Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φως στο τούνελ» στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βαδίζει η παράλληλη και συμπληρωματική αποζημίωση των ασφαλισμένων από Εκκαθαριστή και Εγγυητικό Κεφάλαιο. Ζητείται επίσπευση των εφέσεων για την ένταξη χιλιάδων πελατών στη λίστα των δικαιούχων.

«Φως στο τούνελ» στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ

Ήταν στις 10 Ιανουαρίου του 2018 όταν δημοσίευμα του Euro2day.gr αναφερόταν σε εξελίξεις που δρομολογούνταν για το πρώτο εξάμηνο του 2018, με σκοπό οι ασφαλισμένοι του πολύπαθου Ομίλου να εξοφλούνται παράλληλα και συμπληρωματικά από τον Εκκαθαριστή και το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Η κίνηση αυτή που -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκεται πλέον «σε καλό δρόμο», αποσκοπεί στο να συντομευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η περίοδος αποζημίωσης των δικαιούχων, περίοδος που ήδη προσεγγίζει τα εννέα χρόνια…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μέχρι σήμερα, όχι μόνο ένα μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έχει βρεθεί εκτός λίστας δικαιούχων (είτε γιατί θεωρήθηκε πως κατείχε επενδυτικά και όχι ασφαλιστικά προϊόντα, είτε γιατί δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση), αλλά επιπλέον τα ποσά που έχουν εισπράξει αθροιστικά οι υπόλοιποι, αφορούν πολύ μικρό τμήμα των συνολικών τους απαιτήσεών (συνήθως έως 10%).

Αν αφεθούν τα πράγματα όπως είναι, θα χρειαστεί να περάσουν κάμποσα χρόνια ακόμη μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ΑΣΠΙΣ προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν κάποια επιπλέον ποσά και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποζημίωση των υπόλοιπων χρημάτων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής.

Ωστόσο, πληροφορούμεθα πως έχει ήδη γίνει ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας (με την Τράπεζα της Ελλάδος να συμβάλλει θετικά) για την παράλληλη και συμπληρωματική κάλυψη των δικαιούχων από Εκκαθαριστή και Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Στα θετικά στοιχεία της όλης υπόθεσης συγκαταλέγεται η ενεργότερη στάση στήριξης που έχει επιδείξει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία ενέταξε την υπόθεση της ΑΣΠΙΣ ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την αναβάθμιση της εικόνας του ασφαλιστικού κλάδου στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που απομένουν είναι αρκετά και μεγάλα, με κυριότερο το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ασφαλισμένων βρίσκεται σήμερα εκτός της λίστας των δικαιούχων. Αίτημα λοιπόν είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη εκδίκαση των ενστάσεων που έχουν υποβάλλει πολλοί δικαιούχοι, προκειμένου όχι μόνο να δικαιωθούν περισσότερα άτομα, αλλά και για να διαφανεί ποιο είναι το τελικό ύψος των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v