Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και ποιοι... θα τα πληρώσουν

Επιδίωξη είναι οι νέες παρεμβάσεις να οδηγήσουν σε συνολική ελάφρυνση που θα προσεγγίζει το 30% της προεκλογικής δέσμευσης, μετά τη μείωση κατά 22% στους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας. Πρώτη δόση τον Μάιο. «Αγκάθι» οι αντικειμενικές αξίες.

Τα σχέδια για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και ποιοι... θα τα πληρώσουν

Με διεύρυνση της συνολικής μείωσης φόρου και κόφτες στις επιβαρύνσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να συνεχίσει το στόρι των φοροελαφρύνσεων, λαμβάνοντας μέριμνα και για το ασαφές δημοσιονομικό περιβάλλον του 2023, όταν στόχοι και κανόνες επιστρέφουν στην ευρωζώνη, αλλά ακόμα παραμένουν άγνωστοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε επί της ουσίας (στο OPEN) μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ από τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και μεταφράζονται σε ελάφρυνση της τάξης του 3,5%, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως επιδίωξη είναι οι νέες παρεμβάσεις να οδηγήσουν σε συνολική ελάφρυνση η οποία θα προσεγγίζει το 30% της προεκλογικής δέσμευσης, μετά τη μείωση κατά 22% στους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας.

Εάν οι παρεμβάσεις εξαντλούνταν εδώ, θα είχαμε ένα θετικό αφήγημα. Το πρόβλημα είναι ότι εξαιτίας της ενσωμάτωσης 3.500 νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, των μεγάλων αυξήσεων αντικειμενικών σε περιοχές εντός συστήματος και της ταυτόχρονης ενσωμάτωσης του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, προκύπτουν τεράστιες επιβαρύνσεις, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά μη αποδεκτές και οι οποίες θα πρέπει να λειανθούν.

Η άσκηση αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη, όπως αναγνωρίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι οποίες γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείουν η εξόφληση του φόρου να αργήσει σε σχέση με τον αρχικό στόχο του Μαρτίου, με πιθανότερο σενάριο πρώτη δόση τον Μάιο. Όλα αυτά, εφόσον καταλήξει σύντομα το οικονομικό επιτελείο στο τελικό σενάριο και η πρόταση περάσει από το κόσκινο των θεσμών. Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες, με το οικονομικό επιτελείο να τρέχει τέσσερα διαφορετικά σενάρια, με τα επικρατέστερα εκ των οποίων να μπαίνουν σε συζήτηση με τους θεσμούς στα μέσα της εβδομάδας, στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει εξόφληση του φόρου σε 10 μηνιαίες δόσεις (υπάρχει πάντα η δυνατότητα επέκτασης έως και τον Φεβρουάριο του 2023, αν και δεν είναι επιθυμητό), ενώ διαρκώς τονίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν φέτος ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v