Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παζάρι 48 ωρών για την Ελλάδα

Η «επιχείρηση αισιοδοξία» για συμφωνία στο Eurogroup και οι κρίσιμες διαβουλεύσεις Μέρκελ-Μακρόν-Γιούνκερ για τις τελικές αποφάσεις. Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι για το χρέος, γιατί «φουσκώνει» η δόση και πώς σχεδιάζεται η μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Σκληρό παζάρι 48 ωρών για την Ελλάδα

Διαπραγματεύσεις και πολύ παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, στην τελική ευθεία για το αυριανό Eurogroup που καλείται να κλείσει την «παγκόσμια συμφωνία» που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία τα οποία θα δρομολογούν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα: προαπαιτούμενα, χρέος και μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Η Αγκελα Μέρκελ έσπευσε εν μέσω των κρίσιμων διαβουλεύσεων με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώσει ότι ελπίζει ότι θα μπουν αύριο Πέμπτη στο Eurogroup τα τελευταία κομμάτια στο παζλ της ελληνικής υπόθεσης. Η τοποθέτηση ωστόσο ήρθε πριν την τριμερή με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και την οποία αποκάλυψε το Euro2day.gr

«Τώρα πιστεύω έχουμε τη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε ότι τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων», δήλωσε.

Ωστόσο το Βερολίνο δείχνει ότι επιμένει στη γραμμή να δώσει «λίγα» στο θέμα του ελληνικού χρέους, παρά τις πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Κομισιόν, ενώ πλέον φαίνεται πως έχει διαγράψει την πιθανότητα συμμετοχής με χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υποστήριξε ότι βλέπει πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει έως και 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι «σταθερή» και να μη χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το 1,6 δισ. ευρώ ως «υποχρεωτική».

Εν μέσω αυτής της σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία διεξάγεται ενόσω στο Βερολίνο σοβεί πολιτική κρίση για το θέμα των προσφύγων και είναι σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για το θέμα της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης (με τον γαλλογερμανικό άξονα να έχει βρει κάποιες κοινές συνισταμένες), στις Βρυξέλλες εκπέμπονται σήματα αισιοδοξίας.

Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε αξιωματούχος με γνώση των διεργασιών. Σημείωσε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η «έκθεση συμμόρφωσης» αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, στο Λουξεμβούργο, για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

O αξιωματούχος τόνισε ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές, για τους δανειστές που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή στήνεται το πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» (Enhanced Surveillance), που προβλέπει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v