Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικός Χρυσός: Παίρνει 680 εκατ. από ΤΑΑ και τράπεζες για επένδυση στις Σκουριές

Δάνειο 480 εκατ. ευρώ από τράπεζες και 100+100 εκατ. ευρώ από ΤΑΑ εξασφάλισε η Ελληνικός Χρυσός. Πιθανή συμμετοχή και EBRD στο σχήμα. Ζημιές 70 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022. Το management services agreement με Eldorado.

Ελληνικός Χρυσός: Παίρνει 680 εκατ. από ΤΑΑ και τράπεζες για επένδυση στις Σκουριές

Σε επανέναρξη των εργασιών κατασκευής μεταλλείου στις Σκουριές προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο η Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, μετά την εξασφάλιση δανεισμού, ύψους 680 εκατ. ευρώ, από Εθνική και Πειραιώς καθώς και το σκέλος χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 η Ελληνικός Χρυσός υπέγραψε 7ετές κοινοπρακτικό δάνειο με τις δύο τράπεζες, ύψους 580 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 5,4% ως την ολοκλήρωση του έργου. Ταυτόχρονα, η επένδυση στις Σκουριές εντάχθηκε στο ΤΑΑ, λαμβάνοντας χαμηλότοκο ( επιτόκιο 3,04%) δάνειο 100 εκατ. ευρώ. Οι εξαμηνιαίες αποπληρωμές ξεκινούν στις 30 Ιουνίου 2026.

Από τα 580 εκατ. ευρώ του επιχειρηματικού δανείου, τα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντικατασταθούν από συμπληρωματικό δάνειο, μέσω ΤΑΑ, εντός της φετινής χρονιάς. Επιπρόσθετα το Δ.Σ. της EBRD ενέκρινε στις 30 Νοεμβρίου 2022 τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για την επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για να συμμετάσχει στο σχήμα χρηματοδότησης.

Η επένδυση αφορά σε εκμετάλλευση πορφυριτικού κοιτάσματος χρυσού-χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Τα μεταλλεύματα θα εξορυχθούν, με συνδυασμό συμβατικών τεχνικών, επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου ανέρχεται σε περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Το συνολικό ύψος της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 840 εκατ. ευρώ και θα απαιτήσει σημαντική ίδια συμμετοχή της Ελληνικός Χρυσός. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διετία 2021-22, η εταιρεία διενήργησε μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου, προκειμένου να εξαλείψει ζημιές και να κεφαλαιοποιήσει υπέρογκες υποχρεώσεις προς τη μοναδική της μέτοχο, Eldorado Group.

Η πρώτη αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και ήταν ύψους 54 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και ανήλθε σε 1,157 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα αφορούσε σε κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της μοναδικής μετόχου, Eldorado Gold, από την Ελληνικός Χρυσός. Έτσι, μηδένισε ο ενδοομιλικός δανεισμός, ενώ στο τέλος του 2021 δεν υπήρχε ούτε τραπεζικός δανεισμός.

Ακολούθησαν, πέρυσι, δύο αυξήσεις κεφαλαίου. Η πρώτη 84,77 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση ποσών, που είχε παράσχει η Eldorado Gold ως έναντι μελλοντικής αύξησης και η δεύτερη 29,9 εκατ. ευρώ (σ.σ. εν μέρει με κεφαλαιοποίηση έναντι και εν μέρει με καταβολή μετρητών). Οι αυξήσεις κάλυψαν τις ταμειακές εκροές από τις συνεχιζόμενες ζημιές της Ελληνικός Χρυσός.

Πέρυσι, η εταιρεία ολοκλήρωσε τις προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές καθώς και την ανέγερση της μονάδας εμπλουτισμού, ενώ στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας διενεργήθηκαν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, για αύξηση των επιπέδων ασφαλείας (ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλούς λειτουργίας υπόγειου μεταλλείου, εγκατάσταση δικτύου κινητής κ.ά.). Η πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων από το κοινοπρακτικό διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και ανήλθε σε 32,28 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, έτρεξε πρόγραμμα παροχής κινήτρων οικειοθελούς αποχώρησης (πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) και προωθήθηκαν οργανωτικές αλλαγές για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την υποστήριξη της παραγωγής στην Ολυμπιάδα.

Ζημιές 70 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022

Πέρυσι η Ελληνικός Χρυσός εμφάνισε κύκλο εργασιών 152,4 εκατ. ευρώ, σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους και διεύρυνση ζημιών. Οι ζημιές σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε 52,2 εκατ. ευρώ, παρά την εξάλειψη των υπέρογκων χρηματοοικονομικών εξόδων (24,4 εκατ. ευρώ το 2021), λόγω κεφαλαιοποίησης απαιτήσεων από τη μητρική.

Η ζημιά χρήσης μετά και τον αναβαλλόμενο φόρο ανήλθε σε 69,9 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2022 ανέρχονταν σε 12 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό και εμπορικές υποχρεώσεις 42 εκατ. ευρώ.

Την 31η Δεκεμβρίου 2022 η απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο, που σχετίζεται με χρεωστικό ΦΠΑ, ανέρχεται σε 57,6 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 5,7 εκατ. που αφορούν στη χρήση 2022 εισπράχθηκαν/συμψηφίστηκαν τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς. Η εταιρεία εκτιμά ότι το σύνολο του χρεωστικού ΦΠΑ είναι ανακτήσιμο.

Η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία του μεταλλείου Στρατωνίου, μετά από οικονομική αξιολόγηση. Το μεταλλείο τέθηκε σε καθεστώς συντήρησης, μέχρι την εύρεση περαιτέρω οικονομικά βιώσιμων κοιτασμάτων.

Σύμβαση με Eldorado Gold

Μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της ολλανδικής Eldorado Gold BV μέσω της οποίας ο όμιλος κατέχει το 100% της εταιρείας, καταρτίστηκε management services agreement. Πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου.

Το αντάλλαγμα για την παροχή των υπηρεσιών θα υπολογίζεται ανά τιμολόγιο. Πρόκειται για συνήθη τακτική πολυεθνικών εταιρειών και private equity funds. Το ερώτημα στην προκείμενη περίπτωση είναι αν προβλέπεται από τη νέα επενδυτική συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές του 2021 με την Ελληνική Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v