Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Μεταρρυθμίσεις-ρύθμιση χρέους για βιώσιμη ανάπτυξη

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόφαση συμμετοχής ή όχι στο πρόγραμμα, τόνισε ο Τζ. Ράις. Επιμένει το Ταμείο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα ήταν υπέρ πιθανής εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Μεταρρυθμίσεις-ρύθμιση χρέους για βιώσιμη ανάπτυξη

Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να πάρει θέση αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί ή όχι στη συνέχεια, προληπτική γραμμή πίστωσης.

Άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη μια πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα, σενάριο το οποίο έχει συζητηθεί στους κόλπους της ευρωζώνης και του ΔΝΤ χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη ικανοποίησης της διπλής προϋπόθεσης μεταρρυθμίσεων και χρέους προκειμένου να ενεργοποιηθεί το εν αναμονή πρόγραμμα του Ταμείου, ενώ τόνισε ότι –όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συνομιλιών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση «οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και θα συνεχιστούν».

«Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών και τις εξασφαλίσεις σε ότι αφορά το χρέος κάτι που μας επιτρέψει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα στο πλαίσιο των «δυο σκελών» που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος» είπε προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση, ενεργοποίησης ή μη του Stand by Arrangement δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο είπε: «δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Το σημαντικότερο δεν είναι το «ημερολόγιο», αλλά εάν το ΔΝΤ θα μπορέσει να συμβάλλει στην επιτυχία των στόχων του προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα, με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM , απάντησε πως δεν έχει λεπτομέρειες σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος, αλλά σε μια γενική -όπως είπε- τοποθέτηση «σε όλες τις χώρες πάντα το Ταμείο είναι υπέρ λύσεων που μειώνουν το χρέος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v