Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2024

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ντεσού του placement - Ο Ηρακλής ΙΙΙ και η δικαίωση του ΧΑΜ - Πού κλείνει το retail bond της Autohellas

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ντεσού του placement - Ο Ηρακλής ΙΙΙ και η δικαίωση του ΧΑΜ - Πού κλείνει το retail bond της Autohellas

ΓEK ΤΕΡΝΑ: Η κάπως περιπλοκή και ασυνήθιστη διαδικασία που ακολούθησε χθες ο όμιλος δημιούργησε απορίες. Ωστόσο, δεν είναι καινοφανής. Έχει ξαναγίνει έμμεση πώληση ιδίων μετοχών, με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα από τον όμιλο. Συνέβη το 2018, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο λόγος ίσως ενδιαφέρει άλλους εισηγμένους επιχειρηματίες.

Όπως μαθαίνουμε, στις σχετικές ρυθμίσεις για τις προβλεπόμενες χρήσεις ιδίων μετοχών, εκ των οποίων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει περίπου 10 εκατ. τεμάχια (μαζί με εκείνες που πρακτικά έδωσε χθες), η πώληση δεν αναφέρεται ρητά. Οπότε ο όμιλος του Γιώργου Περιστέρη (φωτ.) προτιμά αυτή την πιο τεχνική λύση, προκειμένου να είναι απόλυτα καλυμμένος νομικά.

Επίσης, λέμε εμείς, αντί να λαμβάνεται η απόφαση πώλησης ιδίων από τη ΓΣ (ελάχιστη καθυστέρηση τουλάχιστον τριών εβδομάδων) και μετά να γίνεται το placement, μπορεί να γίνει σχεδόν ακαριαία. Επί του πρακτέου πάντως, πηγές του ομίλου δεν αρνούνται ότι είδαν ένα ωραίο παράθυρο ευκαιρίας και έσπευσαν έγκαιρα να το αξιοποιήσουν, καθότι πολλές οι εστίες αβεβαιότητας στο περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα του χθεσινού placement τους δικαίωσε. Το discount από το κλείσιμο ήταν μόλις 5,7%, ενώ η ζήτηση ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να επιτρέψει τη διάθεση ενός εκατομμυρίου μετοχών επιπλέον του αρχικού σχεδιασμού.

ΥΓ: Αρκετοί θα ρωτήσετε τι γίνεται με την ΤΕΝΕΡΓ κι αν υπάρχει σύνδεση με το placement. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το ένα θέμα δεν συνδέεται με το άλλο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους sovereign ενδιαφερόμενους (ο ένας από Άμπου Ντάμπι) , χωρίς να υπάρχει όμως κάτι άμεσο στον ορίζοντα. 

 

ΓΕΚ-MOTOR OIL: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 21,54 εκατ. ευρώ, προχωρά η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, joint venture των δύο ομίλων. Η αύξηση αποφασίστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της 9ης Ιανουαρίου.

Η επένδυση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Κομοτηνή, ισχύος 876,6 MW, που υλοποιεί η Θερμοηλεκτρική, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, βάσει όσων ανέφερε στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκησή της, κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

 

FROZEN HOLDINGS: Ή αλλιώς Μπάρμπα Στάθης, δεδομένου ότι αποτελεί τη βασική θυγατρική του ομίλου.

Ο «κατεψυγμένος» τομέας της Vivartia προχώρησε το περασμένο φθινόπωρο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 3,45 εκατ. ευρώ, η οποία πιστοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

 

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΕΣ: Γεννήθηκε εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και capital controls. Τον Οκτώβριο του 2018 η επένδυσή της εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση - οριστικοποίηση του κόστους για την ίδρυση μονάδας παραγωγής ζύθου στην Ελιά του Δήμου Χερσονήσου.

Η επένδυση της Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκης, ύψους 4,857 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με ομολογιακό δάνειο 8ετούς διάρκειας και η ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής που έλαβε η εταιρεία είναι 2,185 εκατ. ευρώ. Όσο για την παραγωγή, η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 9 εκατ. λίτρα ζύθου ανά έτος.

Η κρητική μικροζυθοποιία στη χρήση του 2022 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) είχε πωλήσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 73,9%) και εμφάνισε κέρδη 423.654 ευρώ από ζημιές 274.166 ευρώ.

 

ΚΡΗΤΗ ΙΙ: Και μιας και είμαστε στην περιοχή, όπως έμαθε η στήλη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Κρήτης.

Η έδρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, εκλογική περιφέρεια του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, και η Σχολή θα υπάγεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθήνας της Διεύθυνσης Έρευνας Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Μόνιμη έκθεση των προϊόντων της περιοχής λειτουργεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Εκεί, σε ειδικές προθήκες, εκτίθενται δείγματα αρκαδικών προϊόντων κάθε είδους, ούτως ώστε κάθε επισκέπτης στον χώρο να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της περιοχής.

Ωραία η πρωτοβουλία, αλλά η στήλη αδυνατεί να καταλάβει σε τι εξυπηρετεί οι Αρκάδες να γνωρίσουν τα προϊόντα του τόπου τους. Μήπως θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο αυτή η προβολή να γίνει σε άλλα Επιμελητήρια εντός της χώρας και κυρίως εκτός αυτής;

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Στην αναζήτηση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση εκτέλεσης της πρώτης επέκτασης της Αττικής Οδού, της περιβόητης σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΠΑΘΕ, βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών, καθώς προς το παρόν εξασφαλισμένα είναι μόλις 27 εκατ. ευρώ για τον κόμβο Καλυφτάκη (από τα 352,3 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού).

Το έργο, παρότι έχει προσωρινό ανάδοχο, την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Άκτωρ-Ιντρακάτ, έχει κολλήσει εξαιτίας της μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταχιάο να δηλώνει πως βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Ο ίδιος έδωσε δε και μια γλαφυρή περιγραφή του μπλεξίματος του έργου, αναφέροντας πως πρόκειται για γόρδιο δεσμό. «Θα δούμε αν τον λύσουμε ή τον κόψουμε», ανάφερε.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε τον γόρδιο δεσμό. Η ηγεσία του ΥΠΟΜΕ θα κληθεί να δείξει αποφασιστικότητα, όποια εκδοχή κι αν επιλέξει.

 

AUTOHELLAS: Ισχυρή ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές καταγράφεται για τις 150 ως 200 χιλιάδες ομολογίες, που εκδίδει και διαθέτει στο επενδυτικό κοινό η Autohellas, με στόχο την άντληση ρευστότητας 150 με 200 εκατ. ευρώ σε πενταετή ορίζοντα.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, από τις εγγραφές μόνο του retail είχε συγκεντρωθεί ποσό υψηλότερο των 120 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι εγγραφές των ειδικών επενδυτών, που θα πέσουν στο σύστημα σήμερα καθώς και η πρόσθετη συμμετοχή ιδιωτών, η έκδοση οδεύει σε υπερκάλυψη.

Το επιτόκιο, σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις των διοργανωτών, θα βγει κοντά στο χαμηλό του εύρους (4,25%).

 

ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ: Προς πανηγυρική επιβεβαίωση του Χαμαιλέοντα οδεύουν οι εξελίξεις, όσον αφορά στο… capacity του Ηρακλή ΙΙΙ. Γράφαμε στις 24 Νοεμβρίου ότι το ποσό των κρατικών εγγυήσεων (ως 2 δισ. ευρώ) επί των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes) τιτλοποιήσεων είναι μικρό και στον Ηρακλή ΙΙΙ μπορούν να ενταχθούν τιτλοποιήσεις της τάξης των 4 με 4,2 δισ. ευρώ.

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δικαιώνουν τον Χαμαιλέοντα, καθώς πρόσφατα συστημικές τράπεζες άκουσαν εμβρόντητες από κυβερνητικό στέλεχος ότι θα περιμένουν στην… ουρά για να δουν, αν μείνουν εγγυήσεις, μετά την υπαγωγή των τιτλοποιήσεων μικρών τραπεζών.

Στήλες άλατος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v