Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού τα βρήκαν ΥΠΟΙΚ-θεσμοί για ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμούς

Τα δύο σενάρια για την πληρωμή των δόσεων που απομένουν από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Πότε ολοκληρώνεται η ενισχυμένη εποπτεία. Ο προγραμματισμός για τον ΕΝΦΙΑ και την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών.

Πού τα βρήκαν ΥΠΟΙΚ-θεσμοί για ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμούς

Στις 23 Φεβρουαρίου, η 13η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα αναμένεται θετική. Ο κύκλος συζητήσεων κυβέρνησης - θεσμών έκλεισε με μια δόση γκρίνιας για το θέμα των πλειστηριασμών και της πρότασης επιλογής της πλειοψηφίας των μελών του ΤΧΣ από την κυβέρνηση, «μέτωπα» στα οποία υπήρξε τελικά συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έβαλε τις βάσεις για να κερδίσει «κάτι παραπάνω» στον ΕΝΦΙΑ ενώ ο υπουργός Εργασίας έδωσε σήμα στους θεσμούς ότι έχει πάρει παραπάνω από σοβαρά την υπόθεση μείωσης των εκκρεμών συντάξεων.

Η γενική εικόνα την οποία μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές είναι θετική. Στη μεγάλη εικόνα, η Ελλάδα απέχει μόλις λίγα βήματα από το κλείσιμο του κεφαλαίου της ενισχυμένης εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο και ακριβώς σε αυτή την πτυχή εστιάζουν τόσο ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές πηγές.

Επιμέρους για τον ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο -από τα 4 διαφορετικά που επεξεργαζόταν- με στόχο μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση από το 3,5% ή τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Για να «κλειδώσει» αυτό το σενάριο αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να τρέξει η προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου από την ΑΑΔΕ, αφενός, σπίτι σπίτι και αφετέρου, ανά ΑΦΜ, ώστε να έχει πλήρη εικόνα η κυβέρνηση για το μίγμα ελαφρύνσεων - επιβαρύνσεων ανά ακίνητο αλλά και ανά ιδιοκτήτη. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, νομοσχέδιο αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Στο μέτωπο της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, η αλήθεια είναι πως οι θεσμοί «γκρίνιαξαν» για τις επιπτώσεις στην «κουλτούρα πληρωμών» από το ενδιάμεσο σχήμα επιδότησης των ευάλωτων που θέλει να καθιερώσει η κυβέρνηση (χρηματοδότηση έως 210 ευρώ τον μήνα) στο μεσοδιάστημα έως τη δημιουργία του νέου φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων το 2023. Τελικά, οι θεσμοί, με κάποιες παρατηρήσεις στη διατύπωση των όρων υπαγωγής στο νέο σχήμα, έδωσαν πράσινο φως για το κυβερνητικό σχέδιο και ο δρόμος για μια ακόμα θετική έκθεση έχει ανοίξει.

Η «μάχη» του 1,4 δισ. ευρώ

Σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις για την εκταμίευση του 1,4 δισ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας με την απόδοση των κερδών από ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα. Το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο όμως μένει να σφραγιστεί από εισήγηση της Κομισιόν και πιθανές εγκρίσεις ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, προβλέπει ολοκλήρωση του τετραετούς κύκλου ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022. Η υπόθεση θα ήταν απλή, εάν δεν είχε «χαθεί» στον κύκλο των εκλογών του 2019 μια αξιολόγηση και μια δόση 730 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.

Αυτή η εκκρεμής δόση είναι που μπλέκει τα πράγματα, δεδομένου ότι για την τήρηση όλων των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, αρμόδιες πηγές μεταφέρουν το μήνυμα ότι πριν καλά καλά αρχίσει η 14η αξιολόγηση, τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, δεν θα υπάρχει ο παραμικρός αστερίσκος.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο -μένει προφανώς να αποδειχθεί στην πράξη- ότι εκκρεμότητες δεσμεύσεων δεν θα υπάρχουν, τα σενάρια για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο είναι δύο:

  • Εκταμίευση διπλής δόσης πάνω από 1,4 δισ. ευρώ μετά από μια θετική έκθεση τον Ιούνιο στη βάση της 14ης αξιολόγησης του Μαΐου ή
  • Εκταμίευση μιας δόσης τον Ιούνιο και μια εμβόλιμη 15η «μίνι» αξιολόγηση τον ίδιο μήνα, ώστε τον Ιούλιο να εγκριθεί η εκκρεμής δόση των 730 εκατ. ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ενισχυμένη εποπτεία κλείνει τον κύκλο της τον Αύγουστο, μετά την τελευταία εξάμηνη παράταση (τυπική διαδικασία ανανέωσης, η οποία «τρέχει» από τον Φεβρουάριο). Υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο, μικρότερων πιθανοτήτων, το οποίο προβλέπει αποδέσμευση της εκκρεμούς δόσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μετά το πέρασμα στην περίοδο της τυπικής μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως συμβαίνει και για τις υπόλοιπες χώρες που έζησαν τον μεταμνημονιακό εφιάλτη. Δεν έχει αποκλειστεί, θεωρείται όμως σενάριο χαμηλών πιθανοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, Ελλάδα και ευρωζώνη θέλουν να γυρίσουν σελίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v