Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τι συζητήθηκε στην τριμέρη συνάντηση για ΑτΕ

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ απαντά στο σωματείο εργαζομένων της ΑτΕ ότι δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να συνεχίσει να έχει ως πελάτη της την ΑτΕ, εφόσον αυτή δηλώσει άλλο προμηθευτή.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Τι συζητήθηκε στην τριμέρη συνάντηση για ΑτΕ
Σιωπηρή παράταση στην προθεσμία που έδωσε η ΔΕΗ στην ΑτΕ για το ζήτημα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι συμφωνήθηκε στην τριμερή συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης ο υπουργός κ. Χρήστος Φώλιας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Endesa Hellas.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΔΕΗ, προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες του σωματείου εργαζομένων της ΑτΕ για το μέλλον της εταιρίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Η ΔΕΗ θα συμμορφωνόταν με μια δικαστική κρίση που δεν θα τη δικαίωνε, το αντίστοιχο θα ανέμενε κανείς και από την ΑτΕ, δηλαδή να καταβάλει τη διαφορά της αύξησης του 10% στο τιμολόγιο Α-150, συνεχίζοντας την απόλυτα σεβαστή προσπάθειά της να δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το euro2day, το ΥΠΑΝ καταθέτει σήμερα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ερώτημα για το θέμα που ανέκυψε μεταξύ ΔΕΗ και ΑτΕ. Εν όψει λοιπόν της γνωμοδότησης του οργάνου (άλλες πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι συνέρχεται τη Δευτέρα) ο κ. Φώλιας πρότεινε να υπάρξει μικρή παράταση της προθεσμίας, έως ότου δοθεί και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα έγινε αποδεκτό και από τους συνομιλητές του.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ εμφανίζεται να υιοθετεί χαμηλούς τόνους στο ζήτημα της καταγγελίας της σύμβασης με την ΑτΕ, με πιο χαρακτηριστική την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης.

--- Η ανακοίνωση της ΔΕΗ


Η ΔΕΗ σέβεται απόλυτα τις ανησυχίες κάθε εργαζόμενου για το μέλλον της Επιχείρησης στην οποία εργάζεται και, κατά συνέπεια, και την ανησυχία των εργαζομένων της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως αυτές εκφράζονται με την ανακοίνωση του σωματείου της. Δεν συμμερίζεται, όμως, τη βασιμότητα αυτών των ανησυχιών, ιδίως σε ό,τι αφορά την εκ μέρους της ΔΕΗ καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την ΑτΕ.

Η ΔΕΗ δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να συνεχίσει να έχει ως πελάτη της την ΑτΕ. Η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέραν του ότι η ΔΕΗ δεν επιθυμεί να εκπροσωπεί έναν πελάτη της που δεν δέχεται να καταβάλει το τιμολόγιο πελατών υψηλής τάσης (Α-150), διεκδικώντας προνομιακή τιμολόγηση σε σχέση με όλους τους λοιπούς βιομηχανικούς πελάτες της.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η ΔΕΗ ούτε επιθυμεί ούτε δικαιούται να επιβάλει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της ΑτΕ, όπως άλλωστε έμμεσα ομολογείται και από την ίδια την ΑτΕ σε προχθεσινό εξώδικό της. Σε αυτό αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα να βρει άλλους εναλλακτικούς προμηθευτές, απλώς με μεγαλύτερο κόστος για την ίδια. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των εν δυνάμει εναλλακτικών προμηθευτών της είναι και η ίδια η ΑτΕ μέσω της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της.

Με απλά λόγια, εφόσον η ΑτΕ δηλώσει άλλο προμηθευτή δεν τίθεται θέμα διακοπής της ηλεκτροδότησής της. Είναι φανερό ότι η σχετική επιλογή και ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της.

Με βάση τα παραπάνω, οι θέσεις της ΔΕΗ για τη διένεξή της με την ΑτΕ είναι οι ακόλουθες:

1. Η ΔΕΗ επιθυμεί να έχει ως πελάτη την ΑτΕ, όπως και κάθε άλλη ελληνική βιομηχανία.
2. Διενέξεις μεταξύ επιχειρήσεων τέτοιας φύσεως είναι συνήθεις στον επιχειρηματικό κόσμο και επιλύονται από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, δηλαδή τα δικαστήρια, στα οποία άλλωστε έχει προσφύγει η ΑτΕ, χωρίς όμως να έχει δικαιωθεί.

Υπογραμμίζεται ότι πρόσφατη κρίση δικαστηρίου (στις 22 Οκτωβρίου 2008) δικαίωσε τη ΔΕΗ και απέρριψε αίτημα της ΑτΕ για χορήγηση προσωρινής διαταγής, δυνάμει της οποίας η ΔΕΗ θα υποχρεωνόταν να συνεχίσει να την προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς την αύξηση του 10%.

Όπως, λοιπόν, η ΔΕΗ θα συμμορφωνόταν με μια δικαστική κρίση που δεν θα τη δικαίωνε, το αντίστοιχο θα ανέμενε κανείς και από την ΑτΕ, δηλαδή να καταβάλει τη διαφορά της αύξησης του 10% στο τιμολόγιο Α-150, συνεχίζοντας την απόλυτα σεβαστή προσπάθειά της να δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v