Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παρατράγουδα" με την επένδυση των ΕΛΠΕ

Παρατράγουδα σημειώνονται για τη μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Εκτός από τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, τώρα έχει προκύψει και ζήτημα ιδιοκτησίας στην περιοχή όπου πρόκειται να αναπτυχθεί η επένδυση.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρατράγουδα με την επένδυση των ΕΛΠΕ
Παρατράγουδα σημειώνονται για τη μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Εκτός από τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, τώρα έχει προκύψει και ζήτημα ιδιοκτησίας στην περιοχή όπου πρόκειται να αναπτυχθεί η επένδυση εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του διυλιστηρίου της πρώην Πετρόλα.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Ελευσίνας ισχυρίζεται ότι μεγάλο τμήμα της πρώην υαλουργίας Owens, στην περιοχή Βλύχα, όπου πρόκειται να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ αντίθετα ο όμιλος των ΕΛΠΕ υποστηρίζει ότι έχουν γίνει σφάλματα στις κτηματολογικές εγγραφές και μάλιστα επικαλείται και βεβαιώσεις αρμόδιων υπηρεσιών για να στηρίξει την άποψή του ότι η έκταση αυτή ανήκει στην ιδιοκτησία του.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, με τα ΕΛΠΕ ουσιαστικά να αντιδικούν με το ελληνικό δημόσιο, με συνέπεια η επένδυση να πηγαίνει πίσω.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν δύο αιτήσεις στο Κτηματολογικό Γραφείο Ελευσίνας με τις οποίες αμφισβητούνταν η κυριότητα του ελληνικού δημοσίου στη συγκεκριμένη έκταση.
 
Μετά την απόρριψη και των δύο αιτήσεων από το Κτηματολογικό Γραφείο, τα ΕΛΠΕ προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο, μόλις πριν από λίγες ημέρες, με την 2262/2008 απόφασή του απέρριψε την αγωγή του ομίλου για λόγους δικονομικούς, διότι έκρινε ότι η συγκεκριμένη αγωγή θα πρέπει να εξεταστεί από πολιτικό δικαστήριο.

Επί της ουσίας δηλαδή δεν εξέτασε την υπόθεση, αλλά δήλωσε αναρμοδιότητα. Μετά την εξέλιξη αυτή τα ΕΛΠΕ προσφεύγουν στο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την προσδοκία ότι η υπόθεση θα καθυστερήσει το πολύ ενάμιση μήνα και πως τελικά θα δικαιωθούν.

Πάντως, έτσι κι αλλιώς η επένδυση αυτή δεν μπορεί να δρομολογηθεί, καθώς είναι σε εκκρεμότητα και η έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία ο όμιλος των ΕΛΠΕ εκφράζει αισιοδοξία ότι θα την εξασφαλίσει έως τα τέλη του μηνός.

Με τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι η επένδυση της Ελευσίνας, που αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την υλοποίησή της.

Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Ελευσίνας προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης που δίνει το «πράσινο φως» για τις μετατροπές στο συγκρότημα υδραποθείωσης του ντίζελ, ενώ ύστερα από αίτηση αναστολής και ακυρώσεως που κατέθεσε ο Δήμος ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου κατά της άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων κτιρίων της Owens εκδόθηκε ήδη προσωρινή διαταγή.

---Τι απαντούν τα ΕΛΠΕ

Σχετικά με δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που αναφέρονται σε πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αίτησης της Εταιρείας για διόρθωση εγγραφών του Κτηματολογικού Γραφείου Ελευσίνας, περιοχή Βλύχα των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα για την αποφυγή παρερμηνειών και τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ συγχωνεύτηκε, το 2003, με την εταιρεία ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. και απέκτησε το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, μεταξύ των οποίων και ένα ακίνητο στη θέση Βλύχα της περιφέρειας του Δήμου Ελευσίνας 160 στρεμμάτων περίπου (σε τμήμα του οποίου είχε ανεγερθεί το 1970 εργοστάσιο υαλουργίας από την τότε ιδιοκτήτρια της έκτασης, εταιρεία OWENS).

Το ακίνητο αυτό, οι τίτλοι του οποίου, απώτεροι και νεότεροι υπήρξαν πλήρεις και αδιαμφισβήτητοι, αποκτήθηκε το 1989 από τη ΠΕΤΡΟΛΑ με πλειστηριασμό και είχε νόμιμα εγγραφεί και καταχωρηθεί στο όνομα της ΠΕΤΡΟΛΑ στο Κτηματολογικό Γραφείο Ελευσίνας από το 1996, δηλαδή με την έναρξη εφαρμογής του νόμου 2308/1995 για δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου.

Στη συνέχεια το 1998 και επειδή εσφαλμένα με πράξη του Δασάρχη Αιγάλεω είχε χαρακτηριστεί τμήμα του άνω ακινήτου σαν δασική έκταση, η ΠΕΤΡΟΛΑ άσκησε προσφυγή στις αρμόδιες Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (πρωτοβάθμια το 1998 και δευτεροβάθμια το 1999), από τις οποίες κρίθηκε τελεσίδικα, ακολούθως δε κρίθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2004, ότι η έκταση δεν έχει δασικό χαρακτήρα.

Όμως το Μάρτιο 2002 στην υποβληθείσα από τον Διευθυντή Δασών Δυτικής Αττικής δήλωση προς το Κτηματολογικό Γραφείο Ελευσίνας, προφανώς εκ παραδρομής χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανωτέρω αποφάσεις, δηλώθηκε μαχητό τεκμήριο κυριότητας Δημοσίου σε έκταση που έχει κατά τα ανωτέρω κριθεί μη δασική, με συνέπεια να καταχωρηθεί εσφαλμένα το Δημόσιο ως κύριος επί αυτής της έκτασης.

Ακολούθως, και μετά την έκδοση της από Ιουνίου 2007 Πράξης τελεσιδικίας του Δασάρχη Αιγάλεω (με την οποία δικαιώθηκε η Εταιρεία αφού ελήφθησαν υπόψη και εφαρμόστηκαν όλες οι ανωτέρω εκδοθείσες αποφάσεις), η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υπέβαλε αίτηση προς την Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Ελευσίνας, για τη διόρθωση των εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών, προκειμένου να καταχωρηθούν οι ιδιοκτησίες στο όνομα της Εταιρείας.

Η Προϊσταμένη όμως αρνήθηκε να προβεί στην διόρθωση και κατόπιν τούτου η εταιρεία υποχρεώθηκε να απευθυνθεί κατά Νόμο στον Κτηματολογικό Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να διαταχθεί η διόρθωση των εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών.

Κατά την εκδίκαση (της 15ης Φεβρουαρίου 2008) προσκομίστηκαν και οι βεβαιώσεις όλων των αρμοδίων υπηρεσιών που είχαν ληφθεί μέχρι τότε.

Ειδικότερα:
α) της Διεύθυνσης Δασών Δυτικής Αττικής
β) της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής
γ) της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής
από τις οποίες πλήρως βεβαιώνεται ότι το ακίνητο αυτό και οι εκτάσεις που δηλώθηκαν εσφαλμένα σαν δασικές, δεν διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο δεν διέπονται πλέον από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, και δεν υφίσταται αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο για τη διόρθωση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο της Ελευσίνας.

Πλην όμως ο Δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την εκδοθείσα πρόσφατη με αριθ. 2262/2008 απόφασή του δεν προέβη στην εξέταση επί της ουσίας, αλλά θεώρησε ότι η αίτηση (αγωγή) της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για λόγους διαδικαστικούς / δικονομικούς έπρεπε να εκδικασθεί από τα τακτικά δικαστήρια.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πιστεύει ακράδαντα ότι ουδεμία απολύτως αμφισβήτηση υφίσταται επί της ουσίας της ιδιοκτησίας της αυτής, και ότι οι αντιδράσεις στην τυπική διόρθωση των εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών εντάσσονται στην ακατανόητη τακτική μιας μικρής ομάδας ατόμων που προσπαθούν με κάθε μέσο να αποτρέψουν, ή έστω να παρελκύσουν την υλοποίηση της μεγαλύτερης από οικονομικής, λειτουργικής και κοινωνικής πλευράς - αλλά και ιδιαίτερη θετική για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας - επένδυσης στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και θεωρεί ότι - έστω και με καθυστέρηση - θα αποκατασταθεί πλήρως η πραγματικότητα ως προς την αναμφισβήτητη κυριότητά της επί της ανωτέρω έκτασης.
Στα πλαίσια αυτά, η Εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων, ακολουθώντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλες τις νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναπτύχθηκε και έγινε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός και εμπορικός όμιλος στην Ελλάδα, σεβόμενη τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

---Πώς σχολιάζει το θέμα η Εθνική - Π&Κ


Το ζήτημα ιδιοκτησίας που φέρεται να έχει προκύψει για την επένδυση των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα αποτελεί ξεκάθαρα μια αρνητική εξέλιξη για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αναφέρει σε flash note της η Εθνική - Π&Κ.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η διαμάχη για το θέμα του ακινήτου θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στα σχέδια της εταιρίας για τις κεφαλαιακές δαπάνες της, αφού η επίλυση τέτοιων διαφορών απαιτεί χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της διοίκησης των ΕΛΠΕ για ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέχρι το τέλος του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v