Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική «ανατροπή» στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών για ασφαλισμένους που βρέθηκαν εκτός της λίστας των δικαιούχων. Κινήσεις για παράλληλες αποζημιώσεις από Εκκαθαριστή και Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής.

Δικαστική «ανατροπή» στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ

Ελπίδες για εκατοντάδες ή ακόμη και για χιλιάδες ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια -που έχουν μείνει εκτός της λίστας των δικαιούχων αποζημίωσης- να «πάρουν τελικά τα λεφτά τους», δίνει πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη λίστα των δικαιούχων, είτε γιατί δεν πρόλαβαν τις σχετικές ημερομηνίες (δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως), είτε γιατί είχαν συμβόλαια τύπου ΑΑ2, τα οποία ο τότε επόπτης εκκαθάρισης είχε θεωρήσει ως «επενδυτικά» και όχι ως «ασφαλιστικά».

Στα επιχειρήματα που οδήγησαν στον αποκλεισμό αυτών των δικαιούχων είχε συμπεριληφθεί και το ότι κατά την ημερομηνία του «λουκέτου» της ΑΣΠΙΣ δεν είχε παρέλθει τριετία, άρα η εταιρεία δεν είχε την υποχρέωση να καταβάλει το εγγυημένο ποσό.

Ωστόσο, έρχεται τώρα το Μονομελές Εφετείο Αθηνών που με αμετάκλητη απόφασή του δικαιώνει οκτώ ασφαλισμένους για συνολικό ποσό ύψους 310 χιλ. ευρώ, οι οποίοι όχι μόνο είχαν αιτηθεί εκπροθέσμως ανακοπή, αλλά επιπρόσθετα διέθεταν και προϊόντα τύπου ΑΑ2.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Εφετείο όχι μόνο θεώρησε τα προγράμματα αυτά ως ασφαλιστικά (και όχι επενδυτικά), αλλά στη διαπίστωση ότι δεν είχε παρέλθει η απαιτούμενη τριετία, θεώρησε πως η λύση των συμβολαίων δεν έγινε με υπαιτιότητα των πελατών, αλλά της ίδιας της εταιρείας.

Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του Συλλόγου Ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια κ. Σωκράτη Παπαχατζή, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί, πολύ πιθανόν, πρόκριμα:

Πρώτον για πολλές άλλες -ίσως και εκατοντάδες- ανάλογες υποθέσεις πελατών που έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Και δεύτερον, για όσους ενδεχομένως θα προσφύγουν τώρα στη δικαιοσύνη.

Όπως έχει σημειώσει το Euro2day.gr, οι θεσμικοί φορείς της ασφαλιστικής αγοράς (μεταξύ των οποίων η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και η Τράπεζα της Ελλάδος) έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και δικαιότερα η «υπόθεση ΑΣΠΙΣ» προς όφελος των δικαιούχων που περιμένουν να αποζημιωθούν από το 2009 (μέρος αυτών έχει λάβει μονοψήφιο ποσοστό των χρημάτων τους).

Ήδη σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Euro2day.gr αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου οι ασφαλισμένοι του πολύπαθου Ομίλου να εξοφλούνται παράλληλα και συμπληρωματικά τόσο από τον Εκκαθαριστή της ΑΣΠΙΣ, όσο και το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής.

Η κίνηση αυτή που -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκεται πλέον «σε καλό δρόμο», αποσκοπεί στο να συντομευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η περίοδος αποζημίωσης των δικαιούχων, περίοδος που ήδη προσεγγίζει τα εννέα χρόνια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v