Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι δείχνουν η τεχνική εικόνα και τα θεμελιώδη για Motor Oil και HelleniQ Energy

Οι δύο μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της αγοράς. Κινούνται με υψηλότερα κέρδη από τις αρχές του χρόνου σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Ποια είναι τώρα τα δεδομένα.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνουν η τεχνική εικόνα και τα θεμελιώδη για Motor Oil και HelleniQ Energy

Οι μετοχές της Motor Oil και της HelleniQ Energy παραμένουν στο επίκεντρο της αγοράς και έχουν καταφέρει να κινούνται με υψηλότερα κέρδη, από τις αρχές του χρόνου, από τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο στο διάστημα του ενός έτους αμφότερες υποαποδίδουν έναντι της αγοράς.

H Motοr Oil, στο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, έχει διακυμανθεί από τα 20,8 ευρώ έως τα 28 ευρώ. Η HelleniQ Energy, για το τελευταίο έτος, έχει κινηθεί από τα 6,55 ευρώ έως τα 8,64 ευρώ και απέχει μόλις 4% από το υψηλό. Το εύρος διακύμανσης των δύο μετοχών είναι παρόμοιο, στο 35% περίπου. Η μετοχή της ΜΟΗ βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο των 3 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, με τη HelleniQ Energy στα 2,53 δισ. ευρώ.

Τα θεμελιώδη είναι ο βασικός σύμμαχος σε αυτή την  ανοδική πορεία και για τις δύο μετοχές, αφού οι αποτιμήσεις, παρά την αναμενόμενη μείωση των κερδών ανά μετοχή για φέτος αλλά και το 2025, είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Οι συστάσεις αγοράς  διατηρούνται και για τις δύο μετοχές, με τις μέσες τιμές-στόχους να είναι στα €9,26 για τη HelleniQ Energy και στα €31,20 για τη Motοr Oil, με περιθώριο απόδοσης 16% και 12% αντίστοιχα.

Οι δύο όμιλοι διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη. Παράλληλα εμφανίζουν σημαντική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, καθώς και μερισματικές αποδόσεις γύρω στο 5,5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2024-2026 για τη Motοr Oil και γύρω στο 6,5% για τη HelleniQ Energy, βάσει των εκτιμήσεων της Factset.

Οι δείκτες αποτίμησης EV/EBITDA των δύο μετοχών για την περίοδο 2024-2026 για τη HelleniQ Energy είναι από 4,8 φορές έως τις 5 φορές ενώ για τη Motor Οil ο δείκτης από τις 4,2 φορές έως 4,9 φορές.

H τεχνική ματιά στα εβδομαδιαία charts

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα των δύο τίτλων, αυτός της Motοr Oil φάνηκε να είχε ένα προβάδισμα στην ανοδική κίνησή του το 2023, αλλά φαίνεται ότι η HelleniQ Energy μετά το placement των μετοχών της, απελευθερώθηκε.

Η μετοχή της Motor Οil προσπαθεί να «χωνέψει» τα νέα υψηλά που πέτυχε στα 28 ευρώ και η πορεία θα κριθεί από τη διάσπαση της περιοχής αντίστασης. Η ανοδική διαφυγή πάνω από τα 28 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τα 30 ευρώ και έπειτα τα 32 ευρώ ανά μετοχή, ενώ και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα ο τίτλος δεν είναι υπεραγορασμένος. Ενδεικτικές στηρίξεις είναι τα 25,80 ευρώ που είναι το 61,8% της κίνησης.

Τέλος, για τη HelleniQ Energy, η ανοδική κίνηση από τις αρχές του χρόνου έχει αποκτήσει υψηλότερη ορμή και η τιμή στο ταμπλό του ΧΑ αναμετράται με την περιοχή του 50%, η οποία οριοθετείται από το υψηλό των 9,60 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και το χαμηλό των 4,07 ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.

Ο τίτλος, σε αρμονία με την πορεία της Motοr Oil, επίσης δεν είναι ήδη υπεραγορασμένος στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Ενδεικτικές περιοχές με ενδιαφέρον είναι τα 8,28 ευρώ που είναι στο προσκήνιο, τα 8,98 ευρώ που είναι το 88,6% της κίνησης.

Η περιοχή της στήριξης είναι στα 8 ευρώ και παρακάτω τα 7,5 ευρώ, που είναι η ισχυρή περιοχή του 61,8% της κίνησης.

Η μετοχή της Helleniq Energy

H μετοχή της Motor Οil

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v