Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ - Εdison: Νέα δύναμη στον ηλεκτρισμό

«Νέα δύναμη στον ηλεκτρισμό» είναι το μότο της σύμπραξης πέντε ισχυρών επιχειρηματικών ονομάτων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που ενώνουν τις δυνάμεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ΝΑ Ευρώπη.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ - Εdison: Νέα δύναμη στον ηλεκτρισμό
«Νέα δύναμη στον ηλεκτρισμό» είναι το μότο της σύμπραξης πέντε ισχυρών επιχειρηματικών ονομάτων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν κοινές δράσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για την ιταλική Edison, τη δεύτερη σε μέγεθος ιταλική εταιρία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τους ομίλους, των ΕΛ.ΠΕ. της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της Ιντρακόμ και της Βιοχάλκο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών είχαν σήμερα θετική κατάληξη με την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για τη σύσταση Holding εταιρίας, στην οποία Edison και ΕΛ.ΠΕ. συμμετέχουν ισόποσα με 50-50, καθώς και δύο θυγατρικές εταιρίες, που θα δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στην εμπορία.

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ανακοίνωσαν το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. Τίμος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Edison Umberto Quadrino, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και του ιταλού πρέσβη στην Ελλάδα.

Στην εταιρία παραγωγής το 75% θα κατέχει η Holding, το 23% η HE&D, σύμπραξη του ομίλου της ΕΛ.ΤΕΧ. (66,67%) και της Ιντρακόμ (33,33%) και το 2% η Χαλκόρ του ομίλου της Βιοχάλκο. Στην εμπορική εταιρία το 100% θα ελέγχει η Holding.

Στόχος της εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής είναι η απόκτηση μεριδίου στην ελληνική αγορά 10-15%, μέσω της ανάπτυξης χαρτοφυλακίου παραγωγικής ισχύος 1500-2000 MW.

Στην εταιρία θα εισφερθεί η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, των ΕΛ.ΠΕ., ισχύος 390 MW, η μονάδα ισχύος 420 MW της «Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης», στην οποία συμμετέχουν Edison (65%), HE&D 30%και Χαλκόρ 5%, και η λιθανθρακική μονάδα, ισχύος 600 MW που επιδιώκει να κατασκευάσει στο Πλατυγιάλι Αστακού η Edison για την οποία εκκρεμεί η σχετική αίτηση στη ΡΑΕ.

Όσον αφορά στην άδεια παραγωγής που διαθέτουν τα ΕΛ.ΠΕ. για θερμική μονάδα στο Πέραμα Μεγάρων σε αυτή τη φάση δεν εισφέρεται στο σχήμα, καθώς η κατασκευή της μονάδος δεν συμπεριλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του ομίλου, καθώς εξακολουθούν και υφίστανται ισχυρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Χριστοδούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η έγκριση της άδειας παραγωγής ήταν αναπάντεχο γεγονός, καθώς η αίτηση μας είχε κατατεθεί από το 2002. Εφόσον με τη συναίνεση των όμορων δήμων καταλήξουμε στην κατασκευή της μονάδος, θα εισφερθεί κι αυτή στο σχήμα».

Ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. θα λάβει 55 εκατ. ευρώ από την εισφορά της ΕΝ.ΘΕΣ., ενώ η Holding εταιρία θα ενισχυθεί με 30,7 εκατ. ευρώ που θα καταβάλουν η HE&D και η Χαλκόρ. Η συναλλαγή, όπως έγινε γνωστό, τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Το όνομα της Holding, το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της, καθώς και οι δαπάνες για το επενδυτικό της πρόγραμμα μένει να αποσαφηνισθούν στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Quadrino επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η Edison υπογράφει συμφωνία με ισότιμη συμμετοχή «σε μια χώρα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη μας» και χαρακτήρισε την Ελλάδα «αδελφό αγορά» και «δεύτερη πατρίδα για την εταιρία μας». Σήμερα η Edison, όπως είπε, διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 13.000 MW, εκ των οποίων τα 7.000 MW απέκτησε κατά την τελευταία 5ετία, και διαθέτει μερίδιο 17% στην ιταλική αγορά ενέργειας, με εγκαταστάσεις που φθάνουν στο 50% της Enel.

Από την πλευρά του ο κ. Φώλιας επισήμανε ότι η συμφωνία δημιουργεί προστιθέμενη αξία τόσο για τους εμπλεκόμενους επενδυτές, όσο και για τους καταναλωτές και τον κλάδο της ενέργειας.. Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή η πρωτοβουλία αυτή να βρει μιμητές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Quadrino για την προοπτική συνεργασίας με τη ΔΕΗ εξέφρασε την άποψη ότι αν η ελληνική πολιτεία αποφασίσει να προχωρήσει σε μέτρα ανάλογα με αυτά στην Ιταλία για την Enel, η οποία διασπάσθηκε σε κομμάτια και πούλησε εγκατεστημένη ισχύ, τότε θα εξετασθεί το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v