Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για μονάδα της ΔΕΗ

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για Μονάδα Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύσιμο Φυσικό Αέριο στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αλιβερίου.

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για μονάδα της ΔΕΗ
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο «Εγκατάσταση Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Καθαρής Ισχύος 416,95 Mwe, σε συνθήκες ISO, με καύσιμο Φυσικό Αέριο στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αλιβερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι του Νομού Ευβοίας».
 
Επίσης, ενέκρινε τη λειτουργία των υφιστάμενων Ατμοηλεκτρικών Μονάδων III & IV του εν λόγω σταθμού και επιβάλλεται η εφαρμογή Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στα πλαίσια των διατάξεων της Οδηγίας 1996/61/ΕΚ (ή IPPC) σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης και τα σχετικά Εγχειρίδια Αναφοράς Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (BREF’s) που εκδόθηκαν μεταγενέστερα κατ΄ εφαρμογήν της παραπάνω Οδηγίας.

Ειδικότερα, το εν λόγω σχέδιο ΑΕΠΟ περιλαμβάνει τα κατάλληλα προληπτικά αντιρρυπαντικά μέτρα και τις οριακές τιμές εκπομπής με βάση τα Κείμενα Αναφοράς των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΑΤ Reference Documents – BREFs) που έχουν εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Γραφείο ΙPPC για τις Μεγάλες Εγκαταστάσεις Καύσης και για λοιπές εγκαταστάσεις/συστήματα, που βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους όπως: α) τα συστήματα ψύξης, β) η αποθήκευση υλικών, γ) οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, δ) τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα Απόφαση, η ΔΕΗ οφείλει να ακολουθεί τους περιβαλλοντικούς όρους κατά την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού και να εξασφαλίζει την υλοποίηση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΗΣ:

1. Λήψη μέτρων για την επεξεργασία και διάθεση υγρών αποβλήτων.

2. Λήψη μέτρων για την επεξεργασία και διάθεση στερεών αποβλήτων.

3. Λήψη μέτρων για διαχείριση αέριων αποβλήτων.

4. Λήψη μέτρων για τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας με τη λειτουργία δύο (2) σταθμών καταγραφής των τιμών συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη με σχετικό χρονοδιάγραμμα για την αναγκαιότητα εγκατάστασης και νέου σταθμού παρακολούθησης/ καταγραφής σε θέση του οικισμού Μηλάκι Αλιβερίου.

Μερικά από τα ειδικά περιβαλλοντικά μέτρα τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στις Υφιστάμενες Ατμοηλεκτρικές Μονάδες III & IV και στη νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, με την παρούσα Απόφαση είναι τα ακόλουθα:

Για τις υφιστάμενες Ατμοηλεκτρικές Μονάδες III & IV

Α. ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ Α/Η ΜΟΝΑΔΩΝ: 

* Το καύσιμο που, κατά κύριο λόγο, θα χρησιμοποιείται είναι το μαζούτ χαμηλού θείου, περιεκτικότητας σε θείο έως 1% κ.β. κατά μέγιστον. 

* Χρήση καυστήρων διασκορπισμού του καυσίμου με ατμό και χρήση πρόσθετων βελτιωτικών καύσης, με σκοπό τη μείωση εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. 

* Το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο χημικό μέσο δέσμευσης οξυγόνου (υδραζίνη) επιβάλλεται να υποκατασταθεί από ανάλογο μέσο χαμηλότερης επικινδυνότητας έως τις 31.12.2010 από τη ΔΕΗ.

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΕΡΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: 

* Επιβολή οριακών τιμών εκπομπής σωματιδίων, οξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (2001/80/ΕΚ) για τον περιορισμό εκπομπών στην ατμόσφαιρα ορισμένων ρύπων από μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης. 

* Παρακολούθηση / καταγραφή των εκπομπών ρύπων (σωματιδίων, οξειδίων του αζώτου και διοξειδίου του θείου) στα καπναέρια, αλλά και της περιεκτικότητας σε θείο του χρησιμοποιούμενου καυσίμου.

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ (αστικά και βιομηχανικά λύματα): 

* Παρακολούθηση / καταγραφή των παραμέτρων των προς διάθεση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. 

* Για τον τρόπο λειτουργίας των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων και των υδροληψιών.

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: 

* Υποχρέωση εφοδιασμού με τις απαιτούμενες άδειες επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων, κατόπιν υποβολής και έγκρισης σχετικής Μελέτης στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία.

Ε. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ: 

* Εφοδιασμός με όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για κάθε χρήση νερού από τις υφιστάμενες Ατμοηλεκτρικές Μονάδες III & IV.

Τονίζεται ότι προβλέπεται η απόσυρση των υφιστάμενων Ατμοηλεκτρικών Μονάδων III & IV έως τις 31.12.2010.

Για τη νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (ΜΚΣ V)

Α. ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ: 

* Αποκλειστικό καύσιμο της νέας Μονάδας θα είναι το φυσικό αέριο και η τροφοδοσία της θα γίνεται απευθείας από το δίκτυο του προμηθευτή και δε θα γίνεται αποθήκευση στο χώρο των εγκαταστάσεών της. 

* Χρησιμοποίηση καυστήρων φυσικού αερίου χαμηλών εκπομπών οξειδίων του αζώτου (Dry Low NOx Burners). 

* Απαγόρευση χρήσης της υδραζίνης.

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΕΡΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ:

• Επιβολή οριακών τιμών για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου, καθώς και μέτρα παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών του εν λόγω ατμοσφαιρικού ρύπου.

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ (αστικά και βιομηχανικά λύματα): 

* Υποχρέωση εφοδιασμού με τις απαιτούμενες άδειες επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων, κατόπιν υποβολής και έγκρισης σχετικής Μελέτης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας. 

* Παρακολούθηση / καταγραφή των παραμέτρων των προς διάθεση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. 

* Τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα, προερχόμενα από τη νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, θα κατεργάζονται σε ένα νέο Συγκρότημα Κατεργασίας Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΣΚΥΒΑ). 

* Πρόβλεψη κατασκευής νέου Συγκροτήματος Κατεργασίας Αστικών Λυμάτων, στην περίπτωση που οι εγκαταστάσεις της νέας Μονάδας Συνδυσμένου Κύκλου και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ Α.Ε. δε συνδεθούν με τις αντίστοιχες υποδομές συλλογής και κατεργασίας του Δήμου Ταμυνέων.

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: 

* Υποχρέωση εφοδιασμού με τις απαιτούμενες άδειες επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων, κατόπιν υποβολής και έγκρισης σχετικής Μελέτης στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία.

Ε. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ: 

* Εφοδιασμός με όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για κάθε χρήση νερού.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v