Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Έσοδα 5,75 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου περιλαμβάνει το ΠΣΑ. Επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά το 2011. Τι προβλέπει για δαπάνες και εξοικονόμηση πόρων. Αναλυτικά στοιχεία.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας
Διατήρηση του δημόσιου ελέγχου με ποσοστό τουλάχιστον 51% για περιορισμένο αριθμό εταιριών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ενσωματώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, προβλέπει έσοδα 5,75 δισ. ευρώ στην τριετία 2010 - 2012.

Η διατύπωση αυτή αποκλείει μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αφού νωρίτερα αναφέρεται πως προβλέπεται πλήρης ιδιωτικοποίηση για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση.

Το ΠΣΑ επιβεβαιώνει πλήρως δημοσίευμα του euro2day τη δημιουργία 2 εταιριών συμμετοχών, εκ των οποίων στην πρώτη θα ενταχθούν συμμετοχές του Δημοσίου σε ακίνητη περιουσία και στη δεύτερη συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

Το ΠΣΑ περιλαμβάνει ακόμα προβλέψεις για πρόσθετα έσοδα 7,34 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4,46 δισ. θα προέρχονται από τη φορολογία) και 3,68 δισ. από εξοικονόμηση δαπανών.

Σύμφωνα με το βασικό του σενάριο, το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,8% το 2012.

Το πρόγραμμα σταθερότητας αποκαλύπτει το αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προϋπολογίζει πρόσθετα έσοδα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές των φόρων στα ακίνητα και την αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά.

Επιπλέον, 2,4 δισ. ευρώ προβλέπονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
 
Παράλληλα, έσοδα 5,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, φέτος το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 8,7% του ΑΕΠ, θα ακολουθήσει μείωση στο 5,6% το 2011 για να καταλήξει στο 2,8% το 2012, ενώ προβλέπεται και επιπλέον συρρίκνωση στο 2% το 2013.

Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί φέτος στο 120,4% του ΑΕΠ από 113,4% πέρυσι, θα αυξηθεί οριακά το 2011 στο 120,6%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2012 στο 117,7% και στη συνέχεια το 2013 στο 113,4%.

Όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία θα εξέλθει από την ύφεση το 2011 με ανάπτυξη 1,5%, ενώ θα έχει προηγηθεί οριακή συρρίκνωση 0,3% το 2010.

Στη συνέχεια ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι επιταχυνόμενος με μεγέθυνση 1,9% το 2012 και 2,5% το 2013.

Στο ΠΣΑ περιλαμβάνεται σαφής κατάλογος μέτρων, βάσει των οποίων θα προκύψει μείωση του ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται εξοικονόμηση:

* 650 εκατ. ευρώ από τη μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.
* 80 εκατ. ευρώ από την αναβολή προσλήψεων το 2012.
* 120 εκατ. ευρώ από τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
* 540 εκατ. ευρώ από τη μείωση επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.
* 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση των υπερωριών.
* 457 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού.
* 1,4 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για τις προμήθεις των νοσοκομείων.

Από την άλλη πλευρά, τα πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν:

* Από την ενιαία φορολογική κλίμακα και την εξάλειψη ειδικών φορολογικών κανόνων, 1,1 δισ. ευρώ.
* Από τις αλλαγές στη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας 400 εκατ. ευρώ.
* Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα 650 εκατ. ευρώ.
* Από την αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά 60 εκατ. ευρώ.
* Από την πάταξη της φοροδιαφυγής 1,2 δισ. ευρώ.
* Από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής 1,2 δισ. ευρώ.
* Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 1,4 δισ. ευρώ.
* Από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας των τραπεζών 280 εκατ. ευρώ.
* Από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις 870 εκατ. ευρώ.
* Από την έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων 180 εκατ. ευρώ.


"Το plan Β απαιτεί πρόσθετα μέτρα"

"Είμαστε έτοιμοι για όποια έξτρα μέτρα χρειαστούν", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, ενώ αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να πετύχουμε τους στόχους, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει καμία μαγική κίνηση για να πειστούν αγορές και εταίροι".

Εντός του α’ τριμήνου θα υπάρχουν σαφή δείγματα γραφής, είπε ο υπουργός και "εντός του α’ εξαμήνου θα έχουν καταλάβει όλοι αν πράγματι σοβαρολογούμε ή όχι".

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης περιλαμβάνεται και εναλλακτικό σενάριο με τους ίδιους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση όπου αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, όπως είπε ο εκ των βασικών συντακτών του προγράμματος, πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και αντίστοιχο ποσοστό το 2012.

Οι πρόσθετες προσαρμογές εφόσον χρειαστούν θα είναι τόσο από την πλευρά των δαπανών όσο και από την πλευρά των πόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v