Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι 45% στη χρήση του πλαστικού χρήματος

Ωριμάζει η ψηφιοποίηση των συναλλαγών, που ωστόσο αγγίζουν μόλις το 10% του ΑΕΠ, έναντι 20% στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τη Mastercard. Πρωτιά στις ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα. Πρωτοβουλία για την εξυπηρέτηση των ΜμΕ.

Ράλι 45% στη χρήση του πλαστικού χρήματος

Μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συναλλαγές διαμορφώνεται στην Ελλάδα, με ρυθμούς που υπερβαίνουν μάλιστα τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες η Mastercard.

Αν και η διείσδυση χρήσης πλαστικού χρήματος, εφαρμογών μέσω «έξυπνων τηλεφώνων» κ.λπ. υπολείπεται σημαντικά έναντι των αναπτυγμένων αγορών της Ευρώπης, εν τούτοις η προσαρμογή γίνεται ταχύτατα σύμφωνα με την Ασπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Οι λόγοι αποδίδονται προφανώς στους περιορισμούς που έθεσαν τα capital controls, στα κίνητρα που η Πολιτεία έδωσε (χτίσιμο αφορολογήτου, υποχρεωτική χρήση από σειρά επαγγελματιών), αλλά και στη σταδιακή εκπαίδευση όλων των μερών, από τους καταναλωτές έως τους φορείς, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες.

Η κ. Παλημέρη χαρακτηριστικά ανάφερε ότι μόλις στο τέλος Μαρτίου 2018, οι υπηρεσίες διοδίων στο Εθνικό Δίκτυο αλλά και στην Αττική Οδό ενεργοποίησαν τα τερματικά POS για την αποδοχή καρτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mastercard, ο όγκος συναλλαγών με κάρτα κατέγραψε αύξηση 45% το 2017 σε σύγκριση με το 2016 ενώ, βάσει στοιχείων της εταιρίας, η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα μειώθηκε περίπου κατά 35% (σε σύγκριση με το 2015), στοιχείο που υποδεικνύει ότι οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει πλέον τις ηλεκτρονικές πληρωμές και για τις καθημερινές συναλλαγές χαμηλότερης αξίας.

Με βάση τα στοιχεία του Eurocommerce, τα οποία αξιοπoιεί η Mastercard, το 2017 ο όγκος συναλλαγών στη χώρα άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα υπολείπεται βέβαια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, με τον όγκο συναλλαγών με κάρτα να αντιστοιχεί μόλις στο 10% του ΑΕΠ το 2016, όταν στη Μεγάλη Βρετανία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 30%, ενώ στην Ευρώπη κατά μέσο όρο το 20%.

Σύμφωνα πάντως με τη Mastercard, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στις ανέπαφες συναλλαγές, καθώς το 58% των συναλλαγών με κάρτα στον φυσικό κόσμο πραγματοποιούνται πλέον ανέπαφα, καταγράφοντας αύξηση υψηλότερη από 180% τον τελευταίο χρόνο (σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2017).

Σε ό,τι αφορά τη χρήση καρτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Mastercard -αξιοποιώντας στοιχεία του ELTRUN- παρατήρησε ότι για πρώτη φορά ξεπέρασαν την αντικαταβολή (αγγίζοντας πια το 64% των συναλλαγών), στοιχείο που κατά την επικεφαλής της Mastercard είναι ένδειξη ωρίμανσης των καταναλωτών.

Προσέγγιση των ΜμΕ επιχειρήσεων

Εκτός από τους καταναλωτές ωστόσο, το κέντρο βάρους αρχίζει να μετατοπίζεται και στις επιχειρήσεις -κυρίως τις ΜμΕ-, ώστε αφενός να ενισχυθεί η χρήση τερματικών, αλλά και να διευκολυνθεί η ψηφιακή διαχείριση ολόκληρης της αλυσίδας (είσπραξη, διαχείριση της ρευστότητας, πληρωμή των προμηθειών κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό η Mastercard σε συνεργασία με τις τράπεζες προχωρά σε μια σειρά υπηρεσιών (από τη διευκόλυνση συναλλαγών έως πλατφόρμα δημιουργίας e-shop για τους επαγγελματίες.

Πέραν αυτής της προσέγγισης, η Mastercard εκτιμά ότι ανοίγουν και νέες δυνατότητες όσο ψηφιοποιείται η οικονομία. Σύμφωνα με την κα Παλημέρη, προχωρούν και οι εφαρμογές μέσω κινητού τηλεφώνου,
όπως ήδη υλοποίησε και παρουσίασε στην ελληνική αγορά η Αlpha Βank, μέσω του ψηφιακού της πορτοφολιού myAlpha wallet. Κατά την κα Παλημέρη, ήδη η εταιρία διατηρεί επαφές και με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες για τη δημιουργία αντίστοιχων ψηφιακών εφαρμογών μέσω του Masterpass.

Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου Innovation Forum Athens 2018 της Mastercard. Με την ευκαιρία αυτή, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάστηκαν επίσης demos πρωτοποριακών και καινοτόμων εφαρμογών για πληρωμές -όπως ο «έξυπνος» διαδραστικός καθρέφτης, το virtual chatbot Smartalk που βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και το Mobike, ένα ποδήλατο με δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v