Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικός Χρυσός: Νέα κεφαλαιακή ένεση 96,2 εκατ. ευρώ από Eldorado

Οι Καναδοί κεφαλαιοποίησαν απαιτήσεις τους ενισχύοντας την καθαρή θέση της Ελληνικός Χρυσός. Οι ζημιές χρήσης 2022 και η ανάγκη διασφάλισης ίδιας συμμετοχής για τη μεγάλη επένδυση στις Σκουριές.

Ελληνικός Χρυσός: Νέα κεφαλαιακή ένεση 96,2 εκατ. ευρώ από Eldorado

Μια ακόμη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 96,2 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε, πρόσφατα, η Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές χρήσης 2022 και να χρηματοδοτήσει την ίδια συμμετοχή, για την πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος κατασκευής μεταλλείου στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της 13ης Ιουλίου αποφάσισε την κεφαλαιοποίηση ποσού 96,25 εκατ. ευρώ, που είχε ήδη εισφέρει η Eldorado Gold, ως έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, με έκδοση 1.375.052 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες διατέθηκαν προς 70 ευρώ έκαστη.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει εξασφαλίσει για την επένδυση στις Σκουριές δανεισμό, ύψους 680 εκατ. ευρώ από Εθνική και Πειραιώς καθώς και από το σκέλος χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 υπέγραψε 7ετές κοινοπρακτικό δάνειο με τις δύο τράπεζες, ύψους 580 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 5,4% ως την ολοκλήρωση του έργου. Ταυτόχρονα, η επένδυση στις Σκουριές εντάχθηκε στο ΤΑΑ, λαμβάνοντας χαμηλότοκο (επιτόκιο 3,04%) δάνειο 100 εκατ. ευρώ. Οι εξαμηνιαίες αποπληρωμές ξεκινούν στις 30 Ιουνίου 2026.

Από τα 580 εκατ. ευρώ του επιχειρηματικού δανείου, τα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντικατασταθούν από συμπληρωματικό δάνειο, μέσω ΤΑΑ, εντός της φετινής χρονιάς. Επιπρόσθετα το Δ.Σ της EBRD ενέκρινε στις 30 Νοεμβρίου 2022 τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για την επένδυση μεταλλείων Κασσάνδρας, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει στο σχήμα χρηματοδότησης.

Η επένδυση αφορά σε εκμετάλλευση πορφυριτικού κοιτάσματος χρυσού-χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Τα μεταλλεύματα θα εξορυχθούν, με συνδυασμό συμβατικών τεχνικών, επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου ανέρχεται σε περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Το συνολικό ύψος της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 840 εκατ. ευρώ και θα απαιτήσει σημαντική ίδια συμμετοχή της Ελληνικός Χρυσός. Κατά τη διετία 2021-22, η εταιρεία διενήργησε μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου, προκειμένου να εξαλείψει ζημιές και να κεφαλαιοποιήσει υπέρογκες υποχρεώσεις προς τη μοναδική της μέτοχο, Eldorado Group.

Η πρώτη αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και ήταν ύψους 54 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και ανήλθε σε 1,157 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα αφορούσε σε κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της μοναδικής μετόχου, Eldorado Gold, από την Ελληνικός Χρυσός. Έτσι, μηδένισε ο ενδοομιλικός δανεισμός, ενώ στο τέλος του 2021 δεν υπήρχε ούτε τραπεζικός δανεισμός.

Ακολούθησαν, πέρσι, δύο αυξήσεις κεφαλαίου. Η πρώτη 84,77 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση ποσών, που είχε παράσχει Eldorado Gold ως έναντι μελλοντικής αύξησης και η δεύτερη 29,9 εκατ. ευρώ (σ.σ. εν μέρει με κεφαλαιοποίηση έναντι και εν μέρει με καταβολή μετρητών). Οι αυξήσεις κάλυψαν τις ταμειακές εκροές από τις συνεχιζόμενες ζημιές της Ελληνικός Χρυσός.

Ζημιές 70 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022

Πέρσι η Ελληνικός Χρυσός εμφάνισε κύκλο εργασιών 152,4 εκατ. ευρώ, σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους και διεύρυνση ζημιών. Οι ζημιές σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε 52,2 εκατ. ευρώ, παρά την εξάλειψη των υπέρογκων χρηματοοικονομικών εξόδων (24,4 εκατ. ευρώ το 2021), λόγω κεφαλαιοποίησης απαιτήσεων από τη μητρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v