Μισή "ψήφος εμπιστοσύνης" από το Eurogroup

Θετική υποδοχή υπό καθεστώς αυστηρής παρακολούθησης και υποδείξεων για λήψη πρόσθετων μέτρων εμτός 6 μηνών επιφύλαξαν στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας οι κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και Χ. Αλμούνια.

Μισή ψήφος εμπιστοσύνης από το Eurogroup
Θετική υποδοχή υπό καθεστώς αυστηρής παρακολούθησης και υποδείξεων για λήψη πρόσθετων μέτρων εντός 6 μηνών επιφύλαξαν στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας ο προεδρεύων του Eurogroup κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και ο απερχόμενος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων κ. Χ. Αλμούνια.

Παρά τις συστάσεις, το ΠΣΑ και το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να πέτυχαν μια πρώτη "νίκη" έναντι των Βρυξελλών καθώς τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, οι ποσοτικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν έκαναν "καλή εντύπωση".

"Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης", είπε ο πρόεδρος του Eurogroup πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εμφανιστούν με μια κοινή στάση στήριξης προς αυτή.

Αργά το βράδυ άλλωστε οι κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και Χ. Αλμούνια φάνηκε να θέλουν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο απέναντι στην Ελλάδα. "Αυτήν τη φορά η κυβέρνηση αντέδρασε σωστά στις προειδοποιήσεις και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρει να επαναφέρει τη δημοσιονομική σταθερότητα εντός λογικών χρονικών περιθωρίων" είπε ο κ. Γιούνκερ δηλώνοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση με τη φράση "πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια, σύμφωνα με τις οποίες "η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους των προκλήσεων και η πλήρης αντίληψη του προβλήματος αντικατοπτρίζεται στο πρόγραμμα σταθερότητας".

Οι δηλώσεις αυτές, παρότι έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά, κάθε άλλο παρά σηματοδοτούν το τέλος των προβλημάτων. Οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα, όπως προκύπτει από την αρχική τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ, ενώ θα γίνουν "στενός κορσές" στην εφαρμογή του ΠΣΑ με μηνιαίους ελέγχους και σε βάθος "ξεσκόνισμα" των στατιστικών στοιχείων.

Άλλωστε, ήδη η Κομισιόν έχει προετοιμάσει έκθεση η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο Ecofin για την αποκατάσταση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και σε έναν μήνα θα απαιτήσει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων από την ελληνική πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v