Επιφυλάξεις ξένων οίκων για την εφαρμογή του ΠΣΑ

Τις επιφυλάξεις τους για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΠΣΑ, λόγω πολιτικών - κοινωνικών πιέσεων, εκφράζουν S&P, Moody's, Fitch, με την S&P να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Επιφυλάξεις ξένων οίκων για την εφαρμογή του ΠΣΑ
Τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κυρίως λόγω των πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων που θα δεχτεί, εκφράζουν οι Standard & Poor's, Moody's και Fitch, με την S&P μάλιστα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί πλήρως το ΠΣΑ.

S&P: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης

Πιο αναλυτικά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Standard & Poor's δήλωσε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί περαιτέρω εάν η κυβέρνηση, λόγω πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων, δεν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματός της.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Marko Mrsnik τόνισε ότι «η εφαρμογή (του προγράμματος) είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιολόγηση» της Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως «αν οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις εμποδίσουν την εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση… οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν».

Από την άλλη πλευρά, αν προχωρήσουν καλά οι μεταρρυθμίσεις, τότε οι αξιολογήσεις της χώρας θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Standard & Poor's μείωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ+ από Α-, με αρνητικό outlook, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Moody's: Παραμένει αρνητικό το outlook

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνάδει με την τρέχουσα αξιολόγηση Α2 την οποία έχει θέσει η Moody's για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό, το outlook παραμένει αρνητικό.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Moody's, σε γενικές γραμμές τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι «σχετικά καλώς σχεδιασμένα», τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τη Moody's, η βασική αβεβαιότητα αφορά στην ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα. «Τα σχέδια για το 2010, όπως αυτά αναλύονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, φαίνονται επιτεύξιμα, ωστόσο το βαρύ νομοθετικό πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2010 και το "κακό" προηγούμενο της Ελλάδας όσον αφορά στην εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων σημαίνουν ότι η επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί εγγυημένη», δήλωσε η αναλύτρια της Moody's, κ. Carlson.

Όπως επισημαίνει η Moody's, η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ΠΣΑ εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

1. Την αξιόπιστη εφαρμογή του προγράμματος.
2. Την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας αντίδρασης του σώματος εκλεκτόρων σε ό,τι αφορά δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
3. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνει η Ελλάδα.

Fitch: Μεγάλη αβεβαιότητα για την εφαρμογή του ΠΣΑ

Εν τω μεταξύ, «μεγάλη αβεβαιότητα» όσον αφορά στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του ΠΣΑ, δεδομένου του επιπέδου της προσαρμογής που απαιτείται για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, «βλέπει» ο αναλυτής της Fitch κ. Brian Coulton.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v