Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δόση αλλά χωρίς χρέος το σημερινό Eurogroup

Δυσκολία συνεννόησης ΔΝΤ και ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους. Πού επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δρομολογείται απόψε η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση.

Με δόση αλλά χωρίς χρέος το σημερινό Eurogroup

Σενάρια καθυστερήσεων στην επιδιωκόμενη παγκόσμια συμφωνία για χρέος-μεταμνημονιακή εποπτεία και πλαίσιο δεσμεύσεων φέρνει στο προσκήνιο η αδυναμία συνεννόησης ΔΝΤ-ευρωζώνης, αναφορικά με το εύρος των παρεμβάσεων διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι μέχρι σήμερα συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο κάθε άλλο παρά έχουν αναδείξει κοινό τόπο ανάμεσα στις επιδιώξεις ΔΝΤ και ευρωζώνης, με το Ταμείο να ζητά πολύ πιο γενναιόδωρη παρέμβαση στο χρέος από αυτή που εμφανίζονται διατεθειμένα τα κράτη-μέλη να δώσουν. Το παιχνίδι προφανώς δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη από το Ταμείο μια προεξόφληση των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM, επιλογή η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και δεν απορρίπτει ο ESM. Αντίθετα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει απορριφθεί το όποιο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση.

Η συζήτηση επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση στον λεγόμενο Growth Adjustment Mechanism, το «γαλλικό κλειδί» το οποίο θα «ξεκλειδώνει» παρεμβάσεις στο χρέος, εάν ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης υπολείπεται των στόχων εξαιτίας εξωγενών παραγόντων. Ο μηχανισμός αυτός, από μόνος του, δεν φαίνεται να καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Η αδυναμία γρήγορης συμφωνίας ευρωζώνης - ΔΝΤ (χωρίς γερμανική κυβέρνηση στη θέση της) αποτελεί την αιτία για την οποία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει η παραμικρή συζήτηση για τα καυτά θέματα της ατζέντας της επόμενης ημέρας και η ουσιαστική πρώτη συζήτηση μετατέθηκε για μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στα τέλη Απριλίου.

Το παιχνίδι του χρέους δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα πριν κλείσει η συμφωνία, ενώ όπως έχει πολλές φορές δηλώσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τυχόν πρόσθετες ελαφρύνσεις -αν χρειαστούν- θα οδηγήσουν σε αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται αφενός να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, αφετέρου να γίνει μια επισκόπηση της κατάστασης στο μέτωπο της τέταρτης αξιολόγησης.

Η ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνει ενημέρωση από το κουαρτέτο αναφορικά με τον πρώτο γύρο επαφών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Όπως δήλωσε προ ημερών Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο στόχος για την εκπλήρωση 88 προαπαιτούμενων έως τον Μάιο είναι «δύσκολος, αλλά εφικτός», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει ήδη να γίνεται ένας διαχωρισμός προαπαιτουμένων τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν έως τον Αύγουστο και θα μεταφερθούν στα μεταμνημονιακά «προαπαιτούμενα», στο νέο πλαίσιο δεσμεύσεων. Οι βασικότερες εκκρεμότητες οι οποίες θα κληροδοτηθούν στο νέο πακέτο δεσμεύσεων αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις.

Στο μέτωπο της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, στις 2 Μαρτίου το EuroWorking Group πιστοποίησε την ικανοποίηση και των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων (αύξηση και διάχυση σε όλη την επικράτεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς και έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το Ελληνικό) της τρίτης αξιολόγησης και τώρα ο λόγος περνά στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Η εκταμίευση της δόσης, μετά την επικύρωση της έγκρισης του ESM από τα εθνικά κοινοβούλια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v