Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε η συμφωνία για το Staff Level Agrement

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το Staff Level Agreement θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαίου. Τρέχει η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα. Με τις νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ. Οι αστερίσκοι στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Εκλεισε η συμφωνία για το Staff Level Agrement

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση ανακοίνωσε μετά από επτά ώρες συζητήσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr επικαλούμενο πηγές των Θεσμών.

Το γεγονός γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί: «Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα. Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ στην ανακοίνωση που εξέδωσε στέκεται στο θέμα  του χρέους ενώ αφήνει και «αστερίσκους» για κάποια θέματα: «Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέφτηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαϊου, για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχτούν από ένα προληπτικό πρόγραμμα (arrangement) του ΔΝΤ. Η αποστολή σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες, εστιάζοντας σε κάποια ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, με το βλέμμα στην διασφάλιση των διαβεβαιώσεων για την ελάφρυνση χρέους που απαιτείται για ένα πρόγραμμα (arrangement) του ΔΝΤ. Η αποστολή συμμετείχε με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στην τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Τα αγκάθια

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Σε ότι αφορά τις έως σήμερα εκκρεμότητες ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «για τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκε με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων του 2018 θα γίνει με τις νέες τιμές.

Μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στις αρχές Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων με στόχο στις 15 του επόμενου μήνα να έχουν ψηφιστεί όλες οι απαραίτητες διατάξεις.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,1% για φέτος.

Στα δημοσιονομικά, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες οι θεσμοί δέχονται πως μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση η οποία μπορεί να δώσει περιθώρια μείωσης της φορολογίας.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι στόχοι για το 2018 πιάνονται.

Συγχαρητήρια από Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Σεντένο

Ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Βλάντις Ντομπρόβσκις καλοσώρισαν την είδηση της επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ενώ για καλά νέα έκανε λόγο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. 

«Εξαιρετικά νέα ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης! Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές και τις ομάδες των θεσμών για την σκληρή δουλειά και την ομαλή συνεργασία» έγραψε στο Twitter ο κ. Μοσκοβισί.

«Εξαιρετικά νέα από την Αθήνα απόψε. Επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Το Eurogroup θα το συζητήσει στις 24 Μαϊου. Είναι ένα καλό σήμα για την προετοιμασία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές» έγραψε ο κ. Ντομπρόβσκις στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Καλά νέα για την Αθήνα. Η Ελλάδα και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί (ESM, Κομισιόν και ΕΚΤ) συμφώνησαν στο πακέτο μεταρρυθμίσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v