Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένα έσοδα και έξοδα στο Ε3

Τα νέα δεδομένα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ποια στοιχεία θα καταγραφούν προκαταβολικά από την Εφορία. Ανοιχτοί θα είναι οι κωδικοί για διορθώσεις. «Κλειδωμένο», όμως, το τεκμαρτό εισόδημα στο Ε1.

Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένα έσοδα και έξοδα στο Ε3

Με προσυμπληρωμένους κωδικούς για έξοδα, ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης, τον μέσο αριθμό απασχολούμενων αλλά και πληροφοριακά στοιχεία όπως τον ΑΦΜ, την ημερομηνία έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, τους ΚΑΔ και τη Δ.Ο.Υ πρώτης υποβολής, το φετινό Ε3 φέρνει μάλλον τη μικρότερη «κρυάδα» για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι θα φορολογηθούν φέτος για πρώτη φορά με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί θα είναι μεν προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» σε διορθώσεις, σε αντιδιαστολή με τους κωδικούς του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος οι οποίοι ενσωματώνονται στο ανανεωμένο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το Ε1.

Το προσυμπληρωμένο τεκμαρτό εισόδημα αμφισβητείται εύκολα μόνο εφόσον συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία ή νοσηλεία, ενώ η αμφισβήτησή του δια της πρόκλησης φορολογικού ελέγχου προϋποθέτει την υποβολή σε ειδική πλατφόρμα μιας σειράς στοιχείων περιουσίας και συνθηκών διαβίωσης, από τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες έως δίδακτρα, ασφάλιστρα, κρυπτονομίσματα, έργα τέχνης, δαπάνες για ταξίδια σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Με διαδοχικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο δρόμος για την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ανοίγει και το taxisnet αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Η νέα απόφαση περιγράφει το νέο τοπίο στο οποίο η ΑΑΔΕ θα έχει προσυμπληρώσει με συγκεκριμένα ποσά, συγκεκριμένες κατηγορίες εσόδων και εξόδων, βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. Τα προσυμπληρωμένα ποσά δεν θα είναι, τουλάχιστον για φέτος, δεσμευτικά. Θα μπορούν να αλλάξουν από τον φορολογούμενο, ο οποίος φέρει και την ευθύνη για την ορθή και ακριβή συμπλήρωση του Εντύπου Ε3.

Η απόφαση ορίζει ακόμα ότι:

  • Στις περιπτώσεις συζύγων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται για τα επιμέρους εισοδήματά τους.
  • Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία (1) κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.
  • Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή N, κατά περίπτωση).
  • Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.
  • Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.
  • Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3 εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσίας.
  • Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, το Ε3 συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία).
  • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, καθώς και όταν αποκτούν έσοδα μη φορολογούμενα, υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v