Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Προβληματισμός για την επάρκεια των εγγυήσεων στον Ηρακλή ΙΙΙ

Τιτλοποιήσεις μεγάλων τραπεζών κινδυνεύουν να μείνουν εκτός «Ηρακλή ΙΙΙ» αν δεν αυξηθούν οι κρατικές εγγυήσεις. Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Οι επαφές με τους τραπεζίτες.

Τράπεζες: Προβληματισμός για την επάρκεια των εγγυήσεων στον Ηρακλή ΙΙΙ

Την αύξηση του ύψους των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙΙ» δεν αποκλείει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εφόσον παραστεί ανάγκη.

Πηγές με γνώση του προβληματισμού που επικρατεί στους κυβερνητικούς κόλπους αναφέρουν ότι το ποσό των 2 δισ. ευρώ (κρατικές εγγυήσεις) δεν αρκεί -είναι οριακό- για να καλύψει όλες τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών: του υπό διαμόρφωση πέμπτου πόλου (Attica Bank και Παγκρήτια) αλλά και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων (Frontier II, Sunrise III, Solar κ.ά.).

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ δεν φαίνεται να φθάνουν για να καλύψουν τις προς ένταξη τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο της αύξησης των εγγυήσεων στα 2,5 ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ.

«Η μέτρηση δείχνει ότι κάποιες τιτλοποιήσεις θα μείνουν εκτός του Ηρακλή ΙΙΙ και αφορά πακέτα των μεγάλων τραπεζών, καθώς η εξυγίανση των τραπεζών που θα συνθέσουν τον 5ο πόλο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας του συστήματος», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή.

Με βάση τις πληροφορίες υπήρξαν, στο παρασκήνιο, επαφές μεταξύ της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζιτών, στις οποίες η πλευρά των τραπεζών ενημερώθηκε πως οι κρατικές εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ είναι «τσίμα-τσίμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε αντίδραση από την πλευρά των τραπεζών, καθώς τουλάχιστον τα τρία πακέτα που προαναφέρθηκαν βρίσκονται στην ουρά για ένταξη στον Ηρακλή εδώ και καιρό. Στην φαρέτρα των τραπεζών υπήρξε και το επιχείρημα πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δρα καθοριστικά στην μείωση του κόστους των τιτλοποιήσεων σε αντίθεση με την απευθείας πώληση των πακέτων NPE, η οποία είναι πιο κοστοβόρα, με δεδομένο ότι ο εν δυνάμει αγοραστής θα ζητήσει σημαντικό discount.

Ο προβληματισμός υπάρχει και το αποτέλεσμα, δηλαδή το αν θα αυξηθούν οι κρατικές εγγυήσεις ή όχι του Ηρακλή ΙΙΙ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες. Βαρόμετρο αποτελεί η υπόθεση της Attica Bank και της Παγκρήτιας, καθώς οι προς ένταξη στον Ηρακλή τιτλοποιήσεις που θα αποφασιστούν από τους μετόχους των δύο τραπεζών θα κρίνουν και την αντοχή των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙΙ.

Το πόρισμα-απόφαση για τα προς ένταξη NPE των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ αναμένεται μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v