Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ - Edison: Με γοργούς ρυθμούς η μικρή ΔΕΗ

Μετά την έγκριση της ΕΕ, η κοιν/ξία των ΕΛΠΕ με την Edison προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη σύσταση της holding και των θυγατρικών που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και στην εμπορία ενέργειας.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ - Edison: Με γοργούς ρυθμούς η μικρή ΔΕΗ
Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη σύσταση της holding εταιρίας και των δύο θυγατρικών που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας μια "μικρή ΔΕΗ".

Έως αύριο, το αργότερο, θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η γνωστοποίηση της σύμπραξης προκειμένου η αρμόδια αρχή να γνωμοδοτήσει σχετικά, καθώς και οι αιτήσεις στη ΡΑΕ για τις εισφορές των μονάδων και των αδειών παραγωγής που διαθέτουν οι εταίροι στην εταιρία παραγωγής του σχήματος, όπως επίσης και οι συγχωνεύσεις που προβλέπονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, αρμόδια πηγή εκτιμά ότι η ολοκλήρωση αυτής της φάσης θα απαιτήσει περίπου έναν μήνα, αλλά θα ανοίξει οριστικά τον δρόμο προκειμένου η σύμπραξη να είναι λειτουργικά παρούσα στην ελληνική αγορά εντός του πρώτου τριμήνου του 2009.

Καθώς λοιπόν και αυτό το στάδιο θεωρείται εξίσου σημαντικό, δεν διοχετεύονται πληροφορίες για άλλες λεπτομέρειες. Πάντως, όπως αναφέρθηκε από την ίδια πηγή, ακόμη δεν έχει επιλεγεί η επωνυμία του σχήματος.

Στα τέλη Αυγούστου η Ε.Ε. έκρινε ότι η νέα εταιρία που θα δημιουργήσουν τα ΕΛΠΕ και η Edison δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό ούτε στην εγχώρια ούτε και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η κοινή εταιρία θα έχει χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος 1.500 MW - 2.000 MW, που αντιστοιχεί περίπου στο 12% της ελληνικής αγοράς.

Στη holding εταίροι θα συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ με την Edison (50 - 50), στην εταιρία ηλεκτροπαραγωγής το 75% θα κατέχει η holding, το 23% η HE&D, σύμπραξη του ομίλου της ΕΛΤΕΧ (66,67%) και της Ιντρακόμ (33,33%) και το 2% η Χαλκόρ του ομίλου της Βιοχάλκο. Στην εμπορική εταιρία το 100% θα ελέγχει η holding.

Η εταιρία ηλεκτροπαραγωγής θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με μία έτοιμη μονάδα, την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, των ΕΛΠΕ ισχύος 390 MW, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται πλέον και η μονάδα ισχύος 422 MW της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης, στην οποία συμμετέχουν η Edison (65%), η HE&D 30% και η Χαλκόρ 5%.

Με βάση τις συμφωνίες που υπογράφηκαν τον περασμένο Ιούλιο, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης θα συγχωνευθεί με την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης προκειμένου να προκύψει η εταιρία ηλεκτροπαραγωγής της σύμπραξης.

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται οι χωματουργικές εργασίες και προχωρούν τα έργα του πολιτικού μηχανικού. Η μονάδα, που κατασκευάζεται στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, θα είναι συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο. Η επένδυση είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Μέχρι το θέρος του ίδιου έτους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου της ΔΕΣΦΑ έως τις εγκαταστάσεις της μονάδας, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v