Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς χτίστηκε μαξιλάρι ρευστότητας 20 δισ. ευρώ

Με ποιες δράσεις η χώρα θα έχει κεφάλαια 50 δισ. ευρώ έως το 2020. Γιατί δεν αναμένεται άμεσα νέα έξοδος στις αγορές. Τι περιμένουν στον ΟΔΔΗΧ για να προχωρήσουν σε ακόμα μί έκδοση ομολόγων. Ο ρόλος του ΔΝΤ.

Πώς χτίστηκε μαξιλάρι ρευστότητας 20 δισ. ευρώ

Με εκτεταμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης, κεφάλαια από τον ESM, από τις εκδόσεις ομολόγων και το πρωτογενές πλεόνασμα, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν ήδη διαμορφώσει ένα μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 20 δισ. ευρώ.

Στοιχεία τα οποία άντλησε η HSBC μετά από επαφές με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται μία ακόμα εκταμίευση από τον ESM της τάξεως των 12 δισ. ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 αθροίζουν επιπλέον 18 δισ. ευρώ.

Συνολικά, έως το 2020 η χώρα θα έχει ένα «μαξιλάρι» 50 δισ. ευρώ, όταν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι 45 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά έως το 2020, μήνυμα το οποίο εκπέμπουν εμφατικά τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη του ΟΔΔΗΧ , σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr στις αρχές Μαΐου, παρότι στον ΟΔΔΗΧ σκανάρουν καθημερινά την αγορά, άμεσα δεν επίκειται νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων. Οι νέες αναταράξεις στις αγορές έχουν στείλει και πάλι τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε επίπεδα άνω του 4%, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ περιμένουν «καλές ειδήσεις» πριν κάνουν το επόμενο βήμα στις αγορές.

Μια πρώτη καλή είδηση θεωρείται η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ακόμα καλύτερη όμως θα ήταν η συμφωνία ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τη διευθέτηση του χρέους καθώς σε αυτό, εκτός από την πιθανή ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου (λίγο απασχολεί τις αγορές, όπως έγραψε η HSBC) θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ βάζει σφραγίδα βιωσιμότητας.

Στον βαθμό όπου οι διαπραγματεύσεις για το χρέος εξελιχθούν με θετικό τρόπο στέλνοντας ισχυρό μήνυμα βιωσιμότητας στις αγορές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια έκδοση ομολόγων με διάρκεια μεγαλύτερη από τη δεκαετία, από τις αρχές Ιουνίου και μετά.

Στην αντίθετη περίπτωση, όπως έχουμε επαναλάβει, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης της αναμονής για τη νέα έξοδο, δεδομένου ότι διαμηνύεται αρμοδίως σε όλους τους τόνους ότι λεφτά -υπό την έννοια του «μαξιλαριού» διαθεσίμων- υπάρχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v