Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ομόλογο ζητούν από την Αθήνα τα διεθνή funds

Καθημερινό σκανάρισμα των αγορών για την πιθανότητα νέας εξόδου αλλά και στάση αναμονής για τη βέλτιστη χρονική στιγμή. Ποιες είναι οι εναλλακτικές για τη χρονική διάρκεια του τίτλου και ποιες οι προτιμήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Τι ομόλογο ζητούν από την Αθήνα τα διεθνή funds

Όσοι προσδοκούν σε μια άμεση νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, θα χρειαστεί απλά να περιμένουν…

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες (κάτω από 4% στο δεκαετές, κάτω από 3,5% στο επταετές), αλλά και η δραστική αποκλιμάκωση κατά τη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων ανατροφοδότησε «πληροφορίες» περί άμεσης νέας έκδοσης.

Δεν είναι αυτό το κλίμα που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τηρείται στάση αναμονής, «σκανάρονται» καθημερινά οι αγορές και αναμένονται καλά νέα, προκειμένου να υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα.

Καμία απόφαση επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μετά, με ενδιάμεσους κομβικούς σταθμούς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών στις 5 Μαΐου, την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης στις 14 Μαΐου και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του μήνα.

Οι εναλλακτικές παραμένουν οι ίδιες. Είτε μια έκδοση μικρής σχετικά διάρκειας (τριετία), είτε μια έκδοση η διάρκεια της οποίας, ανάλογα με το μέγεθος των προσδοκώμενων «θετικών ειδήσεων», θα μπορούσε να υπερβαίνει τη δεκαετία.

Εισηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και προς τις δύο κατευθύνσεις , ανάλογα με το ποιος τις διατυπώνει. Για παράδειγμα, αμερικανικές τράπεζες, πελάτες των οποίων είναι κυρίως hedge funds, επιθυμούν η επόμενη έκδοση να είναι δεκαετούς ή μεγαλύτερης διάρκειας. Ευρωπαϊκές τράπεζες, την ίδια ώρα, δείχνουν προτίμηση προς την τριετία.

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, όλα τα χαρτιά όμως δεν βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της τέταρτης αξιολόγησης και κυρίως οι αποφάσεις των δανειστών για το χρέος θα αποδειχθούν καθοριστικοί σταθμοί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έγινε αποδέκτης ξεκάθαρων συστάσεων για την άμεση και πλήρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, με τα 88 προαπαιτούμενά της, προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια ο φάκελος της διευθέτησης του χρέους.

Η πρόοδος επί των προαπαιτουμένων είναι βραδεία, με περίπου το ένα όγδοο να έχει ολοκληρωθεί. Σε αντιδιαστολή με προηγούμενες αξιολογήσεις, όπου τα προαπαιτούμενα έκλειναν μαζικά όταν πλησίαζε η προθεσμία με έναν εφαρμοστικό νόμο, τώρα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη ψηφισμένες διατάξεις νόμου. Ο βαθμός δυσκολίας είναι αυξημένος, προφανώς το στοίχημα είναι ανοιχτό και επαφίεται στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως τη διαδικασία.

Τα μέχρι σήμερα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση υποδεικνύουν, παρότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Για τη δυνατότητα επίτευξης Staff Level Agreement με τους δανειστές έως τις 24 Μαΐου δεν αμφιβάλλει κανείς. Για την ικανότητα ολοκλήρωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των 88 προααπαιτουμένων έως το τέλος Ιουνίου εγείρονται αμφιβολίες -ενδεχομένως στο πλαίσιο άσκησης πίεσης- από πηγές των δανειστών.

Στο μέτωπο του χρέους, το παιχνίδι είναι πολύ πιο σύνθετο. Γερμανία και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμβιβαστική λύση και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έφερε και πάλι σε πρώτο πλάνο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να ανοίξει η κουβέντα -αν χρειαστεί- των μέτρων για το χρέος.

Αν τα καλά νέα που αναμένονται στον ΟΔΔΗΧ για την επόμενη κίνηση έπαιρναν τη μορφή σφραγίδας βιωσιμότητας από το ΔΝΤ για το χρέος, θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς έκδοση ομολόγων δεκαπενταετούς διάρκειας στη συνέχεια.

Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης της αναμονής για τη νέα έξοδο, δεδομένου ότι διαμηνύεται αρμοδίως σε όλους τους τόνους ότι λεφτά -υπό την έννοια του «μαξιλαριού» διαθεσίμων- υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένεται μία ακόμα έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων, για την έκβαση της οποίας οι οιωνοί είναι θετικοί. Οι αποδόσεις πέφτουν (0,7% χθες στο εξάμηνο έντοκο) και το 70% των εκδόσεων εντόκων γραμματίων πλέον απορροφάται από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v