12% μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη πρώτου τριμήνου. Η εταιρεία ενέκρινε επίσης το πρώτο μέρισμά της και την επαναγορά 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Microsoft σημειώνει άνοδο 4% με ώθηση επίσης από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου.

Η ισχύς των μετοχών mega-cap θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα μετά από μια χαμένη μέρα στη Wall Street, όπου έπεσε ξεπούλημα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων χθες Πέμπτη, που έδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και επίμονο πληθωρισμό.

«Η Fed θα ανησυχήσει περισσότερο για τον πληθωρισμό που ξεπερνά τον στόχο το πρώτο τρίμηνο παρά για την επιβράδυνση της ανάπτυξης», δήλωσε ο Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγος στην Comerica Bank. «Πιθανώς να μη δούμε πριν τον Σεπτέμβριο το ξεκίνημα της μείωσης επιτοκίων».

Ωστόσο, συνολικά η εβδομάδα βαίνει προς θετικό κλείσιμο. Ο S&P 500 σημειώνει εβδομαδιαία άνοδο 1,6% μέχρι σήμερα, ανατρέποντας ένα σερί τριών εβδομάδων με απώλειες. Ο Nasdaq κερδίζει περισσότερο από 2%, οδεύοντας για την πρώτη πράσινη εβδομάδα μετά από πέντε κόκκινες. Ο Dow σημειώνει εβδομαδιαία άνοδο 0,3%.

Το 38% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει τριμηνιαία αποτελέσματα μέχρι τώρα και σχεδόν το 80% αυτών ξεπέρασαν τις προσδοκίες για κέρδη.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κερδίζει 0,30% στα 83,82 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός επίσης καταγράφει άνοδο 0,25% στις 2.348 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται ελαφρώς έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί έναντι του του γεν.  Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,069 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v