Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επιβεβαιώνει την παράταση για ΑτΕ

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το euro2day, το οποίο μετέδωσε στις 31/10/08 την είδηση για την παράταση της προθεσμίας που δίνει η ΔΕΗ στην ΑτΕ, για να αναζητήσει άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Διάψευση από ΔΕΗ για rating.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Επιβεβαιώνει την παράταση για ΑτΕ
Επιβεβαιώθηκε πλήρως το euro2day, το οποίο μετέδωσε μόνο αυτό την προηγούμενη Παρασκευή την είδηση για την παράταση της προθεσμίας που δίνει η ΔΕΗ στην ΑτΕ, προκειμένου να αναζητήσει άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, η ΔΕΗ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας (1/11/08) περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας (rating) της ΔΕΗ από τον Οίκο Αξιολογητών Standard and Poor's στην έκθεση του στις 26 Σεπτεμβρίου 2008.

Αναλυτικότερα, η  ΔΕΗ, με επίσημη ανακοίνωσή της χθες, αναφέρει ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για την καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει με την ΑτΕ "μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει η Αλουμίνιον με σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που δικάζεται στις 14/1/2009".

Η απόφαση αυτή γνωστοποιείται επίσημα δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο ΥΠΑΝ ο υπουργός κ. Χρήστος Φώλιας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος της Endesa Hellas κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Και δεν είναι καθόλου τυχαία.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε μια "επιχειρηματική διένεξη", όπως χαρακτηρίζεται από τη ΔΕΗ, το ΥΠΑΝ έχει αποστείλει ήδη προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικό ερώτημα, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει η ΑτΕ.

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο σημαντικές αποφάσεις οι οποίες εκκρεμούν και αναμένεται να δώσουν λύση στις διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ προς την ΑτΕ από την 1η/7/2008. Μετά την παρέμβαση του κ. Φώλια, συνεπώς, η ΔΕΗ έχοντας την κάλυψη κυρίως της δικαστικής απόφασης φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω.

Είναι εύγλωττη, άλλωστε, η επισήμανσή της ότι σέβεται την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης και δεν επιθυμεί να την προκαταλάβει.

Μια πρόγευση, πάντως, για την παράταση της προθεσμίας είχε δώσει η ίδια η ΔΕΗ από την Παρασκευή, απαντώντας στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΑτΕ, όπου ανέφερε για πρώτη φορά πως "θα συμμορφωνόταν με μια δικαστική κρίση που δεν θα τη δικαίωνε, το αντίστοιχο θα ανέμενε κανείς και από την ΑτΕ, δηλαδή να καταβάλει τη διαφορά της αύξησης του 10% στο τιμολόγιο Α-150, συνεχίζοντας την απόλυτα σεβαστή προσπάθειά της να δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια".

Ωστόσο, από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ προκύπτει και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που σηματοδοτεί τη θέση της Επιχείρησης και κυρίως του κ. Αθανασόπουλου σε οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής "πολιτικής λύσης".

Έχοντας αυτήν την φορά η Επιχείρηση συντεταγμένες στις θέσεις της τη ΓΣΕΕ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έχει την άνεση να διαμηνύει με νόημα προς κάθε κατεύθυνση ότι "η ΔΕΗ δεν θα δεχτεί την καθιέρωση μιας αναιτιολόγητης προνομιακής μεταχείρισης υπέρ μίας και μόνο επιχείρησης, πολύ περισσότερο όταν μια τέτοια διάκριση αντίκειται προς τη σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία".

Ο από μηχανής θεός, όπως προβάλλεται, συνεπώς του δικαστηρίου, σε συνδυασμό με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δίνει τη δυνατότητα και την άνεση να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

---Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

"Την παράταση της προθεσμίας καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον Α.Ε. αποφάσισε η ΔΕΗ Α.Ε. μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει η Αλουμίνιον με σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που δικάζεται στις 14/1.2009. Σημειωτέον ότι έχει ήδη απορριφθεί δικαστικά, στις 22/10/2008, αίτημα της Αλουμίνιον κατά της ΔΕΗ για χορήγηση προσωρινής διαταγής.

Τη σχετική απόφαση έλαβε η ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

• Η ΔΕΗ πιστεύει ότι διενέξεις μεταξύ επιχειρήσεων τέτοιας φύσεως είναι συνήθεις στον επιχειρηματικό κόσμο και θα πρέπει να επιλύονται από τα αρμόδια δικαστήρια, σε περίπτωση μη εξευρέσεως άλλης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

• Αν και η ΔΕΗ είχε και έχει κάθε δικαίωμα να εμμείνει στην προθεσμία που είχε θέσει στην Αλουμίνιον με την από τις 23/10/2008 καταγγελία της μεταξύ τους σύμβασης, εντούτοις, σεβόμενη την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, δεν επιθυμεί να την προκαταλάβει.

• Η ΔΕΗ κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των εργαζομένων της Αλουμίνιον και της τοπικής κοινωνίας, αλλά θεωρεί ότι είναι αβάσιμες, καθώς η Αλουμίνιον έχει γνωστές εναλλακτικές δυνατότητες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που υφίστανται και προσφέρονται σε αυτήν.

• Σε μια τελευταία προσπάθεια εξάντλησης κάθε ορίου καλοπιστίας, η ΔΕΗ επιθυμεί να παράσχει στην Αλουμίνιον πρόσθετο χρόνο για την περαιτέρω διευκόλυνσή της να βρει εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό πέραν του χρόνου που ήδη η ΔΕΗ εξασφάλισε στην Αλουμίνιον, παραπάνω από τον προβλεπόμενο στην κείμενη νομοθεσία.

Με βάση τα ανωτέρω, είναι σαφές ότι η ΔΕΗ ενεργεί υπεύθυνα στο πλαίσιο της καλοπιστίας και των χρηστών συναλλακτικών ηθών και ενώ εύλογα θα περίμενε να πράξει το ίδιο και η Αλουμίνιον (δηλαδή να καταβάλει τη διαφορά της αύξησης του 10% στο τιμολόγιο Α-150) και να συνεχίσει την απόλυτα σεβαστή προσπάθειά της να δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια, εντούτοις αυτή δεν το έπραξε.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη αύξηση κατά 10% των τιμολογίων υψηλής τάσης από τη ΔΕΗ, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

• Όπως έχει δικαστικώς κριθεί, η ανώτατη τιμή πωλήσεως προϊόντος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής ή εμπορίας οργανωμένης επιχειρήσεως στον οικείο κλάδο παραγωγής ή εμπορίας, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και ένα εύλογο προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση αντίκειται και αντιβαίνει προς το ισχύον Σύνταγμα. Αυτό ισχύει, πολύ περισσότερο, προκειμένου περί δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, οι οποίες καλούνται να διαχειρίζονται χρήματα του ελληνικού λαού.

• Ήδη, όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί προς την Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, το τιμολόγιο Α-150 της μεταξύ τους σύμβασης υπολείπεται κατά πολύ του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει πέραν κάθε αμφισβητήσεως από τους επίσημους λογιστικά διαχωρισμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

• Η επίμαχη αύξηση του 10% επί του τιμολογίου Α-150 έγινε αποδεκτή από όλους τους πελάτες υψηλής τάσης εκτός της Αλουμίνιον.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Αλουμίνιον ότι η επίμαχη αύξηση 10% επιβλήθηκε μονομερώς, από τη ΔΕΗ διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• Στη μεταξύ των δύο εταιριών σύμβαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφενός τηρείται η υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου 2007 για αύξηση των τιμολογίων και αφετέρου η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόζει τις τιμές χρέωσης όταν μεταβάλλεται το κόστος λειτουργίας και το αντίστοιχο των εγκαταστάσεων.

• Η αναγκαιότητα για την αύξηση κατά 10% τεκμηριώθηκε πλήρως και ανακοινώθηκε σε σχετική παρουσίαση που έγινε στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις 18/6/2008, έπειτα από συνεννόηση με τον εκπρόσωπο της Αλουμίνιον στο ΣΕΒ, κ. Σ. Γιαννακόπουλο, γενικό γραμματέα διοίκησης του ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος μάλιστα φρόντισε και για την πρόσκληση όλων των πελατών υψηλής τάσης στην εν λόγω παρουσίαση, στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Αλουμίνιον κ. Σ. Κασδάς.

• Έκτοτε και μέχρι την ημερομηνία παραλαβής του από τις 6/8/2008 εξώδικου της Αλουμίνιον, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από αυτήν ως προς το εύλογο της αύξησης, ούτε και εκδήλωση οποιασδήποτε πρόθεσης για διαπραγμάτευση. Για πρώτη φορά η Αλουμίνιον με το εξώδικο αυτό έθεσε θέμα όχι μόνο διαπραγμάτευσης αλλά και μάλιστα διαπραγμάτευσης για μείωση του προ την 1η/7/08 τιμολογίου.

Η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε προσπάθεια και εξαντλεί όλες τις δυνατότητές της ώστε να εξευρεθεί λύση σε μία επιχειρηματική διένεξη, προασπίζοντας, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων της.

Σε καμία περίπτωση, όμως, η ΔΕΗ δεν θα δεχτεί την καθιέρωση αναιτιολόγητης προνομιακής μεταχείρισης υπέρ μίας και μόνο επιχείρησης, πολύ περισσότερο όταν μια τέτοια διάκριση αντίκειται προς τη σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία".

---Τι σχολιάζει για υποβάθμιση από S&P

Εν τω μεταξύ, η Επιχείρηση προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την υποβάθμιση του outlook της από τον διεθνή οίκο Standard & Poor's, διαψεύδοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η υποβάθμιση αφορά στην πιστοληπτική της ικανότητα. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιχείρησης έχει ως εξής:

"Η ΔΕΗ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας (1/11/08) περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας (rating) της ΔΕΗ από τον οίκο αξιολογητών Standard and Poor’s στην έκθεσή του στις 26 Σεπτεμβρίου 2008.

Η πραγματικότητα είναι ότι η πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ από τον εν λόγω οίκο παραμένει στο "ΒΒΒ+". H διαφοροποίηση αφορά μόνο στην προοπτική (outlook) της ΔΕΗ από σταθερή (stable) σε αρνητική (negative).

Επίσης, σχετικά με διάφορες αναφορές που γίνονται στο ίδιο δημοσίευμα για τη ΔΕΗ, από την Επιχείρηση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

• Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ θα παρουσιαστεί στην επενδυτική κοινότητα στις 18 Νοεμβρίου 2008, αφού πρώτα εγκριθεί, στο σύνολό του, από το Δ.Σ. της εταιρίας. Επομένως, κάθε αναφορά όπως αυτή του δημοσιεύματος ότι χρειάζονται 7 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ το επενδυτικό της πρόγραμμα την περίοδο 2009 - 2014 είναι πρόωρη και στερείται εγκυρότητα.

• Οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ ουδέποτε εισηγήθηκαν τη "σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, με αποπληρωμή δηλαδή σε διάστημα 7 - 8 ετών".
Συνεπώς, είναι παντελώς ανακριβής η αναφορά στο δημοσίευμα
"βουνό οι δυσκολίες που συναντά στη σύναψη ομολογιακού
δανείου 1 δισ.".

• Η αναφορά στο δημοσίευμα για υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 1,46 δισ. ευρώ που πρέπει να εξυπηρετηθούν μέσα στο 2009 είναι ανακριβής. Η αλήθεια είναι ότι στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας της 30ής Ιουνίου 2008 αναφέρεται ότι οι δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρωθούν στο διάστημα 1/7/2008 - 30/6/2009 είναι ύψους 1,46 δισ, δηλαδή το ποσό αυτό δεν αφορά σε ολόκληρο το 2009, αλλά μόνο το α΄ εξάμηνο του έτους αυτού, καθώς και το β΄ εξάμηνο του 2008. Στο πλαίσιο αυτό και για την αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας που μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία της ΔΕΗ, είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ στο διάστημα 1/7/2008 - 31/10/2008 έχουν εκπληρωθεί στο ακέραιο.".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v