Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ:Εκκρεμεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για το Αλιβέρι

Εκκρεμεί ακόμη η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την άδεια παραγωγής που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή λιθανθρακικής μονάδος στο Αλιβέρι, ισχύος 800 MW, σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

  • της Αθηνάς Καλαιτζόγλου
ΔΕΗ:Εκκρεμεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για το Αλιβέρι
Εκκρεμεί ακόμη, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την άδεια παραγωγής που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή λιθανθρακικής μονάδος στο Αλιβέρι, ισχύος 800 MW, σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Παρόλα αυτά η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την υλοποίηση της επένδυσης.

Σε πρώτη φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η διοίκηση της ΔΕΗ ετοιμάζεται να αποστείλει στη δήμαρχο Ταμιναίων Κατερίνα Καραπά πρόσκληση, προκειμένου να διοργανωθεί ανοικτή εκδήλωση, στην οποία η Επιχείρηση προτίθεται να παρουσιάσει τα συνολικότερα σχέδια της για την περιοχή του Αλιβερίου, όπου εκτός από το λιθάνθρακα θα κατασκευασθεί και μονάδα φυσικού αερίου 400 MW, για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Επί της ουσίας αυτή τη στιγμή η μοναδική θετική γνωμοδότηση που υπάρχει από την πλευρά της ΡΑΕ είναι για τη λιθανθρακική μονάδα που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η Endesa Hellas στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ενώ υπό εξέταση παραμένει η αίτηση της Ήρων Θερμοηλεκτρική, για το Μαντούδι Ευβοίας, για την οποία είχε δώσει αρχικά το πράσινο φως η Ρυθμιστική Αρχή, αλλά η γνωμοδότηση της επεστράφη από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διευκρινισθούν ορισμένα ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Εκτός από τις παραπάνω, σε εκκρεμότητα παραμένουν στη ΡΑΕ, η δεύτερη αίτηση της ΔΕΗ για λιθανθρακική μονάδα στη Λάρυμνα, καθώς και της Edison Hellas για μονάδα στο Πλατυγιάλι Αστακού.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day, σε ό,τι αφορά την αίτηση της ΔΕΗ για το Αλιβέρι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει καταρχήν τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη δέουσα τεχνολογία της μονάδος, απομένουν, ωστόσο, και άλλα θέματα που θα εξετασθούν, όπως, η οικονομική βιωσιμότητα της, οι επιδράσεις στον ανταγωνισμό, καθώς και η συμμετοχή της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ, όπως διευκρίνισε αρμόδια πηγή, δεν έχει αρμοδιότητα να υπεισέλθει σε ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την έγκριση μιας άδειας παραγωγής. Η αρμοδιότητα της για τη διατύπωση γνωμοδότησης εξαντλείται μόνον στα προαναφερόμενα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε στο euro2day από την ίδια πηγή, όσο η ΡΑΕ δεν έχει πει τον τελικό λόγο της για την αίτηση της ΔΕΗ για το Αλιβέρι παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και δεν μπορεί να προδικασθεί η θετική γνωμοδότηση της.

Κι αν η ΡΑΕ εξετάζει την αίτηση της ΔΕΗ για το Αλιβέρι δεν φαίνεται ότι θα κάνει το ίδιο για τη δεύτερη αίτηση της Επιχείρησης που αφορά σε λιθανθρακική μονάδα στη Λάρυμνα, σε συνεργασία με τη Λάρκο. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, ξεπερνά το όριο της νέας ισχύος το οποίο μπορεί να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της η ΔΕΗ.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η αίτηση της Edison Hellas για λιθανθρακική μονάδα στο Πλατυγιάλι Αστακού, ισχύος 600 MW. Όσο δεν έχουν λυθεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση γης, όπου επιδιώκεται να εγκατασταθεί η μονάδα η ΡΑΕ αδυνατεί να προχωρήσει σε γνωμοδότηση.

Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο στην υπόθεση των λιθανθρακικών μονάδων δεν είναι τόσο η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, όσο η τελική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο όσο οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών διατηρούνται σε υψηλούς τόνους για αυτού του είδους τις μονάδες, τόσο θα αποφεύγει, όπως φαίνεται, να πάρει θέση.

Προφανώς η διοίκηση της ΔΕΗ έχοντας αυτό κατά νου δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά έναν αγώνα δρόμου να πείσει τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία του Αλιβερίου ότι η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον της περιοχής.

Πηγή της Επιχείρησης που μίλησε στο euro2day, ανέφερε ότι είναι έτοιμη μελέτη για το υποθαλάσσιο σύστημα της περιοχής, το οποίο πριμοδοτεί την ελαχιστοποίηση των επιδράσεων στο περιβάλλον, ενώ υπάρχει και θα παρουσιασθεί ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. Η ΔΕΗ κοστολογεί το σύνολο της επένδυσης, μαζί με τη μονάδα φυσικού αερίου σε 1,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v