Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν για προϋπολογισμό ευρωζώνης

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Συμφώνησαν σε έναν προϋπολογισμό επενδύσεων στην ευρωζώνη, με ορίζοντα εφαρμογής το 2021. Ο ESM πρέπει να καταστεί και δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών, τόνισε η Μέρκελ.

Συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν για προϋπολογισμό ευρωζώνης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμφώνησε στη σημερινή της συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης που θα τονώσει τις επενδύσεις και θα προωθήσει τη σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο» ανέφερε η κα. Μέρκελ μετά τις συνομιλίες με τον κ. Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 με 29 Ιουνίου. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επενδύσεων, έχοντας παράλληλα ως στόχο την ενίσχυση της σύγκλισης εντός της ευρωζώνης» πρόσθεσε. 

Σε ότι αφορά το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, η κα. Μέρκελ επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αφότου μειωθούν τα ρίσκα στις τράπεζες.  Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι το δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να ενταχθεί στον ESM. 

Ο κ. Μακρόν ανέφερε από την πλευρά του πως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα είναι «πραγματικός» και θα έχει ετήσια έσοδα και δαπάνες, ενώ μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2021.

Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ως το τέλος του έτους και ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

O Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να βοηθήσει τα κράτη μέλη σε δύσκολες περιόδους σύμφωνα με κανονισμούς που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. 

Εν τω μεταξύ, η κα. Μέρκελ, διαβεβαίωσε πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τον κ. Μακρόν θα λάβει τη στήριξη όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Μπορώ να δώσω ένα πολύ ξεκάθαρο "ναι" ότι όλα όσα συμφωνήσαμε σήμερα θα λάβουν στήριξη, αυτό συζητήθηκε τόσο από τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και από τους βουλευτές» επισήμανε. 

Συμφωνία για επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία και σε ζητήματα που αφορούν την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., μια ημέρα μετά τον «προσωρινό» συμβιβασμό της κα. Μέρκελ με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του βαυαρικού CSU.

Στο πλαίσιο της σημερινής τους συνάντησης, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να ενισχυθεί η Frontex και να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και να τεθεί σε ισχύ η άμεση επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στη χώρα όπου έγινε για πρώτη φορά η καταγραφή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v